Αρχική » » Πρώτα μαστίγιο, μετά καρότο

Πρώτα μαστίγιο, μετά καρότο


Αλλάζει προς το ευνοϊκότερο ο τρόπος συνταξιοδότησης για όσους από τον κλάδο των στρατιωτικών.

Αλλάζει προς το ευνοϊκότερο ο τρόπος συνταξιοδότησης για όσους από τον κλάδο των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προβλέπεται η δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου του χρόνου αδείας άνευ αποδοχών και επιτρέπεται σε όσους αρνήθηκαν τη στράτευση (αντιρρησίες συνείδησης) να ζητήσουν την αναγνώριση ως συντάξιμων χρόνων που δεν υπηρέτησαν στις Ενοπλες Δυνάμεις, με εξαγορά όμως χρόνου ασφάλισης.

Ειδικότερα, στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται τα εξής:...

-Θεσπίζεται η σταδιακή μετάβαση στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού των στρατιωτικών που κατετάγησαν στην υπηρεσία από το έτος 1990 και μετά, με αύξηση του χρόνου παραμονής στην υπηρεσία κατά 1,5 έτος για κάθε επόμενο έτος θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης. Πιο συγκεκριμένα, έως 31/12/2014 οι ένστολοι συνταξιοδοτούνται με 30,5 χρόνια προϋπηρεσίας. Στην περίπτωση που δεν υπήρχαν αλλαγές στον τρόπο συνταξιοδότησης, θα έπρεπε από 1/1/2015 να ισχύσουν τα 40 χρόνια προϋπηρεσίας, άρα θα αυξανόταν αυτόματα κατά 9,5 έτη ο χρόνος προϋπηρεσίας για χορήγηση σύνταξης. Με τις διατάξεις που προωθούνται, σε κάθε έτος προστίθεται ενάμισης χρόνος προϋπηρεσίας και έτσι το 2019 γίνεται η τελική προσαρμογή, καθώς τότε θα απαιτούνται 39,5 έτη προϋπηρεσίας.

-Αναγνωρίζεται ως συντάξιμος, για τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο χρόνος που μεσολάβησε από την κύρωση των πινάκων επιτυχίας (το έτος 1989) μέχρι την κατάταξή τους στα Σώματα αυτά με την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών.

-Προβλέπεται, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ότι η υπηρεσία των προσώπων αυτών σε όλες τις οργανικές μονάδες και υπηρεσίες προσμετράται, έως και 5 έτη, στο διπλάσιο. Θα πρέπει να πληρώσουν εισφορές στο διπλάσιο.

-Προβλέπεται η καταβολή της σύνταξης σε στρατιωτικούς, άντρες και γυναίκες, που έχουν ανάπηρο παιδί ή ανάπηρο σύζυγο, με τη συμπλήρωση των 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας και του 50ού έτους της ηλικίας.

-Αποδίδεται στους οπλίτες πενταετούς υποχρέωσης το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που είχαν καταβάλει για επικουρική σύνταξη στο ΕΤΕΑΜ, ενώ παράλληλα είχαν καταβάλει για την ίδια αιτία ασφαλιστικές εισφορές και στα οικεία Μετοχικά Ταμεία.

-Για όσους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών εξομοιώνονται μισθολογικά με τους διπλωματικούς υπαλλήλους, και για λόγους ίσης μεταχείρισης προς αυτούς, ενσωματώνεται στον συντάξιμο μισθό τους η πάγια αποζημίωση που λαμβάνουν με τις αποδοχές τους, η οποία ήδη έχει ενσωματωθεί στον συντάξιμο μισθό των διπλωματικών υπαλλήλων.

-Παρέχεται η δυνατότητα σε στρατιωτικούς και πολιτικούς υπαλλήλους, που έχουν προσληφθεί ή καταταγεί στο Δημόσιο πριν την 1/1/1983, να αξιοποιήσουν συνταξιοδοτικά τον χρόνο απασχόλησής τους σε τομείς εκτός Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ είτε με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης είτε με εξαγορά (όπως ισχύει σήμερα), επιλέγοντας την καλύτερη για την περίπτωσή τους ασφαλιστική λύση.

-Δίδεται η δυνατότητα της αναγνώρισης του χρόνου άδειας άνευ αποδοχών έως πέντε έτη, που προβλέπεται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, με καταβολή των ανάλογων ασφαλιστικών εισφορών.

-Παρέχεται το δικαίωμα αναγνώρισης ως συντάξιμου του χρόνου φυλάκισης των αντιρρησιών συνείδησης, έως δύο έτη.

-Απλοποιείται ο εξαιρετικά πολυσύνθετος υπολογισμός της σύνταξης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά.

-Περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει ουσιαστικά τη συμβολή των αγωνιστών που έλαβαν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κύπρο (1964,1967,1974), χορηγώντας ισόβιο μηνιαίο τιμητικό βοήθημα 100 ευρώ ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά τους στην πατρίδα.

-Ρυθμίζεται το θέμα των υπαλλήλων του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίοι υπάγονταν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και μεταφέρθηκαν στη Eurobank - Ergasias, παρέχοντάς τους το δικαίωμα διατήρησης του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού καθεστώτος του Δημοσίου, προκειμένου να μη διακοπεί η ασφαλιστική συνέχεια των προσώπων αυτών.

-Ικανοποιείται πάγιο αίτημα των συνταξιούχων ατόμων με αναπηρία, με τη θέσπιση της διάταξης που αφορά την ισότιμη αντιμετώπιση της ιατρικής γνωμάτευσης από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και της Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΣΥΕ), η οποία πλέον λαμβάνεται υπόψη για την εξαίρεσή τους από τις μειώσεις των συντάξεων.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-15/11/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger