Αρχική » » Περιζήτητες ειδικότητες αξιωματικών, υπαξιωματικών μεταναστεύουν για ένα πιο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης

Περιζήτητες ειδικότητες αξιωματικών, υπαξιωματικών μεταναστεύουν για ένα πιο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης


Οι ξένοι όμιλοι πληρώνουν αδρά για μηχανικούς πλοίων και αεροσκαφών. 

Άγγελος Σκόρδας

Βγάζουν τη στολή του αξιωματικού, χαιρετούν τις οι­κογένειες τους και ετοιμάζουν βα­λίτσες για το εξωτερικό όλο και περισσότερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελ­λάδας, μη αντέχοντας την οι­κονομική αλλά κυρίως την ηθική απαξίωση, όπως τονί­ζουν, των καθημερινών προ­σπαθειών τους. Αυτό αποκαλύπτει, μι­λώντας στη «δημοκρατία», ο πρόεδρος της Πανελλήνι­ας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), αντι­συνταγματάρχης Ανέστης Τσουκαράκης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οι­κονομική ύφε­ση και τα επακόλουθά της αναγκάζουν τα πλέον εξειδι­κευμένα στελέ­χη... του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας να αναζητήσουν ένα καλύτερο ερ­γασιακό μέλλον σε εταιρίες του εξωτερικού. 

«Η απαξίω­ση με την οποία τους αντιμετω­πίζει η Πολιτεία και η απεμπόλη­ση βασικών τους δικαιωμάτων, σε σχέση με αυτά των λοιπών δημόσιων λει­τουργών, η βίαιη ανατρο­πή μισθολογικών, ασφαλι­στικών και συνταξιοδοτικών δεδομένων, η επιμήκυν­ση του χρόνου παραμονής στην εργασία και ο φερόμε­νος σχεδιασμός νέας ανα­τροπής, το γεγονός ότι υπο­λείπονται βασικών προϋπο­θέσεων ανάπτυξης τους ως Έλληνες πολίτες σε ένα κρά­τος δικαίου, ωθούν τους Έλληνες στρατιωτικούς στην αναζήτηση νέας εργασίας με καλύτερες συνθήκες, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας». 


Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ 
αντισυνταγματάρχης Ανέστης Τσουκαράκης 

Από το 2012 

Όπως περιγράφει ο αντισυ­νταγματάρχης Αν. Τσουκα­ράκης, ήδη από το 2012, χρονιά-σταθμό όσον αφορά την επιδείνωση των ήδη βεβα­ρημένων συνθηκών εργασί­ας του προσωπικού των Ενό­πλων Δυνάμεων, πολλοί είναι οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί στις λεγόμενες περιζήτη­τες (ακόμη και εκτός των στε­νών ορίων του Στρατεύματος) ειδικότητες που έχουν ήδη αναζητήσει την τύχη τους εκτός συνόρων. 

«Να σημειωθεί ότι δεν εί­ναι λίγες οι εταιρίες και οι ορ­γανισμοί του εξωτερικού που αναζητούν Έλληνες αξιωματι­κούς, ιδίως για­τρούς, μηχανι­κούς αεροσκα­φών και πλοίων, νομικούς, χειριστές ελικοπτέ­ρων και διευθυ­ντές διοίκησης, για τη στελέχω­ση απαιτητικών πόστων. 

Ενδεικτικά θα αναφέρω την περίπτωση πα­ραιτηθέντος αξιωματικού μη­χανικού αερο­σκαφών, που η ομοσπονδία είναι σε θέση να γνω­ρίζει ότι σήμερα εργάζεται σε με­γάλη αεροπορική εταιρία της Σαουδικής Αραβίας με μισθό και παροχές που ούτε μπο­ρούν να φανταστούν οι εδώ συνάδελφοι του» αναφέρει ο κ. Τσουκαράκης. 

Από το Ναυτικό 

Αντίστοιχες είναι και οι πε­ριπτώσεις των εξαιρετικά εκπαιδευμένων και καταρτισμέ­νων παραιτηθέντων μηχανι­κών του Πολεμικού Ναυτι­κού, οι οποίοι ήδη εργάζονται για λογαριασμό ναυτιλια­κών κολοσσών σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με αξιο­ζήλευτους μισθούς και μπόνους. 

Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, δεκάδες είναι και τα εν ενερ­γεία στελέχη του Στρατεύμα­τος που έχουν στο συρτάρι την παραίτησή τους εν ανα­μονή μιας καταφατικής απά­ντησης στις αιτήσεις που σω­ρηδόν «φεύγουν» με e-mails για εταιρίες του εξωτερικού! 

«Είναι σίγουρο ότι τα επό­μενα χρόνια, που σύμφω­να με τα υπάρχοντα δεδομέ­να προμηνύονται εξαιρετικά δυσοίωνα, το φαινόμενο της μετανάστευσης των στρατιω­τικών (με ή χωρίς τις οικογένειές τους) θα ενταθεί. Η Πο­λιτεία πρέπει να εξετάσει αυ­τό το σενάριο με σθένος και αποφασιστικότητα, όχι όμως για να τιμωρήσει τους "εν φυγή" αξιωματικούς, αλλά για να παράσχει τη δυνατότη­τα και τα κίνητρα της παραμο­νής τους αφενός στην Ελλά­δα και αφετέρου στην Άμυνα, καθώς αυτή τη στιγμή δί­νεται η εντύπωση ότι η χώρα δεν επιζητεί τις σταθερές επι­στημονικές αξίες και το μερά­κι του Έλληνα για εργασία και παραγωγή» σχολιάζει ο πρόε­δρος της ΠΟΕΣ. 

Η ομοσπονδία καθώς και οι πρωτοβάθμιες ενώσεις των στρατιωτικών, όπως ο ίδιος εξηγεί, έχουν επανειλημμέ­νως αναδείξει τα χρόνια προβλήματα των μελών τους και έχουν καταθέσει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, οι οποίες όμως έχουν χτυπήσει στο τείχος αδιαφορίας που έχει στηθεί μεταξύ της Πολιτείας και των ενστόλων, καταδικάζοντας τους δεύτερους σε απαξία. 

Αδικίες 

«Είναι προφανές ότι στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία δεν χωρά η δημοκρατία. Ενδεικτικά μπορούμε να ανα­φέρουμε: 

٭ την αδικία που υπέστησαν οι καταταγέντες κατά τη διε­τία 1990-1992 από τον νέο ασφαλιστικό νόμο (που τους κατατάσσει στην κατηγορία των νέων ασφαλισμένων), 

٭ την πλημμελή οικιστική υποστήριξη των στελεχών και ιδίως των υπηρετούντων στον Στρατό Ξηράς, οι οποίοι καλούνται να μετατεθούν κά­θε δύο με τρία χρόνια. 

٭ την ανυπαρξία υπόβαθρου κεκαλυμμένου με ισχύ νό­μου ή Προεδρικού Διατάγμα­τος αντικειμενικών κριτηρίων μοριοδότησης μεταθέσεων - τοποθετήσεων, 

٭ την αναξιοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις κατά την τοποθέτηση μέρους στελεχών σε θέσεις εξωτερικο 

٭ τη μη υποχρεωτική συνυ­πηρέτηση στρατιωτικών με­τά των δημοσίων υπαλλήλων συζύγων τους, 

٭ το διαφοροποιημένο καθε­στώς χορηγήσεως των αδει­ών ανατροφής τέκνου με αυ­τό των λοιπών δημόσιων λει­τουργών, 

٭ τη μη αποζημίωση της υπε­ρωριακής εργασίας, κατά τα πρότυπα των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, 

٭ τη μη χορήγηση του επιδό­ματος παραμεθορίου κατά τα πρότυπα των λοιπών δημόσι­ων λειτουργών, 

٭ την πλήρη εφαρμογή του 40ωρου εργασίας, με τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να παρουσιάζει το στρατιωτικό λειτούργημα, 

٭ την απαξίωση της Πολιτεί­ας στις δικαστικές αποφάσεις αναγνώρισης της σωματεια­κής δραστηριότητας στις τά­ξεις του Στρατεύματος» εξηγεί ο κ. Τσουκαράκης, προσθέτο­ντας ότι η μακρά αυτή λίστα παραλείψεων από μέρους της Πολιτείας συνεχώς εμπλουτί­ζεται από το 2012. 

Στελέχη σε αγώνα επιβίωσης: Κοιμόταν στο αυτοκίνητο του αποσπασμένος στο Τατόι! 

ΤΗΝ ίδια στιγμή που συνάδελφοι τους φεύγουν για το εξωτερικό αφήνοντας πίσω τους τη στρατιωτική καριέρα, την οποία πριν από χρόνια επέλεξαν με τι­μή, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί δίνουν καθημερι­νό αγώνα για την επιβίωσή τους. Χαρακτηριστικό των δυσκολιών λόγω της οικονομικής κρίσης, ιδίως για τα υψηλόβαθμα στελέχη που υπηρετούν μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους, είναι το παράδειγμα στελέ­χους της Πολεμικής Αεροπορίας που για υπηρεσια­κούς λόγους αποσπάστηκε στο Τατόι και, μη έχοντας που αλλού να διανυκτερεύσει, κοιμόταν στο αυτοκίνητό του (!), με τη λύση στο πρόβλημά του να δίνεται τελι­κά από τους συναδέλφους του. 

Οι ιστορίες ανθρώπινης δυστυχίας που φτάνουν καθημερινά στα γραφεία της ΠΟΕΣ σκιαγραφούν έναν Στρατό με… τσακισμένο ηθικό, που η σκέψη της επιβίωσης αφήνει σε δεύτερη μοίρα οποιοδήποτε άλλο μέλημα. Με το πρώτο χτύπημα του σχολικού κουδουνιού καταγράφεται η αδυνα­μία του στρατιωτικού να μπορέσει να προσφέρει στα παιδιά του τα βασικά που απαιτούνται για μια αξιοπρε­πή μαθητική πορεία: «Μια ξένη γλώσσα γίνεται μέρα με τη μέρα άπιαστο όνειρο για τα παιδιά των περισσότερων στρατιωτικών, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τα δίδα­κτρα των φροντιστηρίων. Ένδυση και υπόδηση τείνουν να γίνουν χριστουγεννιάτικο τριετές δώρο. Διασκέδαση και ψυχαγωγία εξανεμίστηκαν. Τα τρόφιμα περιορίστηκαν και ως καλύτερη πηγή τροφής αναδείχθηκαν οι Λέ­σχες, από τις οποίες οικογένειες ολόκληρες προμηθεύ­ονται τα καθημερινά τους γεύματα και δείπνα σε μπολά­κια, ενώ τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν στη λύση επιπλέον μίας ερ­γασίας» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ, αντισυνταγ­ματάρχης Ανέστης Τσουκαράκης. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-05/05/2014) 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger