Αρχική » » ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ


• Οι ανησυχητικές διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος της χώρας και οι επιπτώσεις των Μνημονίων στις Ε.Δ. 

Του Λ.Σ ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
isbiaveris@gmail.com

Η αύξηση της στρατιωτι­κής θητείας ή, εναλλα­κτικώς, η επί εθελοντι­κής βάσεως στράτευση των γυναικών είναι οι μοναδικές δυο λύσεις για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της «λει­ψανδρίας» και της μειωμένης αποδόσεως των κλήσεων στρα­τευσίμων, σύμφωνα με σχετική μελέτη της αρμοδίου Διευθύνσεως Στρατολογίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού. 

Ένα πρόβλημα που αντιμετω­πίζουν ήδη εδώ και χρόνια οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ιδίως ο Στρατός ...
Ξηράς, όπου εί­ναι ιδιαιτέρως οξυμμένο, και το οποίο με ορίζοντα δεκαετίας θα είναι πλήρως μη αναστρέψιμο. Με λίγα λόγια, αν δεν αντιμετω­πιστεί όσο πιο έγκαιρα γίνεται, ει δυνατόν «χθες», σε δέκα χρό­νια ο Ελληνικός Στρατός δεν θα έχει στρατιώτες να υπηρετούν τη θητεία τους και οι σκοπιές θα εκτελούνται από τους μόνι­μους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Και μπορεί σήμερα η περιγραφή αυτή της καταστάσεως να φαίνεται λίγο «ακραία», όμως είναι απολύτως ρεαλιστι­κή, συμφώνως προς κορυφαία στρατιωτική πηγή του ΓΕΣ με την οποία μιλήσαμε προσφάτως για το θέμα. 

EUROSTAT. Πριν ασχοληθού­με με το εν λόγω ζήτημα, είχαμε υπόψη μας τα στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα πριν από ένα δίμηνο περίπου από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. (Eurostat) αναφορικώς με τη μείωση του ελληνικού πλη­θυσμού και είναι συγκλονιστικά. Τότε, όμως, στα στοιχεία αυτά και στις επιπτώσεις που έχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην άμυνα και ασφάλεια της χώρας είχε δοθεί ελάχιστη σημασία από τον Τύπο, όχι όμως και από τους καθ’ ύλην αρμοδίους, που δεν είναι άλλοι από την ηγεσία των Ελληνικών Ε.Δ. 

Συμφώνως προς τη Eurostat, την 1η Ιανουάριου 2013 ο πληθυσμός της Ελλάδας ανήρχετο σε 11.062.000 άτομα και έναν χρόνο αργότερα, την 1/1/2014, μειώθη­κε στα 10.992.000, δηλαδή 70.000 λιγότεροι Έλληνες μέσα σε έναν και μόνο χρόνο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία θα εξακολουθήσουν και στο μέλ­λον και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο, και αυτό ελέω... Μνη­μονίου! 

ΑΡΙΘΜΟΙ. Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουρ­γείου Εθνικής Αμύνης και των Ε.Δ. γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι ετήσιες αποδόσεις της κάθε κλάσεως στρατευσί­μων βαίνουν συνεχώς μειούμενες. Κάτι το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί βάσει των γνω­στών και υπαρχόντων στρατο­λογικών και στατιστικών στοι­χείων μέχρι και το έτος 2034. Αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, κάθε άρρεν τέκνο που γεννιέται καταχωρείται στρατολογικώς με την προσθήκη στο έτος γεννήσεώς του του αριθμού 21, οπό­τε ήδη η Στρατολογία γνωρίζει επακριβώς ποια θα είναι η απόδοση της κλάσεως στρατευσίμων του 2034, ήτοι του 2013 (έτος που έχει ολοκληρωθεί και είναι γνωστά τα στοιχεία αρρένων) +21 χρόνια=2034, κάτι που ση­μαίνει ότι όλες οι κλήσεις στρα­τευσίμων έως τότε είναι πλήρως ενήμερες και οι αρμόδιοι γνωρί­ζουν επακριβώς! 

Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Ως τότε (2034) ούτε σε μία χρονιά δεν υπάρχει αυ­ξητική τάση. Όλες τις χρονιές οι αποδόσεις της κάθε κλάσεως εί­ναι συνεχώς φθίνουσες! 

Η ίδια κορυφαία στρατιωτική πηγή, υπό καθεστώς ανωνυμίας, μας έλεγε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και η μόνη λύση είναι η αύξηση της στρατιωτικής θη­τείας, δηλαδή από τους 9 μήνες που είναι τώρα στον Στρατό Ξη­ράς να διπλασιαστεί και να ανε­βεί στους 18, ή, εναλλακτικώς, να εξεταστεί ακόμα και η δυνα­τότητα εθελοντικής στρατεύσεως των γυναικών. 

Συμφώνως δε προς τις πληρο­φορίες μας, για το οξύ αυτό ζή­τημα, αλλά και για τις προτεινόμενες λύσεις, με έμφαση σε αυτή της αυξήσεως της στρατιωτικής θητείας, ενημερώθηκε σχετικώς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με την αντιπροσωπία του κόμματός του, κατά την πρόσφα­τη επίσκεψή τους στο ΥΠΕΘΑ, όπου τους έγινε πλήρης ενημέρωση από τον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο και τους αρ­χηγούς των Γενικών Επιτελείων, συνολικής διάρκειας περίπου τρεισήμισι ωρών, χωρίς όμως από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ να σημει­ωθεί οποιαδήποτε αντίδραση. 

«Παγωμένες» προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ. από το 2010 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρό­βλημα της στελεχώσεως γενι­κότερα των μονάδων του Ε.Σ. στις ζώνες ευθύνης του Δ΄ Σώ­ματος Στρατού στη Θράκη και της ΑΣΔΕΝ στα νησιά του Ανα­τολικού Αιγαίου και της Δωδεκάνησου επιτείνεται ακόμα περισσότερο αν αναλογισθεί κανείς ότι από το 2010 και μετά δεν έχει προσληφθεί κανένας Επαγγελματίας Οπλίτης (ΕΠ.ΟΠ.). Κανονικώς και με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψανδρίας και της μειωμένης αποδόσε­ως των κλάσεων, προβλεπόταν όπως το 2014 να υπηρετούν στον Σ.Ξ περίπου 44.000 ΕΠ.ΟΠ., όλων των Όπλων και Σωμάτων. Αντ’ αυτού του αριθ­μού, σήμερα στον Σ.Ξ. έχουν... απομείνει μόνο 18.000 ΕΠΟΠ, οι οποίοι ως θεσμός θεσπίστη­καν ακριβώς για να επιλύσουν το πρόβλημα των μειωμένων αποδόσεων των κλάσεων. Αυτή η τεράστια διαφορά, της τάξεως των 26.000 ΕΠ.ΟΠ., προέρ­χεται από τρεις αιτίες: 

1) Από το 2010 δεν προσελήφθη κανένας ΕΠ.ΟΠ. λόγω των όρων του Μνημονίου. 
2) Συνταξιοδοτήσεις ΕΠ.ΟΠ. παλαιοτέρων σειρών. 
3) Παραιτήσεις χιλιάδων άλ­λων, οι οποίοι είχαν κατοχυρώ­σει συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δεν ήθελαν να απολέσουν τα έως σήμερα εργασιακά τους (κεκτημένα) δικαιώματα. 

Όλες αυτές οι αιτίες έχουν ανοίξει σε δυσθεώρητα ύψη την ψαλίδα μεταξύ των προβλεπόμενων και των υπαρχόντων ΕΠ.ΟΠ. Επειδή το πρόβλημα της λειψανδρίας στις Ε.Δ. και της μειωμένης αποδόσεως των κλάσεων είναι σοβαρό, η όποια λύση αποφασιστεί είναι καθαρά πολιτική και πρέπει να ληφθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Οι άφρονες και χωρίς σκέψεις πε­ρικοπές της στρατιωτικής θη­τείας του παρελθόντος, που έγιναν για καθαρά πολιτικούς λόγους, απαιτούν τώρα πάλι πολιτική απόφαση για την επί­λυσή τους. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»! 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-01/11/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger