Αρχική » » Σχολές αξιωματικών (εντός του μήνα) και στα αγγλικά!

Σχολές αξιωματικών (εντός του μήνα) και στα αγγλικά!


Σπουδαστές στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) στη Θεσσαλονίκη.
Έναν πολυεθνικό θεσμό δημιουργεί το ΓΕΕΘΑ, με μαθήματα που θα γίνουν σε αλλοδαπούς από 10 χώρες. 

Από τον 
Ευθύμιο Π. Πέτρου
e.ρ.petrou@gmail.com

Ξενόγλωσσα σχολεία, ώστε η στρατιωτική εκπαίδευση που παρέχεται σε αξιωματικούς από άλλες χώρες να μην περιορίζεται μόνον σε ελληνομάθεια, αρχίζουν να λειτουργούν από αυτόν τον μήνα. Ήδη το γεγονός ότι στην Ελλάδα εκπαιδεύονται σπουδαστές από το εξωτερικό στις στρατιωτικές σχολές και αξιωματικοί στις Σχολές Πολέμου και Εθνικής Αμύνης έχει δείξει θετικά αποτελέσματα, δημιουργώντας στενότερες σχέσεις και καλύτερη συνεργασία με τις χώρες τους. Πολλοί από τους αξιωματικούς που εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα είτε ...
επιστρέ­φουν ως ακόλουθοι Άμυνας στις πρεσβείες των χωρών τους είτε μετέχουν ενεργά στις στρατιωτικές συμφωνίες που συνάπτονται. 

Ο περιορισμός της γλώσσας αναγκα­στικά μειώνει τον αριθμό των αξιωματικών που μπορούν να εκπαιδευτούν, αλλά και τα εκπαιδευτικά αντικείμενα, αφού μόνον μακράς διάρκειας σχολεία δικαιολογούν την εκμάθηση ελληνικών ώστε να φοιτήσει ένας αλλοδαπός σε αυτά. 

Κι όμως πολλά στρατιωτικά σχολεία έχουν σημασία αντιστρόφου ανάλογη προς τη διάρκειά τους. Ένα από αυτά, από το οποίο μάλιστα αρχίζει το πρόγραμμα εκπαιδεύσεων στην αγγλική γλώσσα, έχει να κάνει με τις στρατιωτικές πληροφορίες και την ανάλυση πληροφοριών. Στόχος εί­ναι η σύσφιξη των πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων στρατιωτικών πληροφοριών. 

Για τρείς εβδομάδες 

Το σχολείο θα είναι διάρκειας τριών εβδομάδων, αρχίζοντας από τις 19 Μαΐου, θα έχει ως αντικείμενο την ανάλυση πληρο­φοριών και θα διεξαχθεί στην έδρα της Διακλαδικής Σχολής Πληροφοριών. Οι εκπαιδευτές θα είναι αξιωματικοί με ανάλο­γη εκπαίδευση σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και πείρα στις πληρο­φορίες, καθώς και πρόσωπα από τον ακαδημαϊκό χώρο και άλλους φορείς εκτός Ενόπλων Δυνάμεων. Οι αλλοδαποί σπουδαστές θα προέρχονται από 10 χώρες, και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Μαυροβού­νιο, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδα­νία, το Κατάρ και τη Σερβία. 

Απώτερος σκοπός του ΓΕΕΘΑ είναι το σχολείο αυτό να γίνει πολυεθνικός θεσμός στον χώρο της εκπαίδευσης σε αντικείμενα πληροφοριών. 

Για τον Φεβρουάριο του προσεχούς έτους, εξάλλου, προγραμματίζεται η δημι­ουργία Διεθνούς Τμήματος Επιχειρησια­κής Σχεδιάσεως στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) στη Θεσσαλο­νίκη. Ο προγραμματισμός είναι στο πλαίσιο του τμήματος αυτού να γίνεται την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου κάθε χρόνου ξενό­γλωσσο σχολείο με διεθνή συμμετοχή, διάρκειας περίπου τεσσάρων εβδομάδων. Το σχολείο θα περιλαμβάνει μία με δύο εβδομάδες θεωρητικής εκπαίδευσης και δύο με τρείς εβδομάδες ασκήσεων επιχειρησιακής σχεδίασης για πρακτική εξάσκηση. 

Υπολογίζεται ότι στο πρώτο σχολείο θα μετέχουν αξιωματικοί από 20 χώρες, αριθμός που ελπίζεται ότι προοδευτικά θα αυξηθεί. Το πιο σημαντικό όμως από τα ξενό­γλωσσα τμήματα που δημιουργούνται θα λειτουργήσει στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), όπου δημιουργείται διεθνές τμή­μα, η πρώτη εκπαιδευτική σειρά του οποί­ου θα λειτουργήσει κατά το εκπαιδευτικό έτος 2014-15. Το πρώτο σχολείο προβλέ­πεται να είναι τρίμηνης διαρκείας, με συμ­μετοχή 20 ανώτερων αξιωματικών βαθμού συνταγματάρχη ή αντισυνταγματάρχη και αντίστοιχων των άλλων κλάδων και των ξέ­νων χωρών. 

Κύριος στόχος του τμήματος είναι να συμβάλει στην άρτια κατάρτιση των σπου­δαστών, ώστε να είναι σε θέση να αντιμε­τωπίσουν τις ταχέως μεταβαλλόμενες κα­ταστάσεις του γεωστρατηγικού περιβάλ­λοντος και να καταστούν επιτελείς Άμυνας, που θα διακρίνονται για το επίπεδο της στρατηγικής σκέψης τους και την κρι­τική ανάλυσή τους κατά την εκτέλεση των μελλοντικών καθηκόντων τους. Οι κύκλοι σπουδών του τμήματος θα περιλαμβάνουν τα αντικείμενα της στρατηγικής, της ανα­λύσεως διεθνούς και εγγύς περιβάλλοντος της διαχειρίσεως κρίσεων, των στρατιωτι­κών παιγνίων και της αναλύσεως οικονο­μικών παραμέτρων. 

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης θα περι­λαμβάνει την οργάνωση μιας ή δύο ημερί­δων με διακεκριμένους ομιλητές, με θέμα­τα επίκαιρου ενδιαφέροντος, ενώ παράλ­ληλα θα επιδιωχθεί καθολική συμμετοχή σε επιλεγμένες ημερίδες άλλων δημόσιων φορέων με συναφή θέματα. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανώτατων αξιωματικών, το υψηλό επίπεδο των αξι­ωματικών που θα αποφοιτήσουν από τα ξενόγλωσσα ελληνικά σχολεία θα επιβε­βαιώσει τον επαγγελματισμό και τις ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας και θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την εκτίμηση της οποίας χαίρουν διεθνώς. Ήδη τα αποτελέσματα από την εκπαίδευ­ση ελληνομαθών είναι τόσο θετικά, που δικαιολογούν αισιοδοξία και για το νέο εγχείρημα. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-04/05/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger