Αρχική » » Απογοητευμένοι οπλίτες και αξιωματικοί από τη ζωή τους

Απογοητευμένοι οπλίτες και αξιωματικοί από τη ζωή τους


✓ Έρευνα-σοκ από το 414 Πεντέλη! Ο ένας στους τέσσερις έχει σοβαρά προβλήματα που ίσως τον οδηγήσουν στην αυτοκτονία.
✓ Το 12% πιστεύει ότι δεν αξίζει να ζει, το 6,1% εύχεται να είχε πεθάνει! 

Στοιχεία-σοκ προέκυ­ψαν από την έρευνα της ψυχιατρικής κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πεντέλης, που έγινε σε αξιω­ματικούς αλλά και σε εφέδρους του Στρατού Ξηράς. Διαπιστώ­θηκε ότι ένας στους τέσσερις έν­στολους έχει σοβαρά ψυχολογι­κά προβλήματα, τα οποία μπορεί να τον οδηγήσουν έως και στην αυτοκτονία. 

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα στην οποία συμμετεί­χαν 866 στελέχη και οπλίτες του Στρατού Ξηράς, το... 12% πιστεύ­ει ότι δεν αξίζει να ζει, το 6,1% εύχεται να είχε πεθάνει, το 5,6% σκέφτεται να αυτοκτονήσει και το 2,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει στο παρελθόν. 

Τα παραπάνω αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από τους γιατρούς Ορέστη Γιωτάκο και Γιώρ­γο Τσουβέλα της Ψυχιατρικής Κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων στην Πεντέλη, κατά τη δι­άρκεια του 22ου Ψυχιατρικού Συνεδρίου που έγινε στα Ιωάν­νινα. Οι γιατροί ερευνούσαν τη συσχέτιση των συμπτωμάτων άγχους με εκείνα της αυτοκτονικής συμπερι­φοράς. 

Από το γρα­φείο Τύπου του ΓΕΣ διευκρινί­στηκε ότι η έρευ­να πραγματοποι­ήθηκε το τελευ­ταίο δίμηνο του 2012 και οι δύο στους τρεις ήταν αξιωματικοί και υπαξιω­ματικοί. Το 93% του δείγματος ήταν άντρες και η μέση ηλικία των ερωτηθέντων ήταν τα 29 έτη. Οι γιατροί που πραγματο­ποίησαν τη μελέτη προσέγγισαν τους ένστολους ενώ περίμεναν στην αίθουσα αναμονής των γε­νικών ιατρείων να εξεταστούν και δεν ήταν άτομα με ιστορικό κατάθλιψης. 

Προβληματι­σμό, επίσης, προ­καλεί και το γεγο­νός ότι η μελέτη αυτή πραγματο­ποιήθηκε στα τέ­λη του 2012, επο­χή που η οικονομική κρίση δεν είχε τις ση­μερινές διαστάσεις. Το ποια θα ήταν τα αποτελέσματα αν γι­νόταν σήμερα παρόμοια έρευ­να κανείς δεν μπορεί να προ­δικάσει και να πει με σιγουριά. Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι η δυσπραγία και τα οικονομικά αδιέξοδα επιδεινώνουν την ψυ­χολογική κατάσταση οποιουδή­ποτε ανθρώπου. Εξάλλου, τα τε­λευταία χρόνια υπάρχουν νεοσύλλεκτοι που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς και οι δύο γονείς τους εί­ναι άνεργοι ή ο ένας από αυτούς υποαπασχολείται. 

Κατά την ψυχιατρική αυτή έρευνα αναφέρονταν από οπλίτες, υπαξιωματικούς αλλά και αξιωματικούς φράσεις, όπως «φόβος ότι θα τρελαθώ», «φό­βος ότι θα πεθάνω», «αίσθημα πνιγμού» και «αίσθηση απώ­λειας ελέγχου». Πρωταγωνιστι­κό ρόλο στην άσχημη ψυχολο­γική κατάσταση παίζει η απαισι­οδοξία για το μέλλον που δήλω­ναν ότι νιώθουν οι ερωτηθέντες σχετικά με το εάν θα καλυτερεύ­σουν τα πράγματα. Επισημαίνε­ται πάντως ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ήταν άνθρω­ποι με διασφαλισμένη εργασία. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-28/04/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger