Αρχική » » Ericsson: Ιπτάμενες μίζες κάτω από το ραντάρ

Ericsson: Ιπτάμενες μίζες κάτω από το ραντάρ


✓ Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο εσωτερικό ενός ιπτάμενου ραντάρ, εντυπω­σιασμένος από την υψηλή... τεχνολογία. 
✓ 13 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ.
✓ Πληροφορίες από τη Σουηδία αναφέρουν πως υπάρχουν την περίοδο 2000-2001 τρεις πληρωμές της εταιρίας για το πρόγραμμα του ΑΣΕΠΕ. 
✓ Αυτά μας Ericsson έξω... 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ

Τη σύνδεση του νέου εξοπλι­στικού σκανδάλου, σουηδικής προέλευσης αυτή τη φορά, με πληρωμή μιζών 13 εκατομμυρίων ευρώ σε Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς, με άλλες προμήθειες αμυντικού υλικού που ήδη βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, εξετάζουν οι εισαγγελικές αρχές. Σε ασφαλή συμπεράσματα πάντως για το ποιος έδωσε και ποιος πήρε τις μίζες στην προμήθεια των «ιπτάμενων ραντάρ», που υπεγράφη το 1999 επί υπουργία του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, θα οδηγηθούν αφού λά­βουν και τα στοιχεία από τις Αρχές της Σουηδίας.... 

Σύνδεση με Κάντα 

Το κουβάρι της υπόθεσης δωροδοκίας ανώτατων κρατικών λειτουργών και υπη­ρεσιακών παραγόντων στην Ελλάδα από την εταιρία Ericsson για το Αερομεταφε­ρόμενο Σύστημα Επιτήρησης και Ελέγ­χου (ΑΣΕΠΕ) «Erieye», που κόστισε στους Έλληνες περί τα 540 εκατομμύρια ευρώ, άρχισε να ξετυλίγεται από την αποκά­λυψη του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών κ. Αντώνη Κά­ντα, ότι έλαβε μίζα 250.000 ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τον πρώην απόστρατο αξιωματικό της Αεροπορίας και αντιπρόσωπο του συστήματος στην Ελλάδα, Χρήστο Τούμπα. 

Ο κ. Τούμπας εκπροσωπούσε τη βραζι­λιάνικη Embraer, εταιρία-προμηθευτρια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το πρόγραμμα των «ιπτάμενων ραντάρ» και συνεργαζόμενη με τη σουηδική Ericsson για την υλοποίηση του προγράμματος. Μετά την εμπλοκή του ονόματός του, όπως και των εταιριών από τον Α. Κά­ντα, οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας ενδιαφέρθηκαν για την υπόθεση και ζή­τησαν τα στοιχεία για δικαστική συνδρομή ξεκινώντας σχετική έρευνα. 

Ο Σουηδός... μιλάει 

Και ενώ αυτή είναι σε εξέλιξη, το στέ­λεχος της Ericsson, Λις Ολοφ Νένζελ, αποκάλυψε στο σουηδικό ραδιόφωνο ότι «πολιτικοί, στρατιωτικοί και υψηλόβαθ­μοι αξιωματούχοι στην Ελλάδα έλαβαν χρήματα από την εταιρία». Από την πλευ­ρά της, η σουηδική εταιρία υποστηρίζει πως «χρήματα δόθηκαν σε έναν εμπο­ρικό αντιπρόσωπο αλλά δεν γνωρίζουμε που κατέληξαν» και μιλάει για «μηδενική ανοχή στη διαφθορά». 

Σύμφωνα με τον κ. Νένζελ, οι μίζες πληρώθηκαν σε υπεράκτια λιβεριανή εταιρία με έδρα το Μονακό, διαχειρι­στής της οποίας είναι ο Πίτερ Κόλεριτζ, γνωστός στις ελληνικές Αρχές από την υπόθεση των αρμάτων Leopard και τη διαμάχη υπεράκτιων εταιριών (μία εκ των οποίων ήταν η Evanston) στην προ­μήθεια της γερμανικής KMW. Ο Νένζελ αποκάλυψε επίσης στο σουηδικό ραδι­όφωνο πως απευθύνθηκε σε «μεσάζο­ντες» στην περίπτωση των «ιπτάμενων ραντάρ» για να αποκρυβούν η προέλευ­ση και η κατάληξη των χρημάτων που είχε εκταμιεύσει ο εργοδότης του. Όπως είπε μάλιστα, αναγκάστηκε να μεταβεί στο Μονακό για να ξεμπλοκάρει από συ­γκεκριμένη τράπεζα την πληρωμή εμβα­σμάτων. Πληροφορίες από τη Σουηδία αναφέρουν πως υπάρχουν την περίοδο 2000-2001 τρεις πληρωμές της εταιρίας για το πρόγραμμα του ΑΣΕΠΕ, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. 

Μέρος των χρημάτων από την τράπε­ζα στο Μονακό φέρεται να πιστώθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό του απόστρατου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας και αντιπροσώπου Χρήστο Τούμπα. Είναι άγνωστο όμως αν αυτά τα χρήματα ήταν νόμιμη αμοιβή ή χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκίες. Πάντως, ο πρώην αναπλη­ρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, Α. Κάντας, έχει καταθέσει πως έχει πάρει 250.000 ευρώ από το συγκεκριμένο αντι­πρόσωπο για την προμήθεια του Κυβερνητικού αεροσκάφους τύπου Embraer. Το αεροσκάφος ήταν μέρος των αντισταθμι­στικών ωφελημάτων της προμήθειας των «ιπτάμενων ραντάρ». 

Με την όλη υπόθεση έχουν ασχοληθεί οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της Εισαγ­γελίας Διαφθοράς, Αλφ Γιόχανσον, λέγο­ντας ωστόσο πως «ποινικά το ενδιαφέρον εστιάζεται στις πράξεις που έγιναν μετά το 2004, διότι οι προηγούμενες έχουν πα­ραγραφεί». Τα στοιχεία πάντως των σου­ηδικών εισαγγελικών αρχών θα δοθούν στις ελληνικές προκειμένου να αναζητή­σουν, δεδομένης και της απολογίας του Α. Κάντα, σε ποιους κατέληξαν οι μίζες από το αμυντικό πρόγραμμα. 

WHO IS WHO 
ΛΙΣ ΟΛΟΦ ΝΕΝΖΕΛ 

Ήταν ο διαχειριστής ίων «μαύρων ταμείων» της σουηδικής εταιρίας για μεγάλο διάστημα και έχει πλούσιο ιστορικό, αφού έχει μηνυθεί και οδηγηθεί στα δικαστήρια από τον πρώην εργοδότη του. «Ήταν μια βρόμικη πληρωμή. Ο ενδιάμεσος πλήρωνε για να μη φανούν σε κανέναν οι παράνομες πληρωμές…», δήλωσε. 

ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΡΑΝΤΑΡ 

Η σύμβαση για την προμήθεια τους είχε υπογραφεί το 1999 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και τα τέσσερα αεροσκάφη παρελήφθησαν με τεράστια καθυστέρηση λόγω των προβλημάτων συνεργασίας των εταιριών κατασκευής του. Το τμήμα αμυντικής παραγωγής της Ericsson, πουλήθηκε το 2007 σε έναν άλλο σουηδικό όμιλο, τη Saab, που κατασκευάζει και μαχητικό αεροσκάφος. 

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-06/04/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger