Αρχική » » Σκόπελοι στην επιχείρηση διάσωσης των υποβρυχίων

Σκόπελοι στην επιχείρηση διάσωσης των υποβρυχίων


Τα υποβρύχια στα υπόστεγα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Οι κρίσιμες αρχαιρεσίες στο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (την Τετάρτη) και η πρόσκληση σε διάλογο. «Αγκάθι» η μισθοδοσία των υπαλλήλων, που έχει ανασταλεί εδώ και περίπου δύο χρόνια. 

Από τον Ευθύμιο Π. Πέτρου
e.p.petrou@gmail.com

Καθοριστική ημέρα για τις εξελίξεις στο πρόγραμμα των υποβρυχίων θεωρεί το υπουργείο Εθνικής Αμύνης την ερχόμενη Τετάρτη 30 Απριλίου, οπό­τε το σωματείο «Τρίαινα», το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στα Ναυ­πηγεία Σκαραμαγκά (αλ­λά και αυτών της πτωχευμένης εταιρίας τροχαίου υλικού), θα διεξαγάγει τις αρχαιρεσίες του. Τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα διοίκηση θα καθο­ρίσουν και τη στάση που θα τηρηθεί απέναντι στους εργαζομένους. 

Έτσι οι τέσσερις ημέρες μέχρι τη Δευ­τέρα 5 Μαΐου, που το Πολεμικό Ναυτικό καλεί τους εργαζομένους για... ενη­μέρωση, θα είναι ο χρόνος έντονης ζυμώσεως, με στόχο την όσο το δυνατόν ομαλή έναρξη της τελευταίας φάσεως του ταλαιπωρημένου αυτού προγράμματος. Είναι χαρακτηρι­στική η πολύ προσεκτική διατύπωση της ανακοινώσεως του Γενικού Επιτε­λείου Ναυτικού, σύμφωνα με την οποία «καλούνται τη Δευτέρα 5 και την Τρί­τη 6 Μαΐου 2014 και ώρα 10.00 π.μ. οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Ναυπη­γείων στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ερ­γασίες και τον τρόπο ολο­κλήρωσης των υποβρυχί­ων του Πολεμικού Ναυτι­κού στα ΕΝΑΕ». 

Δύο θέματα 

Ανεξάρτητα όμως από τα πρόσωπα που πρόκει­ται να εκλεγούν, οι εργα­ζόμενοι για δύο πράγμα­τα ενδιαφέρονται να ενημερωθούν: Για το πως θα εισπράξουν τις αποδοχές που τους οφείλονται και για το πως θα μισθοδοτη­θούν για το διάστημα κατά το οποίο θα εργασθούν για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων. Υπενθυμίζεται ότι η μισθοδοσία των εργα­ζομένων του Σκαραμαγκά έχει ανασταλεί εδώ και πε­ρίπου δύο χρόνια, όταν το διοικητικό συμβούλιο του ναυπηγείου απεφάσισε να εφαρμόσει το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, καλώντας τους να εργάζονται μία φορά την εβδομάδα με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους. Οι εργαζό­μενοι αντέδρασαν, απεργώντας ο καθένας την ημέ­ρα που του αντιστοιχούσε να εργασθεί, και οι εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ ερή­μωσαν. Από τον φόβο των αντιδράσεων στο ναυπη­γείο δεν εμφανίζονται ού­τε τα διευθυντικά στελέχη, ενώ τα μέλη του διοικητι­κού συμβουλίου δεν βρί­σκονται καν στην Ελλάδα. 

Το ποσό που συμβατι­κά προβλέπεται να εκτα­μιευθεί για την ολοκλή­ρωση των υποβρυχίων εί­ναι τα 75.000.000 ευρώ τα οποία, σύμφωνα με δή­λωση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, θα δοθούν για τον σκοπό αυτόν. Όμως τα χρήματα αυτά δεν αρκούν ούτε για τις οφειλόμενες αποδοχές της τελευταίας διετίας. Άλλωστε ούτε το υπουργείο ούτε το Πολε­μικό Ναυτικό είναι υπό­χρεοι για την καταβολή αυτών των χρημάτων. Εί­ναι οφειλές της ιδιοκτησίας του ναυπηγείου προς τους εργαζομένους. Από την άλλη πλευρά, για την ολοκλήρωση των υποβρυ­χίων πρέπει να πληρω­θούν υλικά, συντηρήσεις, λειτουργικά έξοδα και βέ­βαια η αμοιβή της γερμανικής εταιρίας HDW, που έχει την τεχνογνωσία για τη ναυπήγηση. Να σημειωθεί ότι και η γερμανική εταιρία έχει διεκδικήσεις απέναντι στην ιδιοκτησία του Σκαραμαγκά, που στα­μάτησε να την πληρώνει σχεδόν αμέσως μόλις απέ­κτησε την κυριότητα του ναυπηγείου. Κατήγγει­λε τη μεταξύ τους σύμβα­ση ως «λεόντεια» και, πα­ρά το γεγονός ότι εισέπρα­ξε εκατομμύρια ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, δεν κατέβαλε το συμβατικά προβλεπόμενο «μερίδιο» στους Γερμανούς. 

Τα σενάρια 

Όμως τα υποβρύχια είναι το μόνο σημείο στο οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να στηριχθούν για να δι­εκδικήσουν τα χρήματα και την εργασία τους. Συνεπώς όποια διοίκηση και αν εκλεγεί την Τετάρτη θα διεκδικήσει με σταθερότη­τα την καταβολή των οφει­λομένων σε όλους τους εργαζομένους, κάτι που εί­ναι πρακτικώς αδύνατο. Όπως είναι πολύ απίθα­νο να απασχοληθεί το σύ­νολο του προσωπικού του ναυπηγείου. Το πιθανό­τερο είναι από τους περί­που 1.000 εργαζομένους να απασχοληθούν 200 με 250, οι οποίοι θα υπο­γράψουν κάποιας μορφής σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό. Εκτιμάται λοιπόν ότι από τα χρήματα που θα εκταμιευθούν θα δοθεί ένα βοήθημα σε όλους τους ερ­γαζομένους, χωρίς αυτό να αίρει τις διεκδικήσεις τους προς την ιδιοκτησία του ναυπηγείου. Προφανώς θα κληθεί το σωματείο να επιλέξει αυτούς που θα ερ­γασθούν στο πρόγραμμα, με βάση βέβαια τις απαι­τήσεις. 

Πολύ δύσκολη η διαπραγμάτευση 

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ κανείς ότι η δια­πραγμάτευση με τους εργαζομένους δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολη υπό­θεση, καθώς οι οικονομικές δυνατότητες του υπουργείου δεν ανταπο­κρίνονται στις απαιτήσεις τους. Και, βέβαια, ακόμη και αν υπάρξει αποδεκτός συμβιβασμός, αυτός δεν θα σώσει τα ναυπηγεία, αλλά μόνον τα τέσσερα υποβρύχια που παραμένουν σε ομηρία. 

Το συνολικό πρόβλημα των Ναυ­πηγείων Σκαραμαγκά απασχολεί το υπουργείο Αναπτύξεως και ήδη έχει συζητηθεί ανάμεσα στον κ. Χατζηδά­κη και τον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε. Χοακίμ Αλμούνια. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τρία νέα υποβρύχια τύπου 214 και ένα εκσυγχρονισμένο τύπου 209. Από αυτά, το ένα από τα 214 είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και απαιτού­νται λίγες εργασίες ολοκληρώσεως καθώς και οι θαλάσσιες δοκιμές. 

Έτοιμο για παραλαβή από τον Στό­λο είναι και το εκσυγχρονισμένο 209, ενώ τα δύο άλλα απαιτούν εργασίες που μπορεί να πάρουν έως 24 μήνες. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο χώρος στον οποίο βρίσκονται τα υποβρύχια μπορεί να βρίσκεται μέσα στην περίμετρο των ναυπηγείων, αλ­λά αποτελεί ιδιοκτησία του Πολεμι­κού Ναυτικού. Είναι ένα υπόστεγο που οικοδο­μήθηκε από τη γερμανική εταιρία ThyssenKrupp Marine Systems, ως μέρος των αντισταθμιστικών ανταλ­λαγμάτων που έδωσε στο Ναυτικό για την ανάληψη του έργου των υπο­βρυχίων. 

Η έκταση εξάλλου στην οποία βρίσκονται τα ναυπηγεία στην πραγ­ματικότητα έχει παραχωρηθεί πάλι από το Π.Ν. Μετά τον πόλεμο απο­τελούσε μέρος του «Ναυτικού Οχυ­ρού Σκαραμαγκά» και διατέθηκε για τη δημιουργία των ΕΝΑΕ. 

Διευκρινίσεις για το μέρισμα των στρατιωτικών αλλά και τον τρόπο υπολογισμού 

ΔΕΝ ΘΑ υπολογισθούν οι οικο­γενειακές παροχές και το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας στις αποδοχές των στρατιωτικών για τον υπολογισμό της εφάπαξ χρηματικής ενισχύσεως (κοινωνικό μέρισμα) που θα τους δοθεί. Απεναντίας, θα υπολογίζο­νται τα πάσης φύσεως επιδόματα κινδύνου, δηλαδή το πτητικό, το καταδυτικό, το επίδομα ναρκαλιευτών κλπ. Το σύνολο των επι­δομάτων αυτών για το προηγού­μενο έτος θα αθροισθεί, θα δι­αιρεθεί διά 12 και θα προστεθεί στις μεικτές μηνιαίες αποδοχές. Να σημειωθεί ότι επίδομα αυξημένα επιχειρησιακής ετοιμότητας λαμβάνουν μόνον όσοι υπη­ρετούν σε ακριτικές περιοχές, σε μονάδες προκαλύψεως και σε άλλες μονάδα που από τη φύση της αποστολής τους διατηρούν αυξη­μένο επίπεδο ετοιμότητας 

Αυτό προβλέπεται σε ερμη­νευτική εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το επίδομα. Το σύνο­λο της ενισχύσεως, δηλαδή 500 ευρώ, θα καταβληθεί ολόκληρο σε όσους έχουν μεικτές αποδο­χές που δεν υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ, ενώ για αποδοχές από 1.501 έως 1.541 η ενίσχυση θα μειώνεται κατά 12 ευρώ για κάθε ένα επιπλέ­ον ευρώ αποδοχών. 

Παράδειγμα 

Έτσι, ο υπολοχαγός με 12 χρόνια υπηρεσίας οι μεικτές αποδοχές του οποίου φθάνουν τα 1.518 ευρώ (καθαρά 1.091) θα πάρει 284ευρώ, ενώ ο αμέσως επόμενος, δηλα­δή ο ομόβαθμός του με 10 χρόνια υπηρεσίας που έχει μεικτές αποδοχές 1.481 ευρώ (καθαρά 1.069), θα είναι ο ανώτερος που λαμβάνει το σύνολο των 500 ευρώ. Όσο για τους υπαξιωματικούς που προέρ­χονται από τις αντίστοιχες παραγωγικές σχολές, ο ανθυπασπιστής με 14 χρόνια υπηρεσίας (μεικτές αποδοχές 1.510 ευρώ και καθαρές 1.087) θα πάρει ενίσχυση 380 ευρώ. Το σύνολο θα λάβει ο ομόβαθμός του με 12 χρόνια, που έχει μεικτές αποδοχές 1.425 ευρώ και καθαρές 1.036. 

Σημειώνεται ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για την εφάπαξ ενίσχυση. Η κατα­βολή θα γίνει μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ) με βά­ση τις καταστάσεις των υπηρεσι­ών τους. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-27/04/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger