Αρχική » » «Αντιτουρκικό μπλοκ» στην ανατολική Μεσόγειο

«Αντιτουρκικό μπλοκ» στην ανατολική Μεσόγειο


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου αντιστράτηγο Μαχμούντ Χεγκάζι.
Μέτωπο: Η «θρησκευτική» συμμαχία Ελλάδας - Κάπρου - Ισραήλ - Αίγυπτου διαμορφώνει νέο status quo στην περιοχή. 
Στο «κάδρο» της συνεργασίας θα μπει και η Ιορδανία, με την προσθήκη της οποίας θα διαμορφωθεί μια πολυεπίπεδη στρατηγική γεωμετρία. 

του Λάμπρου Καλαρρύτη 

Αν υπάρχει κάτι πιο εντυπωσιακό από τη δυναμική που αποκτά ο άτυπος πλην καταλυτικός άξονας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου είναι ότι συ­γκροτείται από μια τριμερή «συμμαχία» χριστιανών-εβραίων-μουσουλμάνων, διαμορφώνοντας μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής εικόνα. Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτή η γεωπολιτική συνεννόηση στρέφεται εναντίον οιουδήποτε στη βάση της θρησκευτικής αντιπαλότητας, αφού «όλοι» είναι εκεί. Οι μόνοι οι οποίοι μπορεί να έχουν αντιρρήσεις είναι οι... τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και η Τουρκία... 

Σε μια πρώτη ανάγνωση ίσως συμπεράνει κάποιος ότι αυτή η αδιανόητη μέχρι πρότινος προσέγγιση μεταξύ... «ετερόκλητων» πλευρών έχει αντιτουρκικά χαρακτηριστικά. Το συμπέρασμα είναι σωστό, αυτό δεν οφείλεται όμως στον αντιτουρκισμό των συμμετεχόντων, αλλά στη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι των υπολοίπων, που τους ωθεί να κινηθούν στη βάση της κοινής λογικής και του κοινού συμφέροντος. 

«Η συνάντηση των τριών υπουργών στη Λευκωσία ήταν μόνο μία ακόμα παρόμοια συνάντηση, σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Τουρκίας με πολλούς από τους γείτονές της έχουν επιδεινωθεί» σημείωσαν οι «Financial Times» σε σχετικό άρθρο τους, αναφερόμενοι στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλά­δας - Κύπρου - Αίγυπτου, η οποία ήρθε σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής των τριών κρατών στο Κάιρο. 

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με το «συμμαχικό» μέτωπο στην ανατολική Μεσόγειο να διευρύνεται. 

Την Κύπρο επισκέφθηκε και ο υπουργός Εξωτερι­κών του Λιβάνου Γκεμπράν Μπαζίλ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον ομόλογό του Γιάννη Κασουλίδη και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Λακοτρύπη. Ο κ. Μπαζίλ καταδίκασε ευθέως τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπρι­ακή ΑΟΖ, ενώ το στίγμα της ευρύτατης συνεργασίας που δρομο­λογείται έδωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών. 

«Η Κύπρος εξέφρασε την ετοιμότητά της να συνδράμει τον Λίβανο στη δική του διαδικασία αναφορικά με την έναρξη του πρώτου αδειοδοτικού γύρου για έρευνα και εκμετάλλευση της ΑΟΖ της χώρας. Συμφωνήσαμε να εργαστούμε προκειμένου να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας στον τομέα της ενέργειας, της στρα­τιωτικής και αμυντικής συνεργασίας» δήλωσε ο Γιάννης Κασουλίδης, ενώ ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Η Κύ­προς είναι η πύλη για τον Λίβανο προς την Ευρώπη και ο Λίβανος η πόρτα για την Κύπρο για το εσωτερικό της Μέσης Ανατολής». Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με τον Λίβανο. 

Οι υδρογονάνθρακες και οι νέες προοπτικές που διανοίγουν στην περιοχή δημιουργούν προϋποθέσεις σύγκλισης και συνερ­γασίας, με αμοιβαίο οικονομικό και στρατηγικό όφελος για τις χώρες της περιοχής, ενώ για την Τουρκία λειτουργούν ως έναυσμα μιας νέας, θρασύτερης επιθετικότητας. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, ο άξονας αυτός, πέρα από ενεργειακός και οικονομικός, θα εξελιχθεί και σε στρατιω­τικό, ακριβώς για να διασφαλίσει την ενέργεια και την οικονομία. 

Ενδεικτική των ταχειών εξελίξεων είναι η επίσκεψη στην Αθήνα του Αιγύπτιου Α/ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγου Μαχμούντ Χεγκάζι, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και με τον Έλληνα ομόλογό του στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο. Στις επαφές αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει τάχιστα η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, υπεγράφη, μάλιστα, και σχετικό μνημόνιο, με πρώτα πεδία υλοποίησης τις κοι­νές ασκήσεις έρευνας, διάσωσης αλλά και ει­δικών δυνάμεων. 

Στο «κάδρο» της μεσογειακής - μεσανατολικής συνεργασίας θα μπει και η Ιορδανία. Με την προσθήκη της θα διαμορφωθεί μια πολυεπίπεδη στρατηγική γεωμετρία, η οποία θα αφήσει την Τουρκία -η οποία από το «δόγμα» Νταβούτογλου των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες έχει καταλήξει στις μηδενικές σχέσεις- πιο απομονωμένη από ποτέ. Και πάντα επικίνδυνη. 

(ΕΠΕΝΔΥΣΗ-29/11/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger