Αρχική » » «Έκρηξη» πυρομαχικών στο Πεντάγωνο

«Έκρηξη» πυρομαχικών στο Πεντάγωνο


• Εξοπλιστικά:Πλήρη εφαρμογή της αρχικής συμφωνί­ας ζητεί το Γενικό Επιτελείο Στρατού από τη γερμανική εταιρία, που ήθελε να γίνει η προμήθεια των βλημάτων με σκληρούς όρους.
• Παλαιότερης γενιάς πυρομαχικά με «καπέλο» στις τιμές απαιτούν οι Γερμανοί προκαλώντας την αντίδραση του ΓΕΣ.
• Σε κάθε περίπτωση που θα απαιτηθεί τροποποίη­ση των όρων της αρχικής συμβάσεως, επισημαίνει το ΓΕΣ, είναι απαραίτητη η εφαρμογή των προβλεπό­μενων θεσμικών διαδικασι­ών, συμφωνά με την κείμενη νομοθεσία.

του Μάνου Ηλιάδη

Σοβαρές πολιτικές παρενέργειες προκαλεί η αντίδραση των αρ­μόδιων υπηρεσιών του ΓΕΣ στην αντισυμβατική ενέργεια των Γερμανών να περάσουν τις θέσεις τους στην προμήθεια των πυ­ρομαχικών (των 120 χλστ.) για τα (μεταχειρισμένα) άρματα μάχης Leopard-2Α4 και τα (καινούργια) Leopard-2ΗEL, όπως προκύπτει από νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της «Ε».

Οι αρμόδιες Διευθύνσεις του ΓΕΣ, συμφωνά με τις πληροφορίες, αντιτίθενται, η μία μετά την άλλη, στις...
μεθοδεύσεις των Γερμανών να υλοποιήσουν την προμήθεια των πυρομαχικών με τους δικούς τους όρους, κατά παράβαση βασικών όρων της σχετικής συμβάσε­ως. Συγκεκριμένα, το ΓΕΣ επεσήμανε ουσιώδεις αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες αφορούν βασικά στοιχεία της υπογραφείσης διακρατι­κής συμβάσεως, όπως το ίδιο το αντικείμενο της συμβάσεως (διαφορά μεταξύ του συμφωνηθέ­ντος και προσφερομένου τύπου των πυρομαχι­κών), η τιμή των πυρο­μαχικών, η πιστοποίηση και το κόστος της πιστο­ποιήσεως των προσφερο­μένων από τους Γερμα­νούς πυρομαχικών, η υ­πέρβαση του συμφωνη­θέντος χρόνου παραδόσεώς τους, η καθυστέρη­ση στην εγκατάσταση των πινάκων βολής στα 165 άρματα Leopard-2Α4 κ.ά.

Τα βασικά σημεία διαφωνίας των υπηρεσιών του ΓΕΣ ήταν αυτά που περιγράψαμε σε συντομία στο προη­γούμενο φύλλο της «Ε», με τις νεότε­ρες πληροφορίες να τα επιβεβαιώ­νουν και να τα συμπληρώνουν κατά τον καλύτερο τρόπο. Ειδικότερα, βασικό στοιχείο των αντιρρήσεων του ΓΕΣ ήταν η διαφοροποίηση μεταξύ του πυρομαχικού (DM63) που είχε καθορισθεί στη διακρατική συμφωνία και του προσφερθέντος εκ των υστέ­ρων νεότερου τύπου πυρομαχικών (DM63Α1), το οποίο είχαν προσφέρει οι Γερμανοί από τον Μάιο του 2011 (πριν από την υπογραφείσα στις αρ­χές του 2014 διακρατική σύμβαση) και είχε απορρίψει το ΓΕΣ λόγω υψη­λότερου κόστους και αποφυγής πε­ραιτέρω καθυστερήσεων.

Σημειώνεται ότι η γερμανική πλευ­ρά, στους δύο γύρους διαπραγματεύ­σεων με την αντίστοιχη ελληνική στις 12-13 Ιουλίου 2012 και στις 23 Οκτω­βρίου 2013, είχε δεχθεί το αίτημα του Ε.Σ. για αγορά των DM63 (πράγμα που κατεγράφη στα υπογραφέντα πρακτικά των διαπραγ­ματεύσεων). Το αποτέ­λεσμα ήταν η ελληνική πλευρά να εμβάσει στους Γερμανούς (ΒΑΑΙΝΒw), στις 7 Φε­βρουάριου 2014, το ποσό των 49.608.000 ευρώ προς εξόφληση των εν λόγω πυρομαχικών και παρεχομένων υπηρεσι­ών και μάλιστα προκα­ταβολικώς και πριν παραλάβουμε ούτε δείγμα από τα παραγγελθέντα.

Μετά τη λήψη του εν λόγω ποσού, η ΒΑΑΙΝΒw (μετά τις διαπραγματεύ­σεις της με την κατασκευάστρια εται­ρία RWΜ) επανήλθε, αγνοώντας τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς και τα συμφωνηθέντα στη διακρατική σύμβαση και στα προαναφερθέντα πρακτικά των διαπραγματεύσεων για το DM63, προσφέροντας μόνο 1.500 από αυτά και άλλα 7.500 από το νε­ότερο DM63Α1. Μία βασική διαφορά ήταν ότι, έκτος του διαφορετικού από τον συμφωνηθέντα τύπο πυρομαχι­κών, το ύψος της συμβάσεως, από 49.608.000 ευρώ, αυξήθηκε στα 51.527.970 ευρώ, υπήρξε δηλαδή ε­πιπλέον χρέωση της ελληνικής πλευ­ράς κατά 1.919.970 ευρώ! Η σημαντική αυτή διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι το ποσό αυτό περιλαμβά­νει το κόστος πιστοποιήσεως του αντισυμβατικώς προσφερθέντος νέου πυρομαχικού DM63Α1, το κόστος του οποίου οι Γερμανοί επιχειρούν να περάσουν σε εμάς, και την περίεργη κλιμάκωση της τιμής των πυρομαχι­κών, καθώς προσφέρουν 4 (!) διαφο­ρετικές τιμές, ανάλογα με τον τύπο και τον χρόνο παραδόσεώς τους.

Ακριβότερες χρεώσεις

Συγκεκριμένως, για τα νέα πυρομα­χικά που θα παραδοθούν τμηματικά, οι Γερμανοί προσφέρουν, για τα 7.500 βλήματα, 4.929,40 ευρώ για καθένα από τα 3.000 βλήματα που θα παρα­δοθούν έως τις 30 Νοεμβρίου 2015, 5.004,17 ευρώ για κάθε βλήμα εκ των επομένων 3.000 που θα παραδοθούν τον Ιανουάριο του 2016 και 5.007,31 ευρώ για καθένα από τα υπόλοιπα 1.500 βλήματα που θα παραδοθούν στις 30 Μαΐου 2016. Το παράδοξο, ή μάλλον ανεξήγητο για εμάς, είναι ότι για τα 1.500 παλαιότερα βλήματα DM63, που θα παραδοθούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014 (προφανώς από τα αποθέματα του γερμανικού στρα­τού, γιατί το βλήμα δεν είναι σε πα­ραγωγή), οι Γερμανοί ζητούν 5.336,57 ευρώ, ήτοι τιμή πολύ μεγαλύτερη από αυτήν για τα νεότερα πυρομαχικά. Εάν δεν πρόκειται περί λάθους, τού­το σημαίνει ότι οι Γερμανοί προσφέ­ρουν τα παλαιότερα DM63 προς 5.336,57 ευρώ το ένα, ενώ ο Ε.Σ. α­γόρασε από τα αποθέματα του ολλαν­δικού στρατού τα ισοδύναμα (και πιστοποιημένα από τη Γερμανία) DM53Α1 προς 2.500 ευρώ το ένα.

Αποκλίσεις και παράδοση με 12 μήνες καθυστέρηση

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ακόμη μία, εκτός των συμφωνηθέντων, θέση των Γερμα­νών που αφορά τον ήδη αρχικώς συμ­φωνηθέντα χρόνο παραδόσεως (εντός 15 μηνών), ήτοι, με αφετηρία την ε­νεργοποίηση της συμβάσεως με την καταβολή στις 7 Φεβρουαρίου 2014 των 49.608.000 ευρώ, η όλη ποσότητα των βλημάτων πρέπει να παραδοθεί μέχρι τον Μάιο του 2015. Αντί τούτου, οι Γερμανοί προτείνουν, εκ των υστέ­ρων πάλι, ολοκλήρωση των παραδόσε­ων μέχρι τις 30 Μαΐου 2016, ήτοι με 12 μήνες καθυστέρηση ή αύξηση του χρόνου παραδόσεως κατά 80% (!), αγνοώντας έτσι τη βασική παράμετρο της ελληνικής πλευράς, που ήταν η άμεση παράδοση, με την έννοια φυσι­κά που αυτή υφίσταται σε παρόμοιες συμφωνίες.

Ακόμη μία απόκλιση των Γερμανών είναι ότι, με βάση τη νέα (εκ των υστέ­ρων) πρότασή τους, η εγκατάσταση των πινάκων βολής στα συστήματα ελέγχου πυρός των μεταχειρισμένων Leopard-2HEL, ενώ προβλεπόταν να έχει ολοκλη­ρωθεί εντός έξι μηνών από την ενεργοποίηση της συμβάσεως, δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο του 2014, τώρα θα γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.

Η έκθεση του ΓΕΣ

»» Η τελική θέση του ΓΕΣ είναι η προ­μήθεια να υλοποι­ηθεί ως είχε αρχικά συμφωνηθεί για βλήματα DM63. Σε περίπτωση που αποφασισθεί αρμοδίως η απόκτηση των DM63Α1,η πιστοποίηση αυτών για τα Leopard-2HEL και Leopard-2Α4 θα πρέπει να γίνει με κόστος που θα βαρύνει εξολοκλήρου τη γερμανική πλευρά, ενώ η τιμή του νέου βλήματος DM63 δεν θα υπερβαίνει τη συμβατική τιμή του DM63. Σε κάθε περίπτωση που θα απαιτηθεί τροποποί­ηση των όρων της αρχικής συμβάσεως, είναι απαραίτητη η εφαρμογή των προβλεπομένων θεσμικών διαδικασιών και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

(ΕΠΕΝΔΥΣΗ-15/11/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger