Αρχική » » Ώρα μηδέν τον άλλο μήνα για τα ΕΑΣ

Ώρα μηδέν τον άλλο μήνα για τα ΕΑΣ


Η διοίκηση, που έπρεπε να ασχολείται με τον στρατηγικό σχεδιασμό και την προώθηση της εταιρείας διεθνώς, κατατρύχεται με την αντιμετώπιση μικροσυμφερόντων. 
Τα (τρία)που θα δώσουν φιλί ζωής. 

Από τον 
Ευθύμιο Π. Πέτρου
e.p.petrougmail.com 

«Διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο»! Μόνο έτσι μπορεί να σχολιασθεί η απελπισμένη προσπάθεια ορι­σμένων να εκμεταλλευθούν μια και μοναδική παρατυπία που σημειώθηκε κατά την εθελούσια έξοδο του πλεονάζοντος προσωπικού των Ελληνικών Αμυντι­κών Συστημάτων, τα οποία βρίσκονται σε οριακό σημείο, προ του Δεκεμβρίου, του μήνα κατά τον οποίο θα γίνει η αποτίμηση της βιωσιμότητάς τους. 

Η μοναδική παρατυπία που έφθασε να συζητηθεί και στη Βουλή αφορούσε την προσπάθεια ...
επαναπροσλήψεως προσώπου που είχε αποχωρήσει με την εθελούσια και η οποία απετράπη μόλις έγινε αντιληπτή από τη διοίκηση. Η περίπτωση αυτή όμως είναι ένα χαρακτηριστικό παρά­δειγμα της καταστάσεως που είχε οδηγήσει την εται­ρία στα πρόθυρα της χρεο­κοπίας. Η διοίκηση, που έπρεπε να ασχολείται απο­κλειστικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό και την προώθηση της εταιρίας διεθνώς, κατατρύχεται με την αντιμετώπιση παρελκυστι­κών μικροσυμφερόντων, που έρχονται να προστεθούν στον «πόλεμο» που αντιμετω­πίζουν τα ΕΑΣ από «αόρατους» πολέμιους μέσα στον κρατικό μηχανισμό. 

Είναι ο αγώνας που δίδεται καθημερινά από τον πρόεδρο των ΕΑΣ, ναύαρχο Γιάν­νη Δεμίρη, ο οποίος βλέπει στους ανωτέρω πολεμίους να προστίθενται και κατεστη­μένα μικροσυμφέροντα εντός της εταιρίας. Μια κατάσταση που υπονομεύει τα μα­κροπρόθεσμα συμφέροντα και την εργασι­ακή ασφάλεια των ιδίων των εργαζομένων στα εργοστάσια των ΕΑΣ. 

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η περίπτωση των ΕΑΣ είναι μια από τις ελάχιστες, όπου παράλληλα με το προσω­πικό βάρος που έχει ρίξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τα δύο κόμματα της συγκυβερνήσεως βρίσκονται σε αγαστή συ­νεργασία, με κοινό στόχο τη σωτηρία της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Τό­σο ο μέχρι πριν από λίγες ημέρες υπουργός Εθνικής Αμύνης Δ. Αβραμόπουλος όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αντ. Οικονόμου έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους στην προ­σπάθεια. Από τα πρώτα απτά αποτελέσμα­τα είναι οι συμφωνίες διεθνών συνεργασιών που συνδέονται με αγορές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες πρόσφα­τα «ξεμπλοκαρίστηκαν». Τρία συμβόλαια αναμένε­ται να υπογράφουν τις επόμενες εβδομάδες, οπότε γί­νεται βεβαιότητα η επιβίω­ση της εταιρίας και η θετική έκβαση των αξιολογήσεων του Δεκεμβρί­ου. Πρόκειται για την παραγωγή πυρομαχικών των76/62χιλ για το Πολεμικό Ναυ­τικό, την κατασκευή οργάνων νυκτερινής παρατηρήσεως και σκοπεύσεως και την παραγωγή πολυβόλων τύπου Minimi για τον Στρατό Ξηράς. 

Το συμβόλαιο για τα Minimi είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση που υποδει­κνύει την αναγκαιότητα της επιστροφής της αρμοδιότητας των εξοπλισμών στα Γε­νικά Επιτελεία με αντίστοιχο περιορισμό των αρμοδιοτήτων της ΓΔΑΕ. Το Minimi, διαμετρήματος 5,56x45 χιλ χρησιμοποιεί­ται ήδη από τις Ειδικές Δυνάμεις, οι οποίες είναι εφοδιασμένες με φορητό οπλισμό του ιδίου διαμετρήματος. Θα ήταν τερά­στιο λάθος πολυβόλα αυτού του διαμετρήματος να διατεθούν στο πεζικό, ο οπλισμός του οποίου (τυφέκια G3 και οπλοπολυβό­λα της σειράς ΗΚ) είναι διαμετρήματος 7,62x51 χιλιοστών. 

Η ανάμειξη δύο διαφορετικών διαμε­τρημάτων θα δημιουργήσει έναν εφοδιαστικό εφιάλτη. Η λύση, βέβαια, είναι απλή. Το Minimi μπορεί να κατασκευασθεί και στο διαμέτρημα 7,62x51. Αλλά, αν ο τελικός χρήστης δεν έχει την απόλυτη αρμο­διότητα επιλογής, προβλήματα αυτής της μορφής δεν αποφεύγονται. 

Για όλους τους υπόλοιπους -πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες- αυτά τα ζη­τήματα φαίνονται να είναι λεπτομέρειες. Μόνο το ίδιο το ΓΕΣ μπορεί να εκτιμήσει τη σημασία τους και να λάβει τις επιχειρη­σιακά ορθές αποφάσεις. 

Οι (τεράστιες) ευθύνες της ΓΔΑΕΕ για τους (άγονους) διαγωνισμούς 

ΑΠΟ τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης μπορεί κανείς να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό καρκινοβατούν οι προσπάθειες για αποκατάστα­ση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με την κίνη­ση των προγραμμάτων που αφο­ρούν την υποστήριξη και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων που διαθέτουν. 

Οι διαδικασίες δεν προχω­ρούν και εργασίες δεν ανατίθε­νται. Χωρίς υπερβολή το μόνο πρόγραμμα σε κανονική εξέλιξη είναι αυτό των υποβρυχίων, που το χειρίζεται μόνο του το Πολε­μικό Ναυτικό. 

Από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους όλοι οι διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν είναι επαναλη­πτικοί. Πρόκειται για επτά διαγωνισμούς, ανάμεσα στους οποίους ανταλλακτικά περισκοπίων, συντήρηση ηλεκτρονικών, ανα­λώσιμα, ανταλλακτικά και άλ­λα παρόμοια. Κανένας διαγωνισμός δεν αφορά σε προμήθεια νέου υλικού ή σε κάποιο σύστη­μα ιδιαίτερης πολυπλοκότητας και απαιτήσεων. Πρόκειται για αγορές πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να γίνονται «στον αυτόματο». Τόσο απλά είναι τα πράγματα. 

Η επαναληπτική κήρυξη ση­μαίνει ότι οι κανονικοί διαγωνι­σμοί για διάφορους λόγους κη­ρύχθηκαν άγονοι. Και όταν τόσο πολλοί διαγωνισμοί παρουσιά­ζουν αυτή την εικόνα, αβίαστα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι οι αδυναμίες είναι θεσμικές. Ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται παρουσιάζει τέτοια ελαττώματα που δεν είναι δυνατόν να τελε­σφορήσουν. 

Διαδικαστικό 

Ελαττώματα που μπορεί να εί­ναι διαδικαστικά, μπορεί όμως και πολύ ουσιαστικά. Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλι­σμών και Επενδύσεων (ΓΔΑ- ΕΕ), της οποίας εξακολουθεί να προΐσταται ο εκλεκτός του Ευ. Βενιζέλου Δ. Γεωργιόπουλος, υπεκφεύγει υποστηρίζοντας ότι η σχετική νομοθεσία είναι πρό­σφατη και ως εκ τούτου οι «παιδικές ασθένειές της» δεν έχουν ακόμη αντιμετωπισθεί. Όμως ο σχετικός νόμος είναι του 2011 και τον επεξεργάσθηκε ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος όταν ήταν υπουργός Αμύνης. Συνεπώς, είτε ο νόμος έχει εγγενείς δυσλειτουργίες εί­τε η ΓΔΑΕΕ στην τριετία που πέ­ρασε δεν έχει μάθει να τον εφαρ­μόζει. Σε κάθε περίπτωση, πρέ­πει να γίνουν αλλαγές και να γί­νουν αμέσως. 

Παράπλευρη απώλεια αυτής της ανικανότητας που επι­δεικνύει η ΓΔΑΕΕ είναι η ελλη­νική αμυντική βιομηχανία και μάλιστα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποί­ες περίμεναν ανάσα ζωής από τις συμβάσεις που θα άρχιζαν να υπογράφονται και από τα αντι­σταθμιστικά ωφελήματα, την υλοποίηση των οποίων δρομο­λόγησε προτού φύγει για τις Βρυξέλλες ο Δ. Αβραμόπουλος. 

Αν και οι υπουργικές αποφάσεις για τα ΑΩ, που εκκρεμούσαν εδώ και δέκα περίπου χρό­νια υπογράφτηκαν, η υλοποίηση ακόμη δεν έχει αρχίσει. Και η ευ­θύνη βαρύνει αποκλειστικά τους αρμοδίους της ΓΔΑΕΕ, οι οποί­οι προτιμούν να ακολουθούν την οδό των δαιδάλων της γραφειοκρατίας από αυτήν της εξευρέσεως πρακτικών λύσεων με βάση τις οποίες θα μπορούσαν να εξελι­χθούν ομαλά οι διαγωνισμοί και οι συμβάσεις. 

(ΚΥΡ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-16/11/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger