Αρχική » » ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ


• Με εντυπωσιακό πο­σοστό εξελέγη στη νέα θέση του ο στρατηγός Μ Κωσταράκος.
• Η ανάδειξη Κωσταράκου στην προεδρία της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. ενισχύει την Ελλάδα.
• Ο Α/ΓΈΕΘΑ σε θέση-κλειδί για τη χάραξη της νέας κοινής αμυ­ντικής πολιτικής, εν μέσω καταιγι­στικών γεωπολι­τικών εξελίξεων.

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
Isblaveris@gmail.com

Μία εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία για τη χώρα, αλλά και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σημείωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος εξελέγη με εντυπωσιακό ποσοστό και από την πρώτη ψηφοφορία νέος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώ­σεως (European Union Military –EUMC).

Συγκεκριμένα, η όλη διαδικα­σία πραγματοποιήθηκε την Πέ­μπτη, στο πλαίσιο της Συνόδου της EUMC, στις...
Βρυξέλλες, όπου οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμε­ων των κρατών-μελών της Ε.Ε. ψή­φισαν και ανέδειξαν νέο πρόεδρο τον Έλληνα αρχηγό, με ψήφους 20 επί συνόλου 27. Στην ψηφοφορία συμμετείχε και η Κύπρος, διά του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Γεωργίου Μπασιακούλη, επίσης πυροβολητή, όπως και ο στρατηγός Κωσταράκος, και με έναν χρόνο δι­αφορά μεταξύ τους στην αποφοίτηση από τη Σχολή Ευελπίδων (Τάξη 1978 ο Μ. Κωσταράκος, 1979 ο Γ. Μπασιακούλης). Η θητεία του προ­έδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής είναι τριετής και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα αναλάβει από τον Νοέμβριο του 2015. Μέχρι τότε μπορεί να ασκεί τα σημερινά του καθήκοντα, κάτι το οποίο εξαρτάται από τις διαθέσεις της κυβερνήσεως, που προς το πα­ρόν δεν φαίνονται να είναι διαφο­ρετικές.

ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες ο στρατηγός Κωσταράκος ήταν υποψήφιος και στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της αντίστοιχης Στρατιω­τικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, όπου δεν εξελέγη στον δεύτερο γύρο με μικρή διαφορά ψήφων από τον Τσέχο ανθυποψήφιό του αρχηγό. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι από τακτι­κής απόψεως, αυτή του η κίνηση, έστω και αν δεν ήταν επιτυχής τότε, συνέτεινε τα μέγιστα στην προχθε­σινή μεγάλη επιτυχία του. Για πολλούς λόγους (επιχειρησιακούς, πο­λιτικούς κ.λπ.), η κυβέρνηση δεν «καίγεται» τώρα να ανοίξει ακόμα ένα ζήτημα, αυτό των κρίσεων των αρχηγών και των όποιων κρίσεων ακολουθήσουν με μορφή «καρα­μπόλας», σε μια συγκυρία με τόσα «ανοικτά» θέματα, όπως ο Προϋπο­λογισμός και η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί αν -ως σενάριο το αναφέροuμε- οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλο­γές, θα παγώσουν οι όποιες κρίσεις στις Ε.Δ., μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές, ώστε αυτές να γίνουν από τη νέα κυβέρνη­ση. Βεβαίως, τα παρα­πάνω αφορούν αυτό που είθισται, καθώς κανείς δεν υποχρεώ­νει την όποια κυβέρ­νηση να το ακολουθή­σει, αφού οι αρχηγοί δεν έχουν συγκεκρι­μένη χρονική θητεία, αλλά κρίνονται ανά πάσα στιγμή. Επομένως, κανείς δεν ξέρει τι και πότε θα αποφασίσει κάτι σχετικό η κυβέρ­νηση Σαμαρά, σε συνάρτηση και με τις υπόλοιπες πολιτικές εξελίξεις.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. Προς το πα­ρόν, η κυβέρνηση, διά του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, από την πρώτη στιγμή συ­νεχάρη τον αρχηγό για τη μεγάλη επιτυχία του. «Συγχαίρω θερμά τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρα­τηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επι­τροπής της Ευρωπαϊ­κής Ένωσης (EUMC), η οποία αποτελεί αναγνώ­ριση του υψηλού επί­πεδου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Οι προ­κλήσεις για τον στρατηγό Κωσταράκο σε αυτή τη νέα θέση του θα είναι πολλές για την οικοδόμηση μιας νέας στρατηγικής για την κοι­νή πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκει­ται για ένα εξαιρετικής σημασί­ας ζήτημα, στην πορεία προς μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη, για το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα ερ­γαστεί παραγωγικά και αποτελε­σματικά ο Έλληνας στρατηγός, από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του. Για ακόμα μία φορά συγχαίρω τον αρχηγό ΓΕΕ­ΘΑ για την επιτυχία του, η οποία είναι επίσης επιτυχία της Ελλάδος και των Ενόπλων Δυνάμεών μας», τόνισε ο ΥΕΘΑ.

ΘΕΣΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ. Βεβαίως, οφείλουμε να επισημάνουμε από την πρώτη στιγμή το εξής εξαιρε­τικό ενδιαφέρον στοιχείο, που πι­θανόν να μας απασχολήσει στο μέλλον. Από 1ης Νοεμβρίου, η Ελ­λάδα στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Γιούνκερ, κα­τέχει το χαρτοφυ­λάκιο του επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Με­ταναστεύσεως και Ιθαγενείας δια του Δημήτρη Αβραμό­πουλου. Από τον Νοέμβριο του 2015 τη θέση του προέδρου της αναβαθμισμένης, λόγω καταστά­σεων και γεγονότων (Ουκρανία, Αν. Μεσόγειος, Βόρεια και Κεντρι­κή Αφρική), EUMC θα κατέχει ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωστα­ράκος. Οι δυο άνδρες συνεργάστη­καν άψογα και εποικοδομητικά για περίπου 16 μήνες, όταν ο Δ. Αβρα­μόπουλος ήταν ΥΕΘΑ. Τα καινούργια καθήκοντά τους, σε συνδυασμό με τις νέες απειλές και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετω­πίσει η Ευρώπη, κα­θιστούν την εκ νέου συνεργασία τους από κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις όχι απίθανη, αλλά μάλλον επιβεβλημένη, καθώς η παράνομη μετανάστευση είναι μια σύγχρονη, «ασύμμετρη απειλή», μια ωρολογιακή βόμβα για την Ευ­ρώπη, στο πλαίσιο της οποίας οι Ένοπλες Δυνάμεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., ιδίως του Νότου, καλούνται να συνδράμουν τις δυνά­μεις ασφαλείας. Επομένως... όπερ έδει δείξαι, που έλεγαν οι αρχαίοι, ημών πρόγονοι!

WHO IS WHO 

Ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 1956 και από την 1/11/2011 είναι Α/ΓΕΕΘΑ. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1974, από την οποία αποφοίτησε το 1978, ονομασθείς ανθυπολοχα­γός Πυροβολικού. Είναι απόφοιτος των Σχολείων Βασικής και Προκεχωρημένης Εκπαιδεύσεως του Πυρο­βολικού Μάχης, Αεράμυνας Κ/Β ΧΩΚ σε Ελλάδα και ΗΠΑ, του Σχολείου Κ/Β ΧΠΚ στο Κέντρο Προγραμματι­σμού του ΝΑΤΟ (ΝΡC CLΟΝS, Βέλ­γιο), της Ανωτάτης Σχολής Πολέ­μου και της Σχολής Εθνικής Αμύνης. Έχει υπηρετήσει ως διοικητής Πυρο­βολαρχίας Βαρέος Α/Κ Πυροβολικού και Κ/Β ΧΩΚ, αξιωματικός Επιχειρή­σεων Μοίρας Κ/Β ΧΩΚ, υποδιοικη­τής Μοίρας, διοικητής Μοίρας Πε­δινού Πυροβολικού Μάχης και Κ/Β ΧΩΚ, επιτελής σε Διοίκηση Πυροβο­λικού και επιτελής του Intelligence στο International Military Staff του ΝΑΤΟ και στη Διεύθυνση Πληροφο­ριών του ΓΕΕΘΑ. Επίσης, έχει δια­τελέσει διευθυντής Επιτελικού Γρα­φείου Αρχηγού ΓΕΣ, τμηματάρχης του Current ΟΡS for the Balcans στο ΝΑΤΟ, διευθυντής Επιτελείου του ΝΑΤΟ Deployable Corps Greece και διευθυντής του Joint Operation της ΚFΟR στο Κοσσυφοπέδιο. Ως ανώτατος αξιωματικός έχει διατε­λέσει βοηθός επιτελάρχη στο Γ΄Σ.Σ/NDC-GR, διοικητής της 96 ΑΔΤΕ «ΧΙΟΣ», διευθυντής του 3ου ΕΓ/ΓΕΣ και της Διευθύνσεως Επιχειρήσε­ων ΓΕΣ, διευθυντής του Α' Κλάδου/ ΓΕΣ, διοικητής της ΧΙΙης Μηχανοκί­νητης ΜΠ «ΕΒΡΟΥ», διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού και του ΝΑΤΟ Deployable Corps Greece, καθώς και Α/ΓΕΕΘΑ. Είναι πτυχιούχος του Πο­λιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Διπλωματικές και Στρατηγικές Σπου­δές, ομιλεί αγγλικά και γαλλικά, εί­ναι παντρεμένος με την Αικατερίνη Σγουρού και έχει δύο κόρες.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-15/11/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger