Αρχική » » ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


✓ Με συνεχείς ασκήσεις απαντά η ελληνική πλευρά στις τουρκικές μεθοδεύσεις. 
✓ Η γείτων προέβη σε «κρεσέντο» παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου ανήμερα την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. 
✓ Μεγάλη διακλαδική άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ολοκληρώθηκε πρόσφατα. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
Isblaveris@gmail.com 

Οι πρόσφατες εναέριες και θαλάσσιες τουρκι­κές προκλήσεις στο Αι­γαίο, σε συνδυασμό με την «έκρυθμη» προε­κλογική και μετεκλογι­κή κατάσταση στο εσωτερικό της γείτονος, έχουν κινητοποιήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που «απαντά» με συνεχόμενες, εντα­τικές και απαιτητικές, αεροναυτι­κές ασκήσεις στο Αιγαίο, «δηλώ­νοντας» με αυτόν τον τρόπο μία συνεχή παρουσία και ετοιμότητα. Ενδεικτικά, την εβδομάδα που μόλις τελείωσε το Ναυτικό πραγ­ματοποίησε τρεις δικές του επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις μονά­δων του ...Στόλου, με τη διεξαγωγή τεχνικών ασκήσεων («Λαίλαψ», «Ορμή» και «Αιγιαλός»). Σε αυ­τές συνέδραμαν όλες οι Διοική­σεις του Αρχηγείου Στόλου, ενώ οι ασκήσεις συνδυάστηκαν και με τη μεγάλη διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος», που οργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία. Ο «Ηνίοχος» διήρκεσε 15 ημέρες και ολοκλη­ρώθηκε, και αυτός, την εβδομά­δα που μας πέρασε. 

ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ. Ειδι­κότερα, το τουρκικό «κρεσέντο» προκλήσεων ξεκίνησε την 25η Μαρτίου, όταν ένας σχηματι­σμός δύο οπλισμένων αεροσκα­φών πραγματοποίησε μία «συμβολική» παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) και μία παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) προτού αναχαιτιστεί από την ελληνική αεράμυνα. Με αυτόν τον τρό­πο, εμπράκτως, καταστρατηγεί­ται οποιαδήποτε έννοια εφαρμο­γής των «Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης» (ΜΟΕ), που έχουν συμφωνηθεί από τις κυ­βερνήσεις των δύο κρατών και δεν επιτρέπουν ασκήσεις και εκ­παιδευτικές πτήσεις στη διάρκεια εθνικών και θρησκευτικών εορ­τών. 

Από την ημέρα εκείνη και μετά, τουρκικά μαχητικά προέβαιναν καθημερινά, με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα, σε πλήθος παραβιάσεων του ΕΕΧ και παραβά­σεων των ΚΕΚ. Σε αυτές τις κι­νήσεις υπήρχε συνοδεία ενός ή περισσότερων αεροσκαφών Ηλε­κτρονικού Πολέμου (Η.Π.), που συνέλεγαν κάθε είδους πληρο­φορίες σχετικά με τα ελληνικά μαχητικά που επιχειρούσαν στο Αιγαίο. 

Ενώ όλα αυτά τα ενδιαφέροντα συνέβαιναν στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, στις 3 του μηνός ση­μειώθηκε μία άλλη σοβαρή πρόκληση στη θάλασσα, καθώς ένα τουρκικό πολεμικό σκάφος, που κινούνταν εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ), εκτε­λώντας μία τύποις «αβλαβή δι­έλευση», απονήωσε ελικόπτερο και συνασκήθηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα, γεγονός που δεν είχε ξαναγίνει έως τώρα. 

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η τουρ­κική φρεγάτα «Barbaros», προερχόμενη από το λιμάνι του Ακσάζ, εισήλθε στις 15:25, με βόρεια πορεία, σε ΕΧΥ, μεταξύ της Αμοργού και της Κίναρου, και εξήλθε από αυτά στις 16:00. Στη διάρκεια αυτού του πλου, το οργανικό ελικόπτερο της φρεγά­τας πραγματοποίησε πτήση συ­νεργασίας με το μητρικό πλοίο, προσεγγίζοντας τις ακτές της νή­σου Κίναρος. 

ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΕΙΣ. Η ελληνική πλευρά παρακολουθούσε συνεχώς το τουρκικό πολεμικό με μονάδες του Στό­λου, ενώ σηκώθηκαν και μαχητικά, που αναγνώρισαν και αναχαίτισαν το τουρκικό ελικό­πτερο. 

Το πιο σοβα­ρό περιστατικό όμως έγινε γνω­στό στις 4 του μηνός, όπως δημοσιεύσαμε αποκλει­στικά στην ιστοσελίδα www. parapolitika.gr. Ενώ το τουρκι­κό πλοίο προέβαινε και πάλι σε παραβίαση των ΕΧΥ, σε πολύ μικρή απόσταση από αυτό, στα διεθνή ύδατα, έπλεε το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων USS «Donald Cook» (DDG-75), εξοπλισμένο με το σύστημα «Aegis» του αμε­ρικανικού Στόλου. Οι Τούρκοι δεν είχαν ενημερώσει τους Αμε­ρικανούς, οι οποίοι διαπίστω­σαν έκπληκτοι την απονήωση του ελικοπτέρου από την τουρ­κική φρεγάτα και την πραγμα­τοποίηση επιθετικών ενεργειών στο πλαίσιο της συνάσκησης με τη φρεγάτα του. Και όλα αυτά χω­ρίς να έχει εκδοθεί κάποια σχετι­κή ΝΟΤΑΜ ή να έχει γίνει έστω μία κάποια ειδοποίηση. Εφαρμό­ζοντας αμέσως τα μέτρα αυτοπρο­στασίας τους έναντι «άγνωστης απειλής», απηύθυναν τριπλή προειδοποίηση στους Τούρκους ότι αν δεν προσνηωνόταν αμέ­σως το ελικόπτερο, θα το κα­τέρριπταν. Βέβαια, οι Τούρκοι υπάκουσαν αμέσως. Αργότερα δικαιολογήθηκαν λέγοντας ότι συμμετείχαν σε αποστολή έρευνας και διάσωσης, για να κρατή­σουν τα προσχήματα έναντι των Αμερικανών. 

Φιλοσοφία εγρήγορσης στις Ένοπλες Δυνάμεις 

Κάθε παραβίαση του θαλάσ­σιου και του εναέριου χώ­ρου από την πλευρά της Τουρκίας προβληματίζει την Αθήνα. Το υπουργείο Εξωτε­ρικών παραλαμβάνει πάντα σχετικό πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία των τουρκι­κών κινήσεων, για να προβεί σε περαιτέρω διπλωματικές ενέργειες. 

Από πολιτικής και στρατι­ωτικής πλευράς, ο υπουρ­γός Εθνικής Αμύνης, Δημή­τρης Αβραμόπουλος, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατη­γός Μιχαήλ Κωσταράκος, εφαρμόζουν την τακτική της επαγρυπνήσεως των Ενό­πλων Δυνάμεων. Μιλώντας στο προσωπικό της Πολε­μικής Αεροπορίας που συμ­μετείχε στην άσκηση «Ηνί­οχος», επισήμανε ότι «η άσκηση είναι πολύ απαιτη­τική και θα ακολουθήσουν και άλλες», προτρέποντάς το «να ασκείται όπως θα πολε­μήσει και μάλιστα σε τέτοιο σημείο, ώστε αν ποτέ απαι­τηθεί να πολεμήσει, να λέει μετά ότι η άσκηση ήταν δυ­σκολότερη!». 

Αυτή είναι η φιλοσοφία της εγρήγορσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων την πα­ρούσα χρονική στιγμή. Την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και του ΥΠ.ΕΞ. απασχολεί το ερώ­τημα «ποιος μπορεί να είναι ο βαθύτερος λόγος αυτού του μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο τώρα;». Πέραν της εμφανούς σχέ­σης με τις πρόσφατες εκλο­γές στην Τουρκία, την Αθήνα την απασχολεί τι μπορεί να κρύβεται από πίσω, γιατί ναι μεν μπορεί να τέλειωσαν οι εκλογές στη γείτονα, σε λίγο όμως μπαίνουμε και επισή­μως σε προεκλογική περί­οδο στην Ελλάδα. Και όλοι πρέπει να λαμβάνουν τα μέ­τρα τους. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-12/04/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger