Αρχική » » Οι φετινές εκλογές μπορούσαν να στείλουν ΗΧΗΡΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ

Οι φετινές εκλογές μπορούσαν να στείλουν ΗΧΗΡΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ


Του Μιχάλη Ιγνατίου
Ουάσιγκτον 

Παλαιότερα οι Έλληνες πολίτες, αλ­λά και οι πολιτικοί, δεν έδιναν ιδιαίτερη σημα­σία στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, είτε από ελλιπή ενημέρωση είτε επειδή γνώριζαν πως δεν μπορούσαν να επηρεάσουν κατα­στάσεις στις Βρυξέλλες, όπου ουσιαστικά κυβερνά η Γερμανία έχοντας ως όχημα την EE για να επιβάλει τις πολιτικές της. Πηγαίνοντας προς τα πίσω, με ευκολία εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι ευρωεκλο­γές χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο ως βήμα αποδοκιμασίας του κόμματος που βρισκόταν στην εξουσία. 

Οι φετινές εκλογές, που διεξάγονται στον τέταρτο χρόνο της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού, ως αποτέλεσμα... της χωρίς σχέδιο προσφυγής στο σκληρότατο μηχα­νισμό του ΔΝΤ και της EE, θα μπορούσαν να στείλουν ισχυρά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, εάν οι πολίτες προσέρχονταν μαζικά στις κάλπες και εξέφραζαν την απογοήτευσή τους για τη φτώχεια, που είναι το κυρίαρχο στοι­χείο της ζωής τους. 

Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ποτέ με ακρίβεια τις τάσεις που επικρατούν ανά­μεσα στο λαό, στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις πολλοί δημοσκόποι δια­ψεύστηκαν και είναι λογικό οι πολίτες να πιστεύουν ότι παίζονται βρόμικα πολιτικά παιχνίδια. Και η σκέψη περνά από το μυα­λό τους επειδή μετά τη λαίλαπα διαρκείας που χτύπησε τη χώρα ο πρωθυπουργός δείχνει να αντέχει και, μάλιστα, να προη­γείται σε μερικές δημοσκοπήσεις. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και στην κάλπη, θα είναι -κατά τη γνώμη μου- η μεγαλύτερη ανατροπή σε εκλογές, διότι γενικά θεωρείται αδιανόητο μετά από τέ­τοια καταστροφή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας να έχουν «κολλήσει» στις δημο­σκοπήσεις σε ποσοστά εξευτελιστικά. Διότι, όταν οι πολίτες μιας χώρας αναγκά­ζονται να αναζητούν στα σκουπίδια το δείπνο των οικογενειών τους, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι η τιμωρία αυτών που τους οδήγησαν στην οικονο­μική καταστροφή. 

Ευθύνες 

Το ΠΑΣΟΚ, που ευθύνεται πρωτίστως για την επιβολή των σκληρών μέτρων, έχει τιμωρηθεί αρκετά, και ήταν αναμε­νόμενο. Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις των οποίων τις οδήγησαν στον γκρεμό. Η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ έγκειται στο γεγονός ότι η ηγεσία του γνώριζε πως η προηγούμενη κυβέρ­νηση, του Κώστα Καραμανλή, της παρέδι­δε «καμένη γη», αλλά, αντί να ασχοληθεί με το πρόβλημα, ένιψε τας χείρας της και ενορχήστρωσε την προσφυγή στο μηχα­νισμό του Ταμείου και των Ευρωπαίων για να μην υποστεί την πολιτική φθορά της λήψης μέτρων. Γι΄ αυτό και μόνο το γεγονός, για το οποίο όλο το βάρος πέφτει στους ώμους του κ. Γιώργου Παπανδρέου, διότι ηθελημένα και βάσει σχεδίου επέβα­λε στο λαό το «Ελληνικό Πρόγραμμα», το ΠΑΣΟΚ έπρεπε λογικά να μην υπάρχει. Και θεωρώ επιτυχία ότι οι δημοσκόποι τού δίνουν ακόμα ποσοστό το οποίο θα του επιτρέψει να αναπνέει και να ελπίζει. 

Σε αυτές τις ευρωεκλογές κρίνεται το μέλλον και της κυβέρνησης του κ. Σα­μαρά. Μπορεί ο πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος να συνεχίσουν να έχουν μια μικρή πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά, εάν τα ποσοστά τους δεν είναι σε υποφερτά επίπεδα, θα αντιμετωπίσουν καθολική επίθεση από την αντιπολίτευση, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να κατεβάσει το λαό στις πλατείες. Και αυτό οφείλεται στο ότι κάποιοι άνθρωποι δεν πιστεύουν στις διακηρύξεις και στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προ­καλεί τρόμο η πολιτική του για τα εθνικά θέματα. Βεβαίως, είναι προτιμότερο για τον κ. Τσίπρα ο λαός να εκφράσει την οργή του στις κάλπες, διότι η διαμαρτυρία στους δρόμους φοβίζει μεν τους κυβερ­νώντες, αλλά μόνο η ψήφος μετρά. 

Για να βγει νικητής, πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και για την οικονο­μία και για τα εθνικά θέματα. Δεν το έχει πράξει μέχρι τώρα. Πώς θα αντιδράσει εάν οι δανειστές απορρίψουν τις θέσεις του για το Μνημόνιο; Πώς θα αντιμετωπί­σει την τουρκική αδιαλλαξία και επιθετι­κότητα στο Αιγαίο, στη Θράκη και στην Κύπρο, όπου οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνε­χίζουν να είναι πιο κοντά σε αυτές των «ιμπεριαλιστών» της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου; 

e-mail: mignatiou@aol.com
twitter: @mignatiou 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-08-14/05/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger