Αρχική » » Πρωτοφανής τραγωδία για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Σκοτώθηκαν σε δυστύχημα δύο λοχίες κι ένας έφεδρος

Πρωτοφανής τραγωδία για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Σκοτώθηκαν σε δυστύχημα δύο λοχίες κι ένας έφεδρος


Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων μετά τον τραγικό θάνατο τριών πεζοναυτών (δύο επαγγελματίες οπλίτες και ενός κληρωτός) του 505 Τάγματος Πεζοναυτών στον Βόλο, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής βολής βαρέων όπλων πεζικού, στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών στη Μαγνησία.
 
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, περί τη 1.30 το μεσημέρι και ενώ ήταν σε εξέλιξη προγραμματισμένη ...βολή με όλμους των 81 χιλιοστών, διερράγη σωλήνας όλμου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του ΕΠ.ΟΠ. λοχία Γιώργου Ορφανίδη, 33 ετών από τις Σέρρες, του ΕΠ.ΟΠ. λοχία Αναστάσιου Μεζάλα, 34 ετών από τον Βύρωνα, και του 19χρονου κληρωτού δεκανέα Φώτη Ανδρικόπουλου από την Πάτρα.

Παντρεμένοι με παιδιά

Οι δύο ΕΠ.ΟΠ. που έχασαν τη ζωή τους ήταν παντρεμένοι και είχαν δύο και ένα ανήλικα παιδιά, αντίστοιχα, ενώ ο 19χρονος, που κατατάχτηκε στις Ενοπλες Δυνάμεις, τον Ιανουάριο ήταν γιος αξιωματικού της Αστυνομίας και είχε προσφάτως εισαχθεί στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου. 
Η ισχυρή έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα και τον τραυματισμό ενός 30χρονου υπολοχαγού, ο οποίος διακομίστηκε άμεσα με στρατιωτικό ασθενοφόρο στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, με τους γιατρούς να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι διέφυγε τον κίνδυνο, κάνοντας λόγο για σημάδια πλήρους αποκατάστασης της υγείας του.

Μόλις έγινε γνωστό το τραγικό γεγονός και κατόπιν εντολής του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, στον τόπο του συμβάντος μετέβησαν ο υφυπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς, ενώ κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις. 
Στο σημείο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έσπευσαν επίσης δύο ιατροδικαστές από την υπηρεσία της Λάρισας, δύο στρατιωτικοί εισαγγελείς, ένας εισαγγελέας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. Φως στα αίτια της τραγωδίας που οδήγησε στον άδικο χαμό των τριών νέων αναμένεται να ρίξει η πραγματογνωμοσύνη που διενεργείται στον τόπο του συμβάντος από τις αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές. Τα αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν το συντομότερο δυνατό έπειτα από απαίτηση του κ. Αβραμόπουλου.

«Πρωτόγνωρο συμβάν» λέει ο Αβραμόπουλος 

«Πρωτόγνωρο» χαρακτήρισε το συμβάν στο πεδίο βολής του Βόλου, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις οπλίτες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά οδύνη του. Κατά την ομιλία του σε Επιτροπή της Βουλής υπογράμμισε ότι διενεργείται ήδη έρευνα που θα φωτίσει τα αίτια.
«Εκφράζω την οδύνη και τη συντριβή μας για το ατύχημα που έχει στοιχίσει τη ζωή τριών παλικαριών μας. Ενα πρωτόγνωρο ατύχημα του οποίου τα αίτια διερευνώνται αυτή τη στιγμή» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Τόνισε ακόμη «Οι Ενοπλες Δυνάμεις πενθούν για τον χαμό των στελεχών τους, αλλά πενθούν και οι οικογένειές τους. Δεν είναι μόνοι, είναι κοντά τους όλη η Ελλάδα κι εμείς».

Για την έρευνα που διατάχθηκε σημείωσε ότι «αιφνιδιαστήκαμε από αυτό που συνέβη, η έκβαση αυτής της έρευνας θα φωτίσει αυτό που συνέβη». Τέλος, είπε: «Αυτά τα παιδιά έπεσαν στο καθήκον. Το καθήκον δεν εκτελείται μόνο όταν σε χρειάζεται η πατρίδα, αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας. Τους αποδίδουμε τον σεβασμό και την τιμή που τους αναλογεί».

Τι μπορεί να πήγε στραβά με τον όλμο

Τα ακριβή αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος στο πεδίο Γλαφυρών Μαγνησίας θα προσδιοριστούν από την έρευνα που έχει διαταχθεί από το ΓΕΣ. Είναι όμως γεγονός ότι τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια δεν έχει καταγραφεί άλλο τέτοιο περιστατικό. Ο συγκεκριμένος όλμος (των 81 χιλ.) ανήκει στην κατηγορία των βαρέων όπλων πεζικού και θεωρείται αρκετά εύχρηστος και ασφαλής.

Στο τραγικό περιστατικό είναι προφανές ότι το βλήμα εξερράγη μέσα στον σωλήνα, τον κατέστρεψε και από την έκρηξη που προκλήθηκε (και τη συνακόλουθη διασπορά θραυσμάτων) σκοτώθηκαν οι στρατιώτες και τραυματίστηκε ο αξιωματικός. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούνταν κανονικό πυρομαχικό μάχης με εκρηκτική γόμωση και όχι πυρομαχικό ασκήσεων που είτε είναι αδρανές είτε έχει πολύ μικρή γόμωση προσομοιώσεως.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές φορές σε ασκήσεις χρησιμοποιούνται κανονικά πυρομαχικά, διότι μόνο με αυτά επιτυγχάνεται η πλήρης εξοικείωση του προσωπικού.
Το βλήμα του όλμου διαθέτει δύο πυροσωλήνες (επικρουστήρες). Ο ένας πίσω ενεργοποιεί την προωθητική γόμωση που είναι ενσωματωμένη στο βλήμα. Ο χειριστής τοποθετεί το βλήμα στο στόμιο του σωλήνα και το αφήνει να πέσει πίσω. Με την πρόσκρουση στη βάση ο ένας πυροσωλήνας προκαλεί την έκρηξη που ωθεί το βλήμα έξω προς τον στόχο, που μπορεί να απέχει από 75 μέτρα έως και 6 χιλιόμετρα. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται πυροδότηση του κύριου εκρηκτικού γεμίσματος στη φάση αυτή. Αυτό ενεργοποιείται από τον δεύτερο πυροσωλήνα και τότε έχουμε την καταστροφική έκρηξη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η καταστροφική εκρηκτική γόμωση ενεργοποιήθηκε μέσα στον σωλήνα του όλμου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αστοχία των πυροσωλήνων ή ακόμη και του σώματος του βλήματος. Τα βλήματα που χρησιμοποιούνταν σε αυτή την άσκηση είχαν κατασκευαστεί το 1985 και ήταν κανονικά ελεγμένα από πυροτεχνουργούς χωρίς να έχουν διαπιστωθεί προβλήματα που θα οδηγούσαν στη δέσμευσή τους. Ακόμη κι αν πλησίαζαν την ημερομηνία λήξεως τους δεν δικαιολογούνται οποιασδήποτε μορφής δυστυχήματα, διότι υπό κανονικές συνθήκες τα πυρομαχικά παραμένουν ασφαλή για αρκετό χρόνο. Το ανθρώπινο λάθος είναι το λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο.

Αγγελος Σκορδάς
(ΕΦ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-08/10/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger