Αρχική » » ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ


Γεγονός ξεχωριστού σημειολογικού βάρους η ύψωση της ελληνικής ση­μαίας και στα 4 υποβρύχια. 

* Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 

Ένα τεράστιο «αν» βρίσκε­ται πίσω από τις προσπά­θειες του Πολεμικού Ναυ­τικού να δρομολογήσει τις διαδικασίες επανέναρξης των εργασιών επί των τεσσάρων υποβρυχίων του Π.Ν., που βρίσκονται σε διάφορες φά­σεις κατασκευής στις εγκαταστά­σεις των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. (ΕΝΑΕ) του Σκαραμαγκά, οι οποίες εργασίες από τις αρχές Μαΐου -σε λίγες ημέρες δηλαδή- ει­σέρχονται στην τελική τους φάση. 

Και αυτό το «αν» δεν έχει να κά­νει τόσο με το Π.Ν., τις δυνατότη­τες του ή την επιθυμία του όσο με την... πλευρά των ΕΝΑΕ και το κατά πόσο ένας τέτοιος γιγαντιαίος ορ­γανισμός θα μπορέσει να ανταπο­κριθεί στις απαιτήσεις του Π.Ν. έπειτα από σχεδόν δυόμισι χρό­νια αναγκαστικής διακοπής των εργασιών του, όπως μας επισήμα­νε υψηλόβαθμη πηγή του Πολεμι­κού Ναυτικού. 

Θυμίζουμε ότι ύστερα από τόσο καιρό οι εργαζόμενοι των ΕΝΑΕ καλούνται πλέον από τον νέο, προ­σωρινό τους «εργοδότη», το Π.Ν., να προσέλθουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στις 5 και 6 Μαΐου, στις 10.00, προκειμένου να ενημε­ρωθούν για τις εξελίξεις καθώς και για τον τρόπο ολοκλήρωσης των εργασιών επί των τεσσάρων υπο­βρυχίων του Στόλου, που βρίσκο­νται στις εγκαταστάσεις τους. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Η θετική αυτή εξέλιξη γνωστοποιήθηκε στις 16 του μηνός με επίσημη ανακοίνω­ση του ΓΕΝ, καθώς μετά την ψή­φιση του νόμου (4258/14, ΦΕΚ 94 Α') από τη Βουλή δύο ημέρες νωρίτερα, το Π.Ν. είναι πλέον ο ιδιοκτήτης των τεσσάρων στρατη­γικών όπλων. Των τριών υποβρυ­χίων Type-214 ΑΙΡ («Πιπίνος», «Κατσώνης», «Ματρώζος») και του ενός παλαιότερου Type-209/1200 «Ωκεανός», που εκσυγχρονίζεται βάσει του προγράμματος «Neptune II». Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτών των πολύ σημαντικών εξελίξεων, έχει ήδη υψωθεί η ελληνική ση­μαία επ' αυτών, γεγονός με ξεχω­ριστή σημειολογική σημασία. Έτσι λοιπόν, το Π.Ν. είναι υπεύ­θυνο για την αποπεράτωση όλων των εργασιών που υπολείπονται στα υποβρύχια, καθώς και για τις δοκιμές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τόσο εν όρμω όσο και εν πλω. Για τις δοκιμές και την πα­ραλαβή τους, έχουν ήδη σχηματι­σθεί πληρώματα για τα υποβρύχια αυτά, από άνδρες που είναι εξαιρε­τικά έμπειροι «υποβρύχιοι». Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υπη­ρετήσει στο πρώτο υποβρύχιο της κλάσεως, το «Παπανικολής», που ναυπηγήθηκε στη Γερμανία. 

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ. Για όλη αυτήν τη διαδικασία, το Π.Ν. έχει καθορίσει και ένα χρονοδιάγραμμα αποπερατώσεως των εργασιών, βά­σει του οποίου προβλέπονται (και προγραμματίζονται) και οι αντί­στοιχες παραδόσεις στον Στόλο, προκειμένου τα υποβρύχια να εντα­χθούν στην ενεργό υπηρεσία της Διοικήσεως Υποβρυχίων. Σύμφω­να με τα έως τώρα γνωστά στοιχεία, και με την προϋπόθεση να πάνε όλα ευνοϊκά, το Π.Ν. υπολογίζει να παραλάβει το πρώτο υποβρύχιο, το «Πιπίνος», σε ένα εξάμηνο από την έναρξη των εργασιών και το τελευ­ταίο από τα τρία νέα, υπερσύγχρο­να, υποβρύχια Type-214 ΑΙΡ, μετά την πάροδο ενός 18μήνου. Την ίδια χρονική περίοδο ανα­μένεται να παραληφθεί και το τέ­ταρτο υποβρύχιο, «Ωκεανός», που βρίσκεται στα ναυπηγεία προς εκ­συγχρονισμό. 

Σύμφωνα πάντα με τον υψηλό­βαθμο ναυτικό παράγοντα, με τον οποίο επικοινώνησαν τα «ΠΑ­ΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», στο σημείο αυτό υπεισέρχεται και το τεράστιο «αν», αναφορικώς με τις δυνατότητες λει­τουργίας των ΕΝΑΕ μετά από δυό­μισι χρόνια συνεχούς απραξίας προσωπικού και εγκαταστάσεων. Το πρόβλημα, όπως μας δηλώ­νουν, δεν έγκειται στο προσωπικό, αφού «εάν ξέρεις μια τέχνη, δεν την ξεχνάς εύκολα», αλλά στις εγκατα­στάσεις και στον εξοπλισμό. Αν αυ­τές είναι εντάξει, τότε το χρονοδι­άγραμμα παραδόσεων που έχει θέσει το Π.Ν. θα τηρηθεί. Εάν πάλι όχι, όλα πλέον θα επανεξετασθούν υπό το πρίσμα του ποτέ πλέον θα είναι σε θέση τα ΕΝΑΕ να ξεκινή­σουν να δουλεύουν, ώστε να αρχί­σουν να τηρούνται και τα νέα χρο­νοδιαγράμματα. 

Η συνάντηση με Αντμποτζίεν 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναγγελθείσα από τον Δη­μήτρη Αβραμόπουλο συνά­ντηση του με τον Γερμανό επικεφαλής των ΕΝΑΕ, κ. Αντμποτζίεν, για αυτόν τον μήνα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Μαΐου. Θυμίζουμε ότι η συνάντηση είχε αρχικώς προαναγγελθεί να πραγ­ματοποιηθεί στην ελλη­νική πρεσβεία στο Κατάρ, κατά τη διάρκεια διεθνούς έκθεσης αμυντικού υλικού που λαμβάνει χώρα στα μέσα Μαρτίου στην Ντόχα, ωστόσο ακυρώθηκε και επαναπροσδιορίστηκε, για σημασιολογικούς λόγους, να γίνει στο γραφείο του υπουργού στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Τότε ελέχθη ότι θα πραγματο­ποιούνταν κατά την προ­γραμματισμένη επίσκεψη Αντμποτζίεν στην Αθήνα στις αρχές του μηνός. Τελικώς, και έως τώρα, η συνάντηση αυτή των δύο πλευρών δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί και, όπως προαναφέραμε, αναμένεται να γίνει εντός του Μαΐου, κάτι που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-26/04/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger