Αρχική » » Περιπολίες για γερά νεύρα

Περιπολίες για γερά νεύρα


• Σκηνικό Ιμίων. 
• Τα πλούσια σε ενέργεια οικόπεδα της Κύπρου έφεραν στα νερά της πλήθος από πολεμικά πλοία. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
p.karvounopoulos@realnews.gr

Μια πολυεθνική ναυτική αρμάδα με απίστευτη δύναμη πυρός έπλεε όλη την προηγούμενη εβδομάδα ανοιχτά της Κύπρου. Με προκάλυμμα ασκήσεις ή συμμετοχή σε διεθνείς αποστολές, πολεμικά πλοία κι ένα υποβρύχιο από επτά διαφορετικές χώρες παρακολουθούσαν κάθε κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους BARBAROS και των τριών πολεμικών πλοίων που το συνόδευαν. 

ΠΟΙΑ ΓΩΝΙΑ του πλανήτη είχε συγκεντρω­μένη τη μεγαλύτερη «δύναμη πυρός» την εβδο­μάδα που μας... πέρασε; Χωρίς δεύτερη σκέψη, η Κύπρος! Γύρω από το νησί υπήρχαν τόσα πο­λεμικά πλοία, από διαφορετικές χώρες που αν εμπλέκονταν με πραγματικά πυρά θα μιλούσα­με για μία από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων των εποχών! Τα πλούσια σε ενέργεια οικόπεδα της Κύπρου έφεραν στα νερά της όλα αυτά τα πολεμικά πλοία. 

Ο χάρτης που δημοσιεύει η Realnews είναι ο χάρτης πάνω από τον οποίο ξημεροβραδιά­ζονταν όλη την εβδομάδα οι επιτελείς του Πε­νταγώνου. Και η αλήθεια είναι ότι, όση ψυχραι­μία κι αν διαθέτει κάποιος δεν μπορεί παρά να ανησυχήσει από τη συγκέντρωση τόσων ναυτι­κών δυνάμεων σε μια περιορισμένη σχετικά θα­λάσσια περιοχή. 

Οι Τούρκοι, που αγωνιούν για το πώς θα μπουν στο τεραστίων διαστάσεων ενεργειακό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτά της Κύπρου, έστειλαν το ερευνητικό σκάφος τους Barbaros να πλεύσει μέσα στα κυπριακά οικόπεδα και ειδικά στο Οικόπεδο 9, το οποίο έχει δοθεί από την Κυ­πριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS. Από τις αρχές του μήνα η γεώτρηση στο τεμάχιο «Ονασαγόρας» του Οικοπέδου 9 έχει ξεκινήσει. Το Barbarοs συνοδευόταν από τρία πολεμικά πλοία. Τη γνω­στή μας από τα Ίμια Yavuz, την κορβέτα Bartin και την κορβέτα Gosku. 

Τα ρωσικά πλοία 

Οι Τούρκοι κατάλαβαν πολύ νωρίς ότι το παιχνί­δι που παίζεται ανοιχτά της Κύπρου είναι πολύ παραπάνω από τα μέτρα της. Τα τουρκικά πλοία έβλεπαν καθαρά τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τα ρωσικά πολεμικά πλοία που η Μόσχα έστειλε στην περιοχή. Τέσσερα πολεμικά των Ρώσων, με επικεφαλής το αντιτορπιλικό Kulakov, έπλευσαν και ενεργοποίησαν τα οπλικά τους συστήματα πολύ κοντά στις περιοχές που είχαν δεσμεύσει οι Τούρκοι με παράνομη αναγγελία (Navtex) σε θαλάσσιο χώρο εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

Η Ρωσία δέσμευσε για την άσκηση 800 τε­τραγωνικά μίλια. Τα δυτικά όρια της περιοχής που δεσμεύτηκε για τις ασκήσεις ξεκινούσαν από σημείο σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέ­τρων από τον Απόστολο Αντρέα και έφτανε σε απόσταση μέχρι και 90 χιλιόμετρα από το Κάβο Γκρέκο. Το σημαντικό ήταν ότι εφάπτονταν των ορίων της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία για τις έρευνες του Barbaros. 

Η Ρωσία δεν ήταν η μόνη που κινητοποιήθηκε για να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα για τα «νταηλίκια» της. Πολεμικά πλοία αpό ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, ακόμη και από τη Βραζιλία, έπλεαν γύρω από την Κύπρο και πάντως σε απόσταση βολής από την τουρκική αρμάδα! 

Στην περιοχή έπλεαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και πλοία του ισραηλινού Πολε­μικού Ναυτικού. 

Η Ελλάδα συμμετείχε σε αυτή την επιτήρηση με μία πυραυλάκατο, τον «Καβαλούδη». Η επι­λογή διακριτικής παρουσίας δεν ήταν τυχαία. 

Η Αθήνα έχει εισπράξει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι η Άγκυρα «ψάχνεται» για φασαρία. Και στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Η συμπεριφο­ρά της στο Αιγαίο ξεπερνά τα όρια των απλών προκλήσεων. 

Σε ανοιχτή γραμμή 

Η καθημερινή παρουσία κατασκοπευτικών αε­ροσκαφών στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου και οι όλο και συχνότερες εμφανίσεις πολεμικών της πλοίων στα χωρικά μας ύδατα έχουν καταστή­σει σαφές ότι η Τουρκία «έχει νεύρα». Και πα­ρά τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που έχει να επιλύσει στην περιφέρειά της, δείχνει ότι επι­διώκει μια κρίση στα ελληνοτουρκικά. Μια κρί­ση που θέλει να είναι στα μέτρα της. Κι αυτό η Ελλάδα δεν θέλει να της το «προσφέρει». Αθή­να και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή 

και δεν ήταν διόλου τυχαία η διακρατική συμ­φωνία που υπέγραψαν στους τομείς έρευνας και διάσωσης έπειτα από θαλάσσια ατυχήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρα­τίας στην περιοχή που ενώνει τα δυο κράτη και η οποία ενοποιεί τις περιοχές έρευνας και διάσω­σης (SAR) των δύο χωρών. Πολλοί θυμήθηκαν το περίφημο δόγμα του ενιαίου Αμυντικού χώ­ρου που είχε συμφωνηθεί στα μέσα της δεκαετίας του '90 και με τα χρόνια «απενεργοποιήθηκε». Η Τουρκία, βέβαια, δεν εκνευρίστηκε τόσο με αυτή τη συμφωνία, όσο με την τριμερή συνά­ντηση κορυφής στις 9 Νοεμβρίου μεταξύ του Αι­γύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, του Κύπριου ομολόγου του Νίκου Αναστασιάδη και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 

(Realnews-26/10/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger