Αρχική » » ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ: Μειώθηκαν με τα πρόστιμα οι ανυπότακτοι

ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ: Μειώθηκαν με τα πρόστιμα οι ανυπότακτοι


Το ποσό των 6.000 ευρώ έχει φέρει αποτελέσματα. 

ΩΣ ΑΝΑΧΩΜΑ απέναντι στην αύ­ξηση του αριθμού των ανυπότακτων πιστεύεται ότι λειτούργησε το διοι­κητικό πρόστιμο, ύψους 6.000 ευρώ, που επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση αποφυγής της στρατεύσεως. Η εκτί­μηση είναι ότι από τη στιγμή που θε­σμοθετήθηκε, αναλογικά ο αριθμός των ανυπότακτων βαίνει μειούμενος.

Το πρόστιμο είναι πράγματι «τσουχτερό» και πλέον όλοι το υπο­λογίζουν. Άλλωστε, όπως έχουμε και ...άλλες φορές αναφέρει από αυτήν τη στήλη, οι ανυπότακτοι που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να μπαίνουν στη χώρα και να ξαναφεύγουν ουσιαστικώς ανεξέλεγκτοι. Όσο για τις ποινικές διώξεις που προβλέπονταν, ανέκαθεν η στρατιωτική Δικαιοσύ­νη αντιμετώπιζε τους ανυπότακτους με εξαιρετική επιείκεια. Στην ουσία δεν καταδικαζόταν κανείς, με το σκε­πτικό ότι πρόκειται για Έλληνες πολίτες, κατά τεκμήριο πολύ υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που δεν είναι εγκληματίες και δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση η Πολιτεία να τους φέρεται σαν σε κακοποιούς. 

Επειδή όμως η στράτευση είναι μια υποχρέωση για όλους τους πολίτες και η αποφυγή της συνιστά αδικία προς όλους εκείνους που κατατάσσονται και υπηρετούν, έπρεπε να υπάρ­χει μια κύρωση που αφενός θα λει­τουργεί αποτρεπτικά και αφετέρου θα συνιστά μια μορφή τιμωρίας που όλοι θα την υπολογίζουν. Αυτό ήταν που οδήγησε στην απόφαση το πρό­στιμο να ανέρχεται σε 6.000 ευρώ, ένα ποσό που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Η διαδικασία είναι τέτοια που κανείς δεν μπορεί να αποφύ­γει να το πληρώσει, αφού η είσπραξή του γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να υπάρχει επί της ουσίας δυ­νατότητα να αρθεί με κάποια διοικητική απόφαση. 

Με την αποτίμηση των αποτελε­σμάτων της εφαρμογής του, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν σκέψεις αναθεωρήσεως ούτε της θεσμοθετήσεως ούτε του ύψους του προ­στίμου. Μπορεί να χρειασθεί να ρυθμισθούν προβλήματα που ανέ­κυψαν κατά την εφαρμογή. Τα πε­ρισσότερα όμως δεν είχαν να κά­νουν με την ουσία του μέτρου, αλ­λά με τη γραφειοκρατία μεταξύ των στρατολογικών υπηρεσιών και των ΔΟΥ, που δημιουργούν την εικόνα ασυνεννοησίας. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-06/04/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger