Αρχική » » Πτήσεις – μυστήριο στον Έβρο

Πτήσεις – μυστήριο στον Έβρο


Ανησυχία στο Πεντάγωνο. 
ΑΓΚΥΡΑ: Τι θα γίνει αν αποδειχτεί ότι η «ταυτότη­τα» των UAVs είναι τουρ­κική; «Ή θα τα μαζέψουν ή κάποιο θα πέσει», λέει στη Realnews κορυφαία πηγή του Πενταγώνου. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ 

Πτήσεις-μυστήριο στη μεθόριο του Έβρου και σε ακριτικά νησιά έχουν προκαλέ­σει ανησυχία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν από φυλάκια της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο επτά περιπτώσεις πτήσεων από «μη επανδρωμένα αεροσκάφη» (UAVs). Ανάλογες αναφορές υπήρξαν και για το Αιγαίο. Η δε συχνότητα των πτήσεων προβληματίζει - ειδικά αν αποδειχτεί ότι τα UAVs είναι τουρκικά. 

Υπάρχει αμφιβολία για την «εθνικότητά» τους καθώς μη επανδρωμένα «αεροχήματα» χρησι­μοποιούν... πλέον και αρκετοί ιδιώτες μηχανικοί και τοπογράφοι, οι οποίοι αξιοποιούν την από αέρος τεχνολογία για τις επαγγελματικές δραστηριότητες τους. Ωστόσο, στο Πεντάγωνο θε­ωρούν ότι το θέμα των πτήσεων-μυστήριο πρέ­πει να διαλευκανθεί άμεσα. 

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που τουρκικά UAVs έχουν εντοπιστεί πάνω από ελληνικό έδαφος. Ωστόσο, οι εμφανίσεις τους μέχρι τώρα ήταν σπάνιο φαινόμενο. Οι «μαζικές αναφορές» πτήσεων που αποδίδονται σε τουρκικά UAVs είναι στοιχείο που προβληματίζει. 

Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει το ΓΕΕΘΑ στις αναφορές από τον Έβρο και τα ακριτικά νησιά είναι το γεγονός ότι ενημερώθηκε άμεσα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, που ζήτησε να του αναφέρουν τα αποτελέσματα των ερευνών ακόμη και αν πρόκειται για «ιδιωτικά UAVs». Σε αυτή την περίπτωση, θα έχει προφανώς ενδιαφέρον να μάθουμε από ποιες περιοχές της Θράκης απογειώνονται τα μη επανδρωμένα «αεροπλανάκια». 

Ακόμη μια απειλή 

Η τεχνολογία των UAVs έχει αλλάξει τα πάντα στον αέρα - ειδικά σε πτήσεις επιτήρησης ή κατασκοπείας. Αποτελούν μια αξιόπιστη και πολύ φθηνή λύση τόσο στην κατασκευή τους όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με το κόστος χρήσης τους. Δυστυχώς και σε αυτό τον τομέα, έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με την Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Και αν επαληθευτούν οι ανησυχίες επιτελών του ΓΕΕΘΑ, φαίνεται ότι στον κατάλογο των καθημερινών απειλών από την Τουρκία θα πρέπει να προσθέσουμε και τις πτήσεις των κατασκοπευτικών UAVs. 

Τι θα γίνει αν αποδειχτεί ότι η «ταυτότητα» των UAVs είναι τουρκική; «Ή θα τα μαζέψουν ή κάποιο θα πέσει», λέει στη Realnews κορυφαία πηγή του Πενταγώνου. Τα πλεονεκτήματα που παρέχει η χρήση τους είναι πάρα πολλά, με κυριότερο ότι είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους. Το ίχνος τους στα ραντάρ είναι ανεπαίσθητο και στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζονται μόνο με «γυμνό μάτι» από το προσωπικό των στρατιωτικών παρατηρητηρίων. Το ύψος πτήσης είναι χαμηλό, όπως χαμηλή είναι και π ταχύτητά τους. Και αυτό τα κάνει ευάλωτα ακόμη και στα πυρά ενός απλού πολυβόλου. 

Η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά στην ανάπτυξη των UAVs. Το βασικό επίτευγμά της σε αυτό τον τομέα είναι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ΑΝΚΑ, το οποίο μπορεί να πετά εξοπλισμένο για να πλήττει στόχους στο έδαφος. Τα ΑΝΚΑ σχεδιάστηκαν για πτήσεις κατασκοπείας. Η άρ­νηση των ΗΠΑ να πουλήσουν στην Τουρκία τα «επιθετικά» UAVs Predator υποχρέωσε τον Ερντογάν να δώσει από το 2012 εντολή στην τουρκική αμυντική βιομηχανία να προχωρήσει στην «αναβάθμιση» των ΑΝΚΑ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να φέρουν και οπλισμό. 

Ήδη η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας έχει κατορθώσει να αυξήσει το ωφέλιμο βάρος που μπορούν να μεταφέρουν τα ΑΝΚΑ από 1,5 σε 3 τόνους ενώ έχει σχεδιαστεί και νέος κινητήρας προκειμένου να είναι εφικτή η μεταφορά πυραύλων τουρκικής κατασκευής αέρος-εδάφους Cirit. 

Τα νέα ενισχυμένα ΑΝΚΑ θα μπορούν να επιχειρούν μέσα στην επόμενη διετία. 

(REALNEWS-27/07/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger