Αρχική » » Ακατάλληλα βλήματα και πυροσωλήνες

Ακατάλληλα βλήματα και πυροσωλήνες


• Τραγικές παραλείψεις. 
• Από το 1987 προειδοποιούσε το ΝΑΤΟ ότι πυρομαχικά όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη μοιραία άσκηση της Μαγνησίας δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ 

Η πολλή οικονομία σκοτώνει. Ένα έγγρα­φο του ΝΑΤΟ, το οποίο αποκαλύπτει η Realnews, προκαλεί πολλά ερωτήματα για την τραγωδία με την έκρηξη του βλήματος όλμου που σκότωσε τρεις πεζοναύτες σε πε­δίο βολής της Μαγνησίας. Στο έγγραφο γίνεται σαφές με κατηγορηματικό τρόπο ότι το βλήμα που χρησιμοποιήθηκε στη μοιραία άσκηση δεν πληροί καμία από τις διατάξεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ. 

Όπως αποδείχτηκε, το έγγραφο -που εί­ναι κοινοποιημένο από το 1987(!)- δεν είχε λη­φθεί υπ' όψιν από ...
την Ελλάδα, που υποτίμησε τις ΝΑΤΟϊκές οδηγίες. Από την πρώτη στιγμή όλες οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας εί­χαν στραφεί στον πυροσωλήνα του βλήματος. Οι περισσότεροι μίλησαν για κάποιο κατασκευ­αστικό ελάττωμα που προκάλεσε την έκρηξη. Το έγγραφο του ΝΑΤΟ, όμως προκαλεί άλλου εί­δους σκέψεις. Ο συγκεκριμένος πυροσωλήνας έχει έναν πίρο, ο οποίος αφαιρείται. Αν ο πίρος κάποια στιγμή είχε αφαιρεθεί και επανατοποθετηθεί στη θέση του και ο χειριστής του δεν το γνώριζε, τότε το βλήμα εξερράγη πρόωρα μέ­σα στον σωλήνα από αυτή την αιτία. 

Οι παραγγελίες του 1995 

Όμως το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο ελληνικός στρατός εξακολουθούσε να χρησιμο­ποιεί πυροσωλήνες που το ΝΑΤΟ είχε χαρακτηρί­σει ανασφαλείς. Κι όχι τώρα, αλλά από το 1987! 

Και υπάρχει και συνέχεια. Το Πεντάγωνο, με βάση αυτό το ΝΑΤΟϊκό έγγραφο, προχώρησε το 1995 στην παραγγελία και προμήθεια 1,5 εκατομμυρίου νέων πυροσωλήνων, οι οποίοι, σύμφωνα με το ΓΕΣ, υπάρχουν αλλά έχουν το­ποθετηθεί σε παλαιότερα βλήματα! Γιατί κρατήθηκαν οι ανασφαλείς και με «ΝΑΤΟϊκή βού­λα» πυροσωλήνες; 

Κρίθηκαν υπερβολικές οι ΝΑΤΟϊκές προειδο­ποιήσεις και, σε συνδυασμό με τις «αιματηρές οικονομίες» που έχουν επιβληθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις αποφασίστηκε να «καταναλωθούν»; 

Το θέμα είναι ότι τρεις πεζοναύτες χάθηκαν πολύ άδικα. Όπως και να 'χει, κανείς δεν μπο­ρεί να αμφισβητήσει ότι το υλικό με το οποίο ασκούνταν οι πεζοναύτες ήταν παμπάλαιο. Σύμ­φωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος: 

Στο ερώτημα αν αληθεύει ότι τα βλήματα ήταν ληγμένα και το προωθητικό υλικό κατεστραμμέ­νο, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας απαντά ότι «τα βλήματα όλμων 81 χιλ. Μ374Α2 με πυρο­σωλήνα Μ524Α6 που χρησιμοποιήθηκαν κα­τά την εκτέλεση βολών την 7η Οκτωβρίου δεν έχουν όριο ζωής όπως προκύπτει από τη σύμ­βαση 2669/84, βάσει της οποίας παραλήφθη­καν. Επιπλέον, δεν είχαν κάποια δέσμευση, λό­γω δυσλειτουργίας κατά τη χρήση τους στο πα­ρελθόν, και δεν παρουσίαζαν κανένα ελάττωμα, όπως προκύπτει και από την κατάσταση των επιθεωρηθέντων πυρομαχικών, που συντάχθηκε από τον υπεύθυνο πυροτεχνουργό πριν από την εκτέλεση της βολής την 7η Οκτωβρίου 2014». 

Στο ερώτημα ποια είναι η ημερομηνία κα­τασκευής και η ημερομηνία λήξης του βλήμα­τος ο υφυπουργός ενημερώνει ότι «η παραγω­γή της εισαγωγής στο απόθεμα του Ε.Σ. έγινε το 1984. Δεν υπάρχει όριο ζωής των εν λόγω πυ­ρομαχικών και κατ' επέκταση ημερομηνία λή­ξης. Παρ' όλα αυτά, η ποιοτική τους κατάστα­ση παρακολουθείται συνεχώς μακροσκοπικά και μέσω φυσικοχημικών εξετάσεων στις πυ­ρίτιδες των ενισχυτικών γεμισμάτων του, σύμ­φωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο Τεχνικό Εγχειρίδιο (ΤΕ) 34-206, προς εξάλειψη οποιασδήποτε πιθανότητας χρησιμοποίησης πυρομαχικών που ενδέχεται να προκαλέσουν ατυχήματα στο προσωπικό. Τυχόν δυσλειτουργίες του πυρομαχικού που προέρχονται εκ κα­τασκευής τους και από αστάθμητους παράγο­ντες δεν δύναται να διαπιστωθούν από καμία εκ των προαναφερομένων διαδικασιών ελέγχου». 

Στο ερώτημα αν είχε τηρηθεί η διαδικασία συ­ντήρησης στα συγκεκριμένα βλήματα, ο Γ. Λαμπρόπουλος απάντησε ότι «αυτό αποτελεί αντι­κείμενο της μυστικής προανάκρισης και πραγμα­τογνωμοσύνης που διενεργείται αρμοδίως και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δοθεί καμία απά­ντηση μέχρι ολοκλήρωσης των διαδικασιών». 

Στο ερώτημα αν υπάρχουν πυρομαχικά τρι­ών ή και περισσότερων δεκαετιών, η απάντη­ση που δίδεται είναι ότι «στα υπάρχοντα απο­θέματα του Ε.Σ. υπάρχουν ορισμένα είδη πυ­ρομαχικών, οι μερίδες των οποίων είναι κατασκευασμένες τρεις ή και περισσότερες δεκαετίες από σήμερα. Σε κανένα θεσμικό κείμενο, όμως ούτε τεχνικό εγχειρίδιο δεν αναγράφεται ότι ο χρόνος κατασκευής ενός πυρομαχικού, για το οποίο δεν καθορίζεται όριο ζωής αποτελεί κρι­τήριο προσδιορισμού της ποιοτικής του κατά­στασης. Υπάρχουν περιπτώσεις που πυρομα­χικά παλαιότερης κατασκευής είναι σε άριστη ποιοτική κατάσταση, ενώ άλλα νεότερης κατα­σκευής έχουν παρουσιάσει δυσλειτουργίες οι οποίες αντιμετωπίζονται δεόντως σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται στα ισχύοντα θεσμικά κείμενα». 

(REAL NEWS-16/11/2014) 

ΤΑ ΝΑΤΟΪΚΑ εγχειρίδια αποτελούν –ή πρέπει να αποτελούν- «ευαγγέλιο» για τις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών-μελών της Συμμαχίας. Γι΄ αυτό και προκαλεί εντύπωση η επιμονή της Ελλάδας να «καταναλώσει» όλους τους παλαιούς πυροσωλήνες, οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται από το Νατοϊκό έγγραφο που αποκαλύπτει η Realnews, δεν πληρούσαν τα Νατοϊκά δεδομένα ασφαλείας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger