Αρχική » » Η ποινικοποίηση της νίκης

Η ποινικοποίηση της νίκης


Το πρόβλημα που έχει το καθεστώς με προσωπικότητες όπως ο I. Μεταξάς δεν σχετίζεται με το πολίτευμα, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι κέρδισε... 

Από τον
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΑΚΟ 

Σαν σήμερα στις 4 Αυγούστου, το έτος 1936, ο συνταγματικός κυβερνήτης Ιωάννης Μετα­ξάς επέβαλε δικτατορία. Λίγους μή­νες νωρίτερα, στις 16 Απριλίου 1936, είχε ψηφιστεί από τη Βουλή πρωθυ­πουργός της Ελλάδος με συντριπτική πλειοψηφία: 241 υπέρ, 16 κατά (του ΚΚΕ) και τέσσερα λευκά... Το πώς και το γιατί η χώρα οδηγήθηκε εκεί είναι ένα θέμα που μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί. Είναι διαθέσιμες αρκετές πηγές, πλούσια η βιβλιογραφία (πολ­λών αποχρώσεων) και η ελευθερία της γνώμης -έστω στα χαρτιά- υπάρ­χει ακόμα. 

Ο Ιωάννης Μεταξάς, παρότι νίκη­σε τους Ιταλούς, στάθηκε αγέρωχος ως Έλλην την ώρα των μεγάλων...
δο­κιμασιών, διεύρυνε τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ευνόησε την επιχειρηματικότητα, ισχυροποίη­σε τη διεθνή θέση της χώρας και έγινε η αιτία να δοθούν στον αγωνιζόμενο λαό μας τα Δωδεκάνησα (ως έπαθλο του «ΟΧΙ»), συκοφαντείται ανηλεώς από όλες τις παρατάξεις: από τη σο­σιαλδημοκρατία και τους αριστερούς μέχρι τη σεσημασμένη λουκουμοδεξιά με τα φούτερ στους ώμους. Ο λόγος εί­ναι προφανής. Νίκησε μια αυτοκρατο­ρία (τον Άξονα), ενώ εκείνοι, όλοι μα­ζί, δεν μπορούν να φέρουν ούτε μια ισοπαλία με μεγέθη όπως τα... Σκόπια. 

Οι εφτάρες 

Είναι ηλίου φαεινότερο πως οι Σκολάρι* της Μεταπολίτευσης δεν μπορούν να αντέξουν την ιδέα του διασυρμού τους από κάποιον που ήταν ακέραι­ος, περήφανος Έλληνας και γεννημένος νικητής. Έχουν δομήσει τη σκέψη τους με τέτοιον τρόπο ώστε να θεω­ρούν αδιανόητο να μην τα «πιάνεις», να μην υπακούς τυφλά τους ισχυρούς ξένους, να παραμένεις πρωθυπουρ­γός και να νικάς σε όλα τα εσωτερι­κά ειρηνικά μέτωπα, αυτά της καθη­μερινότητας, αλλά και στον πόλεμο! 

Οι δικοί μας θυμίζουν τα σκυλιά του Παβλόφ. Μόλις ακούν τη λέξη «εξουσία» σκέφτονται βαλίτσες, υπο­κλίσεις σε ντόπιους και ξένους ντα­βατζήδες, εξωτερική πολιτική τύπου Ίμια και Οτσαλάν, εξαθλιωμένους έλληνες και στρατιές άστεγων και ζητιά­νων σε περιοχές μακριά από τις άρτια φρουρούμενες επαύλεις τους. Συνε­πώς, ο δρόμος του Μεταξά τούς φα­ντάζει γολγοθάς, άπιαστο όνειρο. Εί­ναι σίγουρο ότι οι επικριτές του Με­ταξά δεν έχουν ούτε το ταλέντο ού­τε την ισχύ, τη φαντασία και τη λαϊκή στήριξη για να πετύχουν έναν μεγά­λο στόχο. Τον μεγαλύτερο που έχουν κατορθώσει όλοι μαζί είναι το εξωτε­ρικό χρέος: 340 δισ. είναι αληθινό κα­τόρθωμα! 

* Λουις Φελίπε Σκολάρι: ο προπονητής της Εθνικής Βραζιλίας στο ματς της εφτάρας από τη Γερμανία 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-04/08/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger