Αρχική » » Ο Τούρκος πειρατής επιτίθεται

Ο Τούρκος πειρατής επιτίθεται


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ 

Με περιορισμένες επιλογές αντί­δρασης, Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούν την Άγκυρα να αγνοεί επιδεικτικά τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και να πραγματοποιεί δεύτερη «εισβολή», στέλνοντας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros Hayreddin Pasa» για σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

Παρά την κινητοποίηση της Κυπριακής Δη­μοκρατίας όλο το προηγούμενο διάστημα, οι δημόσιες ...δηλώσεις στήριξης που απέσπασε από ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Γαλλία, Ιταλία και, φυ­σικά, την Ελλάδα δεν μπόρεσαν να λειτουρ­γήσουν αποτρεπτικά, ενώ ο υποχρεωτικός αποκλεισμός της στρατιωτικής αποτροπής περιορίζει ασφυκτικά τις δυνατότητες αντίδρασης, προσφέροντας στην Άγκυρα την ευκαιρία δημιουργίας τετελεσμένων. Έτσι η Λευκωσία για μια ακόμη φορά αισθάνεται πολύ μόνη όταν η απειλή από την Τουρκία κλιμακώνεται... 

0 μόνιμος εφιάλτης 

Ο εκτροχιασμός της Άγκυρας σε τέτοιες, πει­ρατικού τύπου ενέργειες ήταν αναμενόμενος. Αυτός ακριβώς ήταν, άλλωστε, ο εφιάλτης της Λευκωσίας από την εποχή ακόμη του Τάσσου Παπαδόπουλου, όταν έμπαινε σε εφαρμογή το σχέδιο για ανακήρυξη ΑΟΖ και εκμετάλλευ­ση του φυσικού αερίου. Σαφής και σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας είναι η αμφισβήτηση της ίδιας της οντότητας της Κυπριακής Δημο­κρατίας, η de facto επιβολή της ύπαρξης «κυ­ριαρχικών δικαιωμάτων» του ψευδοκράτους και η εμπέδωση της αντίληψης ότι το ψευδο­κράτος (κι όχι απλώς οι Τουρκοκύπριοι) έχει ίσα δικαιώματα επί ολόκληρης της Κύπρου. 

Η Άγκυρα επιδιώκει να «βραχυκυκλώσει» το πρόγραμμα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου προτού τα συμφέροντα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών αλλά και η ενεργο­ποίηση των συμφωνιών συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αποτελέσουν «ασπίδα» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κυ­ρίως όμως επιθυμεί να κλιμακώσει την έντα­ση αμφισβητώντας εμπράκτως την κυπριακή ΑΟΖ, την οποία δεν αναγνωρίζει, υποχρεώ­νοντας έτσι την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει υπό πίεση στο τραπέζι των δια­πραγματεύσεων για το Κυπριακό, όπου στην κορυφή της ατζέντας θα μπει και επίσημα πλέον το θέμα των φυσικών πόρων και του φυσικού αερίου ώστε σε κάθε περίπτωση -είτε υπάρξει λύση είτε όχι- να εξασφαλίσει μερίδιο μέσω των Τουρκοκυπρίων από τον «θησαυρό» που της στέρησε η γεωγραφία. 

Ήταν εντελώς λανθασμένη η υπερπροβολη -όχι μόνο τώρα, αλλά και πριν ακόμη ξεσπά­σει η κρίση- από τον Δημήτρη Χριστόφια και τον Νίκο Αναστασιάδη του ότι το φυσικό αέ­ριο ανήκει τόσο στους Ελληνοκύπριους όσο και στους Τουρκοκύπριους. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργήθηκε η εντύπωση κι άρχισε να εμπεδώνεται ως πεποίθηση και στη διε­θνή κοινότητα ότι το φυσικό αέριο θα πρέπει είτε να μην αντληθεί και εξαχθεί είτε, εφόσον προχωρήσει η εκμετάλλευσή του, τα έσοδα από αυτό να μοιράζονται ισότιμα μεταξύ των «δύο ιδιοκτητών του νησιού», Ελληνοκύ­πριων και Τουρκοκύπριων. 

Επρόκειτο για ολέθριο σφάλμα. Η ΑΟΖ, ο φυσικός πλούτος του νησιού, οι υδρογονάν­θρακες δεν ανήκουν στη μία η στην άλλη κοι­νότητα ή και στις δύο ισότιμα· ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και μελλοντικά στο Ομόσπονδο Κυπριακό Κράτος που θα προ­κύψει εάν και όποτε υπάρξει λύση. Με την αναφορά σε φυσικό αέριο που ανήκει στις δύο κοινότητες ουσιαστικά η Λευκωσία κάνει δύο ακόμη βήματα πιο πίσω από το Σχέδιο Ανάν, που προέβλεπε ότι οι φυσικοί πόροι ανήκουν στο ομόσπονδο κράτος. 

Σήμερα οι δυνατότητες αντίδρασης περιο­ρίζονται και πάλι στα ευρωπαϊκά εργαλεία, τα οποία ελάχιστα αποτελεσματικά έχουν αποδειχτεί τόσο στο Κυπριακό όσο και στα Ελληνοτουρκικά. Εκτός απροόπτου, ο Πρόε­δρος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής θα ανακοινώσει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Κύπρος «παγώνει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ζητώντας συγχρό­νως έμπρακτη στήριξη από τις Βρυξέλλες. 

Υπάρχει, βέβαια, και η επιλογή της προ­σφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κρύβει όμως κινδύνους η νομική προσφυγή εναντίον της τουρκικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ΤΡΑΟ, που ως αντίμετρο για το ψευ­δοκράτος θα επιφέρει την επιβολή προστίμων σε όσους φτάνουν στο νησί από τα παράνο­μα λιμάνια και το παράνομο αεροδρόμιο. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μέτρα που δεν πρόκειται να εμποδίσουν το «Barbaros» να συ­νεχίσει τις σεισμογραφικές του έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι το αρχικά προβλεπόμενο όριο, την 30η Δεκεμβρίου...

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-23/10-29/10/14) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger