Αρχική » » Οι αξιωματικοί κέρδισαν τη «μάχη» στο Πικέρμι!

Οι αξιωματικοί κέρδισαν τη «μάχη» στο Πικέρμι!


Πως θα μπορέσουν (έπειτα από προσπάθειες σαράντα ετών) να χτίσουν στα οικόπεδά τους τα μέλη του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού. Τι ακριβώς προβλέπει σχέδιο των Δημήτρη Αβραμόπουλου - Νίκου Ταγαρά. 

Περισσότερα από 40 χρόνια περίμεναν την πολεοδομία οι αξιωματικοί του Αυτόνο­μου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), τρείς άλλοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί και πε­ρίπου 1.000 ιδιώτες που κατέχουν οι­κόπεδα στην έκταση των περίπου 6.100 στρεμμάτων στο Πικέρμι. Στα μέσα της εβδομάδας έγινε γνωστό ότι η κυβέρ­νηση προωθεί σχέδιο αξιοποίησης της έκτασης, 3.300 στρέμματα, από την οποία ανήκουν στον ΑΟΟΑ το οποίο θα αποτελέσει μάλιστα και μοντέλο για την ενεργοποίηση και άλλων οικο­δομικών συνεταιρισμών. 

Το πρόγραμ­μα αξιοποίησης της έκτασης, με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τους ...
οικοδομικούς συνεταιρι­σμούς, παρουσίασαν ο υπουργός Εθνι­κής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς. 

Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νό­μο για την «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση» δίνεται η δυνατότητα να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που κρατούν την έκταση του Πικερμίου αναξιοποίητη. Με βάση το σχέδιο, επιβάλλεται η παραχώρη­ση στο Δημόσιο του 50% της εκτάσεως των ενδιαφερομένων, με σκοπό την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, επιτρέποντας έτσι να πολεοδομηθεί μόνο το υπόλοιπο 50%. 

Στην περίπτωση της Ζώνης Αστι­κού Αναδασμού (ΖΑΑ) Πικερμίου, παραχωρείται στο Δημόσιο το σύνολο των δεσμευμένων εκτάσεων ( άνω του 50%). Πολεοδομείται το υπόλοιπο, μη δεσμευμένο, «με χαμηλό συντελεστή και δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας νέος οικισμός, με σύγχρονη πολεοδομική οργάνωση, σεβασμό στις δεσμεύσεις προστασίας και με υψηλή περιβαλλοντική ευαισθησία. Παράλλη­λα, θα εξυπηρετήσει σημαντικό αριθμό μελών του οργανισμού και των λοιπών συνεταιρισμών και ιδιωτών, που αναμέ­νουν επί δεκαετίες τη στεγαστική τους αποκατάσταση». 

Στο σχέδιο δεν εντάσσεται μόνο η έκταση του ΑΟΟΑ αλλά και γειτονικές εκτάσεις που ανήκουν σε άλλους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, όπως του προσωπικού του OTE, της Ολυμπιακής Στέγης, του Ελληνικού Φοίνικα, καθώς και σε περισσότερους από 1.000 ιδιώτες, οι οποίοι κατέχουν συνολικά πε­ρίπου ίδια έκταση με τον συνεταιρισμό των αξιωματικών. Συνολικά πρόκειται για 6.100 στρέμματα από τα οποία περί­που τα 2.200 θα πολεοδομηθούν. 

Η ίδρυση το 1950 

Ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών είναι ΝΠΔΔ και εποπτεύεται από το ΥΠΕΘΑ διά του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ). Ιδρύθηκε το 1950 και έως σήμερα έχει δημιουρ­γήσει τον οικισμό Παπάγου, αντίστοιχους οικισμούς στην Καλαμαριά και την Αλεξανδρούπολη, ενώ έχει κατα­σκευάσει κατοικίες (διαμερίσματα) στις Σέρρες, στα Ιωάννινα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κόρινθο και την Αθήνα - στις περιοχές Παγκρατίου και Κάτω Πατησίων (οδός Αχαρνών). 

Στην περιοχή Πικερμίου αγόρα­σε το 1972 έκταση 3.300 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 800 στρέμματα ήταν ενταγμένα στο σχέδιο πόλεως (Δεσαμάρι - Άγιος Σπυρίδων) και τα διέθεσε σε 800 μέλη του κατά την τριετία 1987- 1989, δημιουργώντας έτσι τον οικισμό Διώνη. Αρχικά ο AΟOA και οι συνεται­ρισμοί είχαν λάβει όλες τις αναγκαί­ες εγκρίσεις έως το 1980, στη συνέχεια όμως η Πολιτεία επέβαλε σειρά δε­σμεύσεων, δηλαδή χαρακτήρισε δασι­κές ορισμένες εκτάσεις (τα έτη 1973 και 1983), κήρυξε ευρεία περιοχή ως ιδιαι­τέρου κάλλους και αρχαιολογική (το έτος 1984) και επιπλέον περιέλαβε σημαντικές εκτάσεις στο Προεδρικό Διάταγμα «Περί Προστασίας του Όρους Πεντέλη» (το έτος 1988). 

Στο παρελθόν έγιναν τρείς προσπάθειες για την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως. Η πρώτη, την πε­ρίοδο 1978-1981, που παρέμεινε ημιτελής. Στη συνέχεια και αφού η περι­οχή είχε κηρυχθεί Ζώνη Αστικού Ανα­δασμού (ΖΑΑ) το 1988, έγιναν δύο νέες προσπάθειες, το 2000 και το 2004. Και τα δύο σχέδια διατάγματος του ΥΠΕΚΑ κρίθηκαν μη σύννομα από το Συμ­βούλιο της Επικρατείας (με τα Πρα­κτικά Επεξεργασίας 246/2000 και 104/2006), κάθε φορά με διαφορετική αιτιολογία και επιβολή νέων δεσμεύσε­ων, που κατέστησαν δυσχερέστερη την ένταξη σε σχέδιο πόλεως και την αξιο­ποίηση της έκτασης. 

3.150 στρέμματα πρασίνου και χαμηλή δόμηση 

ΣΤΗΝ κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η πολεοδόμηση θα με­τατρέψει τη σημερινή χέρσα και εγκαταλειμμένη έκταση σε μια περιοχή με τεράστιο χώρο πρασίνου (3.150 στρέμματα), χαμηλή δόμηση, σε σύγχρονα σχεδιασμένο περιβάλλον και πολλές κοινωφελείς λειτουργίες, σε έκταση 2.300 στρμ., που θα καλύψουν όχι μόνο τις ανάγκες του νέου οικισμού αλ­λά και των όμορων οικισμών «Ο Παν», «Καλλιτεχνούπολη», «Άγιος Σπυρίδων - Διώνη», που ενταγμένοι ως περιοχές Β' κατοικίας από τη δεκαετία του 1970 λειτουργούν ήδη ως περιοχές Α' κατοικίας, χωρίς τις απαραίτητες κοινωφελείς υποδομές. Επίσης, η Δημοτική Κοινότητα Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου δεν διαθέτει επαρκείς κοινωφελείς υποδομές, οπότε τα οφέλη και για την ευρύτερη περιοχή θα είναι σημαντικά. Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ν. Ταγαρά, όλες οι απαραίτητες αποφάσεις για τη λειτουργία του νόμου που θα επιτρέψει την «ανάσταση» του συγκεκριμένου οικοδομικού συνεταιρισμού καθώς και άλλων αναμένεται να εκδοθούν άμεσα. 

(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-05/10/2014) 

Μέρος της εκτάσεως του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (A ΟΟΑ) Αριστερά: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος (πάνω) και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς (κάτω). 

1 σχόλια:

  1. το θέμα είναι πότε θα τα δώσουν τελικά και αν προλάβουν οι δικαιούχοι να τα ευχαριστηθούν γιατί κάποιοι απο αυτούς έχουν περάσει τα 80!!!!! ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΤΟΣΑ χρόνια να μην έχουν επιλύσει το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger