Αρχική » » Πρόβα ... έντασης για το Καστελόριζο

Πρόβα ... έντασης για το Καστελόριζο


Στο Πεντάγωνο ανησυχούν ότι η Τουρκία μετά τις προκλήσεις στην Κύπρο θα επιχειρήσει να ανοίξει μέτωπο και για την ελληνική ΑΟΖ. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ
p.karvounopoulos@realnews.gr

Ψυχραιμία από τη μία, επίδειξη ισχύος από την άλλη. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η αντιμετώπιση των αυξανόμε­νων τουρκικών προκλήσεων έχει και από τα δυο. 

Έπειτα από το «ψηλά το κεφάλι» του σμη­ναγού από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης, ο Α/ΓΕΑ πτέραρχος ...

Βαγγέλης Τουρνάς σε προ­σωπική του συνομιλία τόνισε: «Έχουμε τις επι­χειρησιακές ικανότητες να κάνουμε μεγάλη ζη­μιά. Έχουμε στρατηγικά πλεονεκτήματα που μας δίνουν τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες, τέτοιες που όποιος τολμήσει να κάνει οτιδήπο­τε θα σπάσει τα μούτρα του». 

Όμως, κακά τα ψέματα. Υπάρχει μεγάλη ανη­συχία για όσα πράττει η Άγκυρα ανοιχτά της Κύπρου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η Τουρκία προκαλεί αναστάτωση στην Κύπρο όπου το «παιχνίδι» στην ενέργεια για την ίδια μοιάζει χαμένο, βάζοντας «υποθήκη» για... άλ­λα. Και αυτά έχουν να κάνουν με την ελληνική ΑΟΖ και φυσικά με το Καστελόριζο, το οποίο για την Τουρκία απλά... δεν υπάρχει, αλλά και με τη συνολική επίλυση του Κυπριακού. 

Η Άγκυρα το δηλώνει ξεκάθαρα και μέσω του σημερινού πρωθυπουργού της Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι χάρτες που δημοσιεύουμε αποτυπώνουν όλο το σχέδιο της Τουρκίας. Ο ένας δείχνει την πραγματική ΑΟΖ που δικαιούται η Άγκυρα, με βάση το διεθνές δίκαιο και τη λογική. Ο άλλος αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το πρώτο και δεν ακολουθεί ποτέ το δεύτερο. 

Για να επιβληθεί ο παραλογισμός της Άγκυρας, θα πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω. Και η Τουρκία, που παίζει το τελευταίο της χαρτί σε αυτή την περιοχή, δεν θα διστάσει να το πράξει. 

Και ήδη το «δουλεύει» χωρίς καν να χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της μηχανή. Επίσης στον χάρτη του ειδικού αναλυτή για τα ελληνοτουρκικά και του συγγρα­φέα αρκετών βιβλίων Χρήστου Μηνάγια είναι σημειωμένες όλες οι περιοχές του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου στις οποίες τουρκικά πανεπιστήμια και «ιδρύματα» έχουν σχεδιάσει να κάνουν γενικώς... έρευνες. Όλες σχεδόν οι περιοχές περιλαμβάνουν διεθνή ύδατα, αλλά ο στόχος είναι προφανής: να «εθιστούμε» στην ιδέα ότι το Αιγαίο βρίσκεται υπό συνιδιοκτησία. 

Ίσως αυτές οι νυχτερινές ανησυχίες που προκλήθηκαν από τις τουρκικές «παγαποντιές» στο Αιγαίο να έπεισαν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τους επιτε­λείς του ότι οι στρατιωτικοί έχουν τα δίκια τους όταν ζητούν «συμμάζεμα» του οπλοστασίου και άμεσο... restart. Δεν είναι τυ­χαίο ότι περίπου 10 ημέρες πριν την αποχώ­ρησή του ο Δ. Αβραμόπουλος πέρασε από ένα «μυστικό» ΚΥΣΕΑ έξι προγράμματα συντήρη­σης και αναβάθμισης οπλικών συστημάτων, τα σημαντικότερα από μια λίστα 42 προγραμμά­των που νωρίτερα είχαν περάσει από τη Βου­λή. Πρόκειται για προγράμματα υψίστης προ­τεραιότητας και κόστους που προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έχει δώσει «πράσινο φως» για να γίνει ό,τι είναι οικονομικώς δυνατόν για την ισχυροποίηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμε­ων. Ένας κατάλογος συντηρήσεων και αναβαθ­μίσεων υπαρχόντων οπλικών συστημάτων έχει λάβει την έγκρισή του με χρονοδιάγραμμα δε­καετίας και ετήσιο κόστος το πολύ 1 δισ. ευρώ. Όλα αυτά κρίνονται επαρκή, έναντι της φρενίτι­δας εξοπλισμών που κυριαρχεί στην Τουρκία. 

Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό με τα δύο υπο­βρύχια -«Πιπίνος» και «Ωκεανός»- που έπε­σαν στη θάλασσα, τη μία τουλάχιστον πυραυλάκατο Super Vita που θα παραδοθεί από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αλλά και την απογείω­ση από την κατάσταση καθήλωσης πέντε αε­ροσκαφών Ρ-3 Orion, θα είναι σύντομα... άλλο Π.Ν., σε σχέση με σήμερα. 

Οι συμμαχίες που έχει συνάψει η χώρα και σε στρατιωτικό επίπεδο, με κυριότερη αυτή με το Ισραήλ, προσμετρώνται στη «δύναμή» της. Αλ­λά, όπως διαπιστώσαμε και από τις άκρως... ου­δέτερες δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ στην Αθή­να, ό,τι συμμαχίες και αν έχεις, σε όποια συμμαχία και αν συμμετέχεις καλό είναι να στηρί­ζεσαι πρώτα από όλα στις δικές σου δυνάμεις. 

Η «επένδυση» 

η άποψη τoυ ΜΑΚΗ ΤΖΙΦΡΑ* 
*Νομικού 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ της δυτικής αποικιοκρατίας διδάσκει ότι οι χώρες με κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν είχαν την καλή τύχη που προμήνυε ο πλούτος των. Επλήγησαν από οικονομικά και όχι μόνο δεινά επί δεκαετίες, μέχρι που απέκτησαν σταδιακό κυριαρχία και μόνο τότε κατάφεραν να βελτιώσουν το βιωτικό τους επίπεδο διά της εκμετάλλευσης του πλούτου των. Το ότι η Τουρκία αποφάσισε να παραβιάσει την κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνοντας κατ’ αυ­τόν τον τρόπο ότι διεκδικεί και αυτή μέρος από τον πλού­το της, επέφερε στηλίτευση αυτής της ενέργειας από την Ε.Ε., αλλά μόνο έναν χλιαρό ψόγο από την πλευρά των ΗΠΑ. 

Αυτές ενδιαφέρονται να υλοποιηθεί η εξόρυξη χω­ρίς προστριβές μεταξύ των γειτονικών κρατών, προς όφελος και για λογαριασμό αυτών που έχουν αναμειχθεί στην εκμετάλλευσή της, όπως η Noble Energy, συμφερό­ντων τους. Προτιμούν τη διευθέτηση της διένεξης, ανε­ξάρτητα από το τι επιτάσσει το δίκαιο και ουδόλως απο­τελεί σύμπτωση ότι ο αρμόδιος Έλλην υπουργός έλαβε πρόσκληση να μεταβεί άμεσα για συνομιλίες στις ΗΠΑ. Επειδή όμως μέχρι να βρεθεί η ιδανική, κατά τις ΗΠΑ, λύ­ση δεν θα πρέπει οι αξιώσεις της γείτονας χώρας να καταστούν αλαζονικές, φρόντισαν σε μια στρατιωτική ναυ­τική ελληνική άσκηση να παρευρεθεί ο γενικός γραμμα­τέας του ΝΑΤΟ, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέ­ψουν σε κανέναν και με τίποτα να χαλάσει την ««επένδυ­ση». Άραγε το μήνυμα παρελήφθη; 

(Realnews-02/11/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger