Αρχική » » Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ

Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ


Ο Αβραμόπουλος ανέβασε τον πήχη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Από τον 
Ευθ. Π. Πέτρου 

Για δεκαετίες η χώρα δεν εί­χε νομοθεσία σχετικά με τις προμήθειες αμυντικού υλι­κού. Εκείνα τα χρόνια βέβαια δεν ετίθετο θέμα διαφθοράς, μιζών και χρηματισμών. Υπουργοί όπως ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ ή ο προσφάτως εκλιπών Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ήσαν οι ίδιοι «Κέρβεροι» που προστάτευαν το δημόσιο συμφέρον και δεν επέτρεπαν την παρα­μικρή υποψία διαφθοράς σε οποιοδήποτε επίπε­δο της ιεραρχίας. 

Δυστυχώς, οι πολίτικοι τους επί­γονοι απεδείχθησαν πολύ μικροί σε ηθικό ανάστη­μα. Εκμεταλλεύθηκαν τη... χαλαρότητα των θεσμών και πάνω σε αυτήν οικοδομήθηκαν αυτοκρατορί­ες σκανδάλων. Οι περιπτώσεις δε που έχουν πάρει τον δρόμο της δικαστικής διερευνήσεως δεν εί­ναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Όπως όμως γίνεται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που οι κα­ταστάσεις έχουν τραβηχτεί στα άκρα, η αντίδραση οδηγεί σε άλλα άκρα. 

Έτσι, οι προσπά­θειες για θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου που να διέπει τις αμυντικές προ­μήθειες (προσπάθειες που άρχισαν μόλις το 2005!) οδήγησαν στην ψήφιση νόμων τόσο δυσλειτουργικών, που ουσιαστικά οδήγησαν τη χώρα σε αδυνα­μία να προβεί σε ανανέωση της αμυντικής ικανότη­τάς της. Πράγματι, την τελευταία δεκαετία δεν έχει γίνει καμία αγορά μείζονος οπλικού συστήματος. Δεν έφταιγαν βέβαια μόνον οι νόμοι. Έφταιγαν και οι άνθρωποι. 

Πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, κατώτε­ροι των περιστάσεων, οχύρωναν τη συμπλεγματική ευθυνοφοβία τους πίσω από την άκαμπτη νομοθε­σία και κάποιες μεγαλοστομίες περί διαφάνειας. 

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι ο Στρατός δεν χρειάζεται διαφάνεια. Εντιμότητα και χρηστή διοίκηση χρειάζεται. Η θεσμοθέ­τηση τέτοιων γραμμών είναι μια από τις παρακα­ταθήκες που αφήνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Με θεσμικά κεί­μενα όπως η Εθνική Αμυντική Στρατηγική και μια κατευθυντήρια οδηγία για τη βιομηχανική στρατη­γική στον χώρο της άμυνας, μπαίνουν σε νέα βάση πολλά πράγματα. Μακροπρόθεσμος προγραμματι­σμός, διαδικασίες και μέτρα που θα διασφαλίσουν όχι μόνο της ασφάλεια του στρατιωτικού εφοδια­σμού της χώρας, αλλά και την ταυτόχρονη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας. 

Εδώ είχαμε το αγκάθι της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και των περίφημων κανόνων για τον ελεύθερο ανταγωνισμό, ο οποίος είναι καλός για το εμπόριο, αλλά πολύ κακός για την Άμυνα. 

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν πληρώσει ακριβά όχι μόνο τη δημόσια κακοδιαχείριση, αλ­λά και τις -υποτίθεται- φιλελεύθερες Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Με τα νέα θεσμικά κείμενα μπαίνουν πολ­λά πράγματα στη θέση τους, αλλά ανεβαίνει και ο πήχης για τον επόμενο υπουργό Αμύνης, ο οποίος θα πρέπει να τα εφαρμόσει. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-18/10/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger