Αρχική » » ΣΧΕΔΙΟ «ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΣ». Με 30.000.000 € χρηματοδοτεί η Τουρκία το αυτονομιστικό κόμμα DEB στη Θράκη.

ΣΧΕΔΙΟ «ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΣ». Με 30.000.000 € χρηματοδοτεί η Τουρκία το αυτονομιστικό κόμμα DEB στη Θράκη.


Στη Θράκη έχουν αναρτηθεί οι εκλογικές αφίσες αποκλειστικά στην τουρκική γλώσσα. Πρόκειται για μια προκλητική ενέργεια του πολιτικού σχηματισμού Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), του οποίου ηγείται ο Μουσταφά Αβή Τσαβούς. 

ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ 

Τα... ρέστα της παίζει η Άγκυρα την τελευταία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές προκειμένου να επιτύχει στις κάλπες το πείραμα της καθόδου αυτόνομου μειονοτικού συνδυασμού στη Θράκη. Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Επίκαιρα», πράκτορες της Τουρκίας με αυτοκίνητα που φέρουν συμβατικούς αριθμούς πινακίδων της γειτονικής χώρας αλωνίζουν στις πομακικές περιοχές και εξαγοράζουν ψηφοφό­ρους με διάφορα ποσά που αντιστοιχούν σε τρέχουσες υποχρεώσεις τους: σε εξόφληση δανείων στις τράπεζες, σε ανάγκες συγγε­νών τους στο εξωτερικό, σε έξοδα παιδιών που σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμια. 

Οι πληροφορίες, που έχουν φτάσει στις αρμό­διες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, είναι σαφείς και... συγκεκριμένες: ο Τούρκος πρόξενος, Ιλχάν Σενέρ, έλαβε αυτές τις μέ­ρες τρία τσεκ με έκτακτη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ. Το πρώτο ήταν 500.000 ευρώ, το δεύτερο 250.000 ευρώ και το τρίτο επίσης 250.000 ευρώ. 

Το στρατηγείο στο οποίο οργανώνονται τόσο η γιγαντιαία κινητοποίηση μεταφοράς μουσουλμάνων ετεροδημοτών από την Κων­σταντινούπολη και την Προύσα στη Θράκη όσο και η διανομή των απόρρητων κονδυλί­ων σε αδύναμους μουσουλμάνους έχει εγκα­τασταθεί λίγα μέτρα μακριά από τα ελληνο­τουρκικά σύνορα, στην Αδριανούπολη. Εκεί η τουρκική κυβέρνηση εγκατέστησε σχετικά πρόσφατα κρατικές υπηρεσίες που ασχολού­νται συστηματικά με όλες τις μουσουλμανι­κές μειονότητες των Βαλκανίων: την υπαγό­μενη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, «Υπηρεσία Αποδήμων Τούρκων Εξωτερικού και συγγενών κοινοτήτων», την αντίστοιχη με την ελληνική Υπηρεσία Διε­θνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), και το κλασικό παράρτημα της γραφειοκρα­τίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Για να αναβαθμίσει, μάλιστα, το συμβολισμό ο Ερντογάν τοποθέτησε στην κυβέρνησή του αντιπρόεδρο Τούρκων Αποδήμων, ο οποίος προ έτους επισκέφθηκε την Κομο­τηνή και ασχολήθηκε με τη μεταφορά ενός ταλαίπωρου υπέρβαρου τσιγγάνου σε νοσο­κομείο της Άγκυρας - προκειμένου να σημα­τοδοτήσει το ενδιαφέρον της χώρας του για όλες τις εθνοτικές ομάδες της μειονότητας. 

Την προηγούμενη εβδομάδα δε -σχετικό ενσταντανέ φιλοξενείται στην ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα tourkikanea.gr που συντηρεί με δικές της δαπάνες η ομάδα του Αντιφωνητή με επικεφαλής τον πατριώτη ακτιβιστή Κώ­στα Καραίσκο- ήρθε στο φως της δημοσιό­τητας φωτογραφία ανώτατου στελέχους της Διεύθυνσης Αποδήμων Τούρκων Εξωτερικού με τον πρόεδρο του αυτονομιστικού Κόμμα­τος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΡΕΒ) στην Κομοτηνή, Μουσταφά Αλή Τσαβούς. 

Το σχέδιο «Ημισέληνος», που έχει τελικό στόχο να καταγραφεί το μειονοτικό κόμμα ως πρώτη ή δεύτερη δύναμη σε επίπεδο νο­μών Ροδόπης και Ξάνθης την ερχόμενη Κυ­ριακή, έχει δύο σημαντικά σκέλη: το πρώτο είναι η μαζική εξαγορά ψηφοφόρων ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη μειονοτική συσπείρωση και το ποσοστό του, βοηθούσης και της αποχής, να φτάσει το 2%· το δεύτερο είναι η μεταφορά ετεροδημοτών από την Τουρκία με πούλμαν που θα περάσουν τα σύνορα τη μέρα των εκλογών προκειμέ­νου να μεταφερθούν 10.000 ψηφοφόροι. Αντίστοιχη κινητοποίηση μουσουλμάνων γίνεται στα ελληνικά προξενεία ευρωπαϊκών πρωτευουσών, όπου θα δημιουργηθούν ει­δικά εκλογικά τμήματα για τις ευρωεκλογές. 

Απουσία του κράτους 

Οι πράκτορες της Άγκυρας, υπό την κα­θοδήγηση του προξένου, εκμεταλλεύονται αυτές τις μέρες την πλήρη απουσία του κράτους από τις πομακικές περιοχές -θα αποκαλύψουμε πολλά για το θέμα, εθνι­κοί, ωστόσο, λόγοι επιβάλλουν αυτό να γί­νει μετά τις εκλογές- και μοιράζουν στους δυστυχείς μουσουλμάνους... «τουρκικό κοινωνικό μέρισμα». Την καταγραφή των αναγκών εκάστης οικογένειας έκαναν σε τεφτέρια -λες και βρισκόμαστε στην Τουρ­κοκρατία!- οι ιμάμηδες των ψευδομουφτήδων στα καφενεία των χωριών αμέσως μετά την προσευχή στα τζαμιά. Οι ιμάμηδες, μολονότι θρησκευτικοί λειτουργοί, στην πράξη δρουν ως κομματάρχες της Άγκυρας κι αυτό εξηγεί τη λυσσώδη αντίδραση του κόμματος DEB στο διορισμό ιμάμηδων από την Ελληνική Πολιτεία. Η λίστα με τις ανά­γκες των ψηφοφόρων διαβιβάστηκε στο προξενείο, εκτιμήθηκε το συνολικό ύψος του ποσού που απαιτείται για την εξαγορά και διατέθηκε σε τρεις δόσεις ως έκτακτη χρηματοδότηση από τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών το «ασήμαντο» για την τουρκική διπλωμα­τία ποσό του 1 εκατ. ευρώ. Γράφουμε «ασήμαντο», γιατί ο συνολικός προϋπο­λογισμός του προξενείου Κομοτηνής, το οποίο αλω­νίζει αυτές τις μέρες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της θρακικής επικράτειας -και στον Έβρο γίνεται εξαγορά ψηφοφόρων-, ανέρχεται, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβω­μένες πληροφορίες, σε 30 εκατ. ευρώ -και σε αυτό το θέμα θα αναφερθούμε μετεκλο­γικά και κάποιοι στην οδό Ακαδημίας, αν βρίσκονται ακόμη στο γραφείο τους, θα τρέχουν να κρυφτούν. 

Παρά τη γιγαντιαία κινητοποίηση που παρατηρείται, η αναβίωση του εθνικισμού με την κάθοδο του αυτόνομου μειονοτικού κόμματος συναντά αντιδράσεις στο ευρωπαϊκό - «φωτισμένο» τμήμα της μειονότη­τας που διαφωνεί με τις πρακτικές αυτές και δεν θέλει να ακολουθήσει την οδό του φανατισμού. «Δεν θέλουμε να γυρίσου­με είκοσι χρόνια πίσω», λένε. Γι' αυτό δεν θα είναι έκπληξη αν το κόμμα Σαδίκ έχει σημαντικές διαρροές στα αστικά κέντρα. Είναι όμως τέτοια η πολυδιάσπαση των ελληνικών κομμάτων και τόσο χαμηλά τα ποσοστά στα οποία θα κινηθούν μεθαύριο, ώστε το αυτόνομο κόμμα μάλλον δεν θα δυσκολευτεί να πιάσει την πρώτη θέση στη Θράκη τη βραδιά των εκλογών. 

Εκκωφαντική σιωπή 

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι η ανοχή που δείχνει το ελληνικό πολιτικό προσωπικό στην εξέλιξη αυτή, η οποία θα σκιάσει τις εκλογές. Επικρατεί εκκωφα­ντική σιωπή, όμως κυκλοφορούν πολλά. Και για τα κυβερνητικά κόμματα και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα από τα δύο κυβερνητικά κόμματα λέγεται ότι παρασκηνιακά ανταλ­λάσσει την ανοχή του για την κάθοδο του DEB με τη στήριξη του υποψήφιου περι­φερειάρχη του στις κάλπες. Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιο από τα δύο είναι. Από το όνομα του νικητή και νέου περιφερειάρχη το βράδυ της Κυριακής θα καταλάβουμε ποιοι έκαναν ανίερες συμμαχίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, λέγεται ότι απέσυρε την υποψηφιότητα Σαμπιχά (η οποία με τις μαρτυρίες της έσωσε την Ελλάδα από αρνητικές εκθέσεις ανθρωπίνων δικαιω­μάτων του ΟΗΕ) με αντάλλαγμα τη στήρι­ξη της Αριστεράς στις εθνικές εκλογές. Το προξενείο χρησιμοποίησε, άλλωστε, αυτές τις εκλογές και με τον τρόπο που κατάρτι­σε το ευρωψηφοδέλτιο του DEB και με τα πρόσωπα που έστειλε στα ψηφοδέλτια των περιφερειακών συνδυασμών, για να δημι­ουργήσει μια δεξαμενή νέων, απολύτως ελεγχόμενων πολιτευτών. Στόχος του; Να τους διαθέτει στα πολιτικά κόμματα για τις εθνικές εκλογές προκειμένου να διαπραγ­ματεύεται ανταλλάγματα για τη μειονοτική ψήφο. Οι παλιά γενιά βουλευτών, όπως οι Χατζηοσμάν και Ιλχάν, δεν θεωρείται ελεγ­χόμενη, γιατί διαθέτει δική της εκλογική κοινωνική βάση στη μειονότητα, κινείται αυτόνομα και δεν είναι απαραιτήτως συ­νεργάσιμη με τον εκάστοτε Τούρκο πρό­ξενο. Καθόλου τυχαία η πρωτιά του μουσουλμάνου πολιτευτή Οντέρ με έναν από τους δύο συνδυασμούς της Περιφέρειας, οι οποίοι εξέλεξαν μειονοτικούς υποψηφίους στην πλειοψηφία τους στον α' γύρο. Τον προορίζουν για βουλευτή. 

Τούτων δοθέντων, δεν πρέπει να εκπλήσ­σει η τολμηρή δήλωση που έκανε στις 14 Μαΐου, ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης της Θράκης και ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό, ο βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος: «Δυστυχώς, έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να επιτύχουμε την πλήρη ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα»... 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-22/05/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger