Αρχική » » ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Πέντε πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εισήλθαν ταυτό­χρονα σε ελληνικά ύδατα.
Πρωτοφανής η έξαρση των τουρκικών προκλήσεων και μάλιστα σε περίοδο εκλογών.
Η φαγούρα του Ερντογάν 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 

Σκηνικό πολέμου στο Αι­γαίο έστησε η Άγκυρα μεταξύ των δυο εκλογι­κών αναμετρήσεων στη χώρα μας, με κορύφωση τη Δευτέρα, την επομένη των εκλογών. Η αιφνιδιαστική εί­σοδος πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων στα Εθνικά Χωρικά Ύδατα (ΕΧΥ) της Ελλάδας, από δύο δι­αφορετικά σημεία των Κυκλάδων, και η ταυτόχρονη αεροπο­ρική δραστηριότητα στον ίδιο χώρο έγιναν με το πρόσχημα της διεξαγωγής μεγάλης αεροναυτικής άσκησης τους. 

Η απάντηση των Αθηνών, σε πρώ­το χρόνο και επιχειρησιακό επί­πεδο, με τα πλοία του Στόλου και τα... μαχητικά αεροσκάφη της Π.Α. ήταν άμεση και αποτελεσματική. Σε δεύτερο χρόνο υπήρξαν και οι προβλεπόμενες αντιδράσεις σε δι­πλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Το ΥΠ.ΕΞ. αντέδρασε με διάβημα διαμαρτυρίας, αλλά και η πα­ρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δη­μήτρη Αβραμόπου­λου, και του αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτεράρχου Ευάγγελου Τουρνά, στην εκδήλωση μνήμης της δολοφονί­ας από τους Τούρκους του σμηνα­γού Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο έδωσε απαντήσεις στη γείτονα. 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ. Αυτό, όμως, που δικαιολογημένα έχει εξοργίσει την Αθήνα είναι το ότι οι τουρκικές προκλήσεις έγιναν υπό το πρίσμα της αεροναυτικής άσκησης «Beyaz Firtina 2014» και σημειώθηκαν μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, καθώς και το χρονικό διάστημα αμέσως μετά. Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν, με την επιπρο­σθέτως επιβαρυντική «κατηγορία» ότι αυτά τα έκανε η Άγκυρα σε βάρος ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., την ώρα που σε όλη την Ευρώπη πραγματοποιούνταν εκλογές. Ανώτατη στρατιωτική πηγή, που για ευνόητους λόγους ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυ­μία της, δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»: «Πώς είναι δυνατόν οι στρατιωτικοί τους να αντιληφθούν και να σεβαστούν κά­ποια πράγματα, όπως εκλογικές διαδικα­σίες, ευρωεκλογές κ.λπ., όταν βλέπουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό τους να χαστουκίζει διαδηλωτή συγγε­νή θύματος- στο ανθρακωρυχείο, επειδή είχε το θράσος να τον κοι­τάζει στα μάτια, ή να κλωτσάει τον πεσμένο στο έδαφος διαδηλωτή με μανία ο πρωθυπουργικός σύμβου­λος; Αυτά είναι απολύτως ενδει­κτικά του τρόπου σκέπτεσθαι και βούλεσθαι στην Τουρκία σήμερα, αλλά και της ψυχοσύνθεσης αυτού του λαού». Πως ξεκίνησε αυτή η μίνι κρίση στο Αιγαίο; Τη Δευτέρα 26 του μηνός, νω­ρίς το πρωί, πέντε πολεμι­κά πλοία του τουρκικού Στόλου, μία φρεγάτα και τέσσερις πυραυλάκατοι, κινήθηκαν αιφνιδιαστι­κά εκτός των δεσμευμένων περι­οχών της ασκήσεως και εισήλθαν στην περιοχή των Κυκλάδων. Η φρεγάτα παραβίασε τα ΕΧΥ μέσω του στενού του Καφηρέως (βόρεια των Κυκλάδων) και εξήλθε από τα βορειοανατολικά, ενώ οι τέσσερις πυραυλάκατοι εισήλθαν από τον νότο και εξήλθαν από τα νοτιοανατολικά. Αμέσως κινητοποιήθηκαν πλοία του Π.Ν., καθώς και αεροσκάφη της Π.Α., που παρακο­λούθησαν τα τουρκικά πλοία καθ΄ όλη τη διάρκεια του πλου τους, έχοντας δυο ελληνικά στο κατό­πιν τους. 

ΔΥΣΦΟΡΙΑ. Ένδειξη «δυσφορί­ας» της Αθήνας για την πρόκληση της Άγκυρας αποτελεί και το γεγονός ότι προς τα τουρκικά πο­λεμικά πέταξαν και δύο σχημα­τισμοί ελληνικών μαχητικών αε­ροσκαφών -ένα «ζευγάρι» F-16C πολύ κοντά και χαμηλά στη φρε­γάτα, ενώ ένα άλλο «ζευγάρι» Mirage-2000 πέταξε πάνω από τις τέσσερις πυραυλακάτους σε τόσο χαμηλό ύψος, ώστε τα πληρώματά τους να παρατηρήσουν τους θανατηφόρους πυραύλους αέρος-επιφανείας εναντίον πλοί­ων επιφανείας, τύπου ΕΧΟCΕΤ, που έφεραν κάτω από τις πτέρυγές τους. Η τελευταία αυτή πλη­ροφορία, αν και προέρχεται από αεροπορική μας πηγή, δεν επιβε­βαιώθηκε επισήμως (αλλά ούτε και διαψεύστηκε)! Η ταυτόχρονη παραβίαση των ΕΧΥ έχει προβληματίσει την ελ­ληνική πλευρά, όχι γιατί δεν ανέ­μενε κάποια προκλητική ενέρ­γεια από μέρους της γείτονος, αλλά γιατί «συνέπεσε» με τις εκλογές της 25ης Μαΐου. Της ημέρας που απέπλευσε ο τουρκι­κός στόλος για τις προμελετημέ­νες ενέργειες στο Αιγαίο, οι οποί­ες κορυφώθηκαν την επομένη των εκλογών και των όσων έχουν συμβεί σε αυτές (άνοδος της Αριστεράς, της Χρυσής Αυγής, του κόμματος DEB στη Θράκη κ.λπ.). Οι προκλήσεις σημειώθηκαν και στον αέρα του Αιγαίου, με πα­ραβάσεις 12 Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και 42 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώ­ρου από 16 μαχητικά, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και ελικόπτερα της τουρκικής Πολε­μικής Αεροπορίας. 

Ετοιμότητα η απάντηση 

Την Τρίτη 27 Μαΐου, έπειτα από αρκετό καιρό λόγω Πά­σχα και εκλογών, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, έδωσε αιφνι­διαστικό συναγερμό για την ενεργοποίηση τμήματος του νοτίου τομέα της Δυνάμεως Ταχείας Αντιδράσεως του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της άσκησης «Πυρπολητής 3/14». Αυτό έγινε την ίδια ώρα που οι Τούρκοι συνέχιζαν να ασκούνται στο Αιγαίο και ενώ σε δύο από τους βασικούς σχηματισμούς της Δυνάμεως υπήρχαν σημα­ντικές δραστηριότητες, με εμπλοκή του προσωπικού τους. Παρ' όλα αυτά, και οι τελετές έγιναν κανονικώς και οι προβλεπόμενοι χρόνοι των συμμετεχόντων στην άσκηση επετεύχθησαν. 

Η ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Ειδικών Δυνάμεών της -σε θάλασσα, αέρα και ξηρά-, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, αποτελεί την καλύτερη «απάντηση» των Αθηνών στις προκλήσεις της Άγκυρας. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΙΟΥ 2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger