Αρχική » » ΜΕΤΟΧΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: Τα γεγονότα και οι προοπτικές

ΜΕΤΟΧΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: Τα γεγονότα και οι προοπτικές


ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ «ΜΑΡΣ» ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ - ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΙ - ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ». 

Την αντίδραση της ομάδας «Ανεξάρτητοι - Ακομμάτιστοι - Απόστρατοι» προκάλεσε το ρεπορτάζ του «Μαρς» για το παρόν και το μέλλον των μετοχικών ταμείων των Ενό­πλων Δυνάμεων. Σε επιστολή τους προς την εφημερίδα επιση­μαίνουν τα εξής: «Το σχέδιο Μπεγλίτη, για τη μετατροπή των μετοχικών ταμείων σε επικουρικά, όχι μόνο δεν έχει εγκατα­λειφθεί, αλλά ίσως αυτήν τη στιγμή να βρίσκεται και στην τε­λική φάση ολοκλήρωσής του. Ας θυμηθούμε επιγραμματικά βασικά βήματα αυτής της πορείας:...

■ Το 2011, οι Υ.ΕΘ.Α., Βενιζέλος και Μπεγλίτης, δηλώ­νουν ότι το σχέδιο για το μέλλον των μετοχικών ταμείων εί­ναι η μετατροπή τους σε επικουρικά ταμεία. Η πρόταση τους, δε, για την περιουσία των ταμείων είναι η υπαγωγή της στο θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. 

■ Τον Οκτώβριο του 2011, το υπουργείο Εργασίας ζητά από τα Μ.Τ. και ΕΚΟΕΜ να επιβάλουν στους μερισματούχους τους την Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΕΣΕΑ). 

■ Τον Ιούνιο του 2012, το ΝΣΚ γνωμοδοτεί ότι τα μεν Μ.Τ. είναι φορείς Επικουρικής Κοινωνικής Ασφάλισης και υπάγονται στην επιβολή του ΕΕΣΕΑ, ενώ τα ΕΚΟΕΜ όχι. 

■ Τον Δεκέμβριο του 2012, το υπουργείο Εργασίας και η Ελληνική Στατιστική Αρχή εντάσσουν τα Μ.Τ. και τα ΕΚΟΕΜ στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. 

■ Τον Μάρτιο του 2013, ο ΥΦΕΘΑ κος Καράμπελας επι­κυρώνει αυτές τις αποφάσεις. 

Πρόταση μετατροπής 

Κοινός παρονομαστής σε όλη αυτή την εξέλιξη είναι ο διορισμένος από τον κο Μπεγλίτη, πρώην πρόεδρος του ΜΤΣ, κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος μετά την αποτυχία (λόγω PSI) των μεθοδεύσεών του για χρήση από το ΜΤΣ των απο­θεματικών των ΜΤΝ και ΜΤΑ, δηλώνει πως μοναδική προ­οπτική για το ΜΤΣ είναι η μετατροπή του σε Επικουρικό Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Έτσι, φτάνουμε στα πρόσφατα: 

 Την περίφημη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, με θέ­μα «Καθιέρωση Ενιαίας Επικουρικής Σύνταξης», όπου ο τέ­ως πρόεδρος του ΜΤΣ κ. Σιδηρόπουλος φέρεται να αντέ­δρασε. Σύσκεψη που ήταν σε γνώση του κ. Δαβάκη, ως αρ­μόδιου υφυπουργού. 

■ Την από καιρού αποφασισμένη εκπαραθύρωση του προ­έδρου του ΜΤΣ. 

■ Την απόκρυψη των μελετών των επιτροπών Χατζή και Χριστόπουλου, όπου ο πρώτος απομακρύνθηκε από τη ΓΔΟΣΥ, ο δε δεύτερος αποστρατεύθηκε. 

■ Τη μηδενική αντίδραση του ΥΕΘΑ, για απεμπλοκή των Μ.Τ. από κάθε μορφής διεργασία του υπουργείου Εργασίας και των Επικουρικών Ταμείων. 

Επειδή καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις περί δημιουργίας ενός φορέα επικουρικών συντάξεων και στα­διακής ενσωμάτωσής τους, ως επιδόματος στην κύρια σύν­ταξη, εμείς θα αναρωτηθούμε και πάλι: 

 Ποιος πιστεύει ότι σήμερα το ΥΠΕΘΑ μπορεί από τον προϋπολογισμό του να καλύψει "εργοδοτική εισφορά υπέρ Επικουρικών Ταμείων ή ότι το Δημόσιο θα βγάλει χρήματα από την τσέπη του για νέα Επικουρικά Ταμεία; 

■ Ποιος είναι αυτός που πιστεύει ότι η τρόικα, που καθο­ρίζει τα πάντα και για την οποία η επικουρική ασφάλιση εί­ναι άγνωστη λέξη θα συνδράμει στην ισχυροποίηση του θε­σμού; 

 Ποιος είναι αυτός που πιστεύει ότι τη στιγμή που βρί­σκονται υπό "αξιοποίηση" ακόμη και η ενέργεια και τα νε­ρά της πατρίδας μας, τα φιλέτα των Μ.Τ. θα μείνουν αλώ­βητα; 

Το βασικό πρόβλημα των Μ.Τ. είναι η θεσμοθέτηση νέων πόρων και η ενίσχυση του μετοχικού συστήματος οικονομι­κής μέριμνας των Ε.Δ, που δεν έχει καμία σχέση με κοινω­νική ασφάλιση η επικουρική παροχή σύνταξης. 

Δέσμη προτάσεων 

Αν υπήρχε όντως θέληση για τη διάσωση και την ανάπτυ­ξη αυτού του συστήματος, θα μπορούσαν ήδη να είχαν θεσμοθετηθεί προτάσεις που έχουν κατατεθεί από διάφορους φορείς, όπως μεταξύ πολλών: 

 Απόδοση στα Μ.Τ του ΕΑΣ, υπέρ του οποίου οι από­στρατοι σήμερα καταβάλλουν περί τα 12 εκατ. μηνιαίως. Του ΕΑΣ, που τον Μάρτιο του 2012 είχε περί τα 400 εκατ. συγκεντρωμένα και εξαφανίσθηκαν υπέρ αγνώστων τα 270 από αυτά. 

 Θεσμοθέτηση ανταποδοτικών πόρων από υπηρεσίες που παρέχουν οι Ε.Δ και τα Σ.Α υπέρ τρίτων, όπως συνδρο­μή του Π.Ν στη ΔΕΗ, φύλαξη λιμενικών και άλλων εγκατα­στάσεων ιδιωτικών εταιρειών από το Λ.Σ και ΕΛ.ΑΣ, πόροι από χρήση ιδιωτών των στρατιωτικών αεροδρομίων κ.λ.π. 

 Ανταποδοτικό μέρισμα από αξιοποίηση περιουσίας του ΤΕΘΑ. 

Πιστεύουμε πως ό,τι εκφεύγει αυτής της προοπτικής εί­ναι εκ του πονηρού και εις Βάρος των Μ.Τ. και των μετοχο-μερισματούχων τους. 

ΟΜΑΔΑ Α.Α.Α. (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ - ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΙ- ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ)» 

Χρήστος Α. Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-05/04/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger