Αρχική » » 0 Ερντογάν ονειρεύεται τη δικτατορία του Ισλάμ με μακρύ χέρι τη ΜΙΤ!

0 Ερντογάν ονειρεύεται τη δικτατορία του Ισλάμ με μακρύ χέρι τη ΜΙΤ!


 Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω στρατιωτών. 
Πώς ο Τούρκος πρωθυπουργός (που παρά την εκλογική νίκη του παραμένει στριμωγμένος) θέτει τις βάσεις για δημιουργία παρακράτους με δημοκρατικό μανδύα. Μοναδικό του εμπόδιο, το Συνταγματικό Δικαστήριο. 

Από τον Μάνο Ηλιάδη 

Οι πρόσφατες εκλο­γές στην Τουρκία ανέδειξαν και πά­λι νικητή τον Ρ.Τ. Ερντογάν, αν και με σχετικές απώλειες και αύξηση της δυνάμεως των δύο κομ­μάτων της αντιπολιτεύσεως, αλλά το γενικό συ­μπέρασμα που επικρατού­σε ακόμη και πριν από τις εκλογές ήταν ότι, παρά το ευνοϊκό γι' αυτόν αποτέλε­σμα, το πολιτικό πρόβλημα της Τουρκίας θα παραμεί­νει άλυτο, χωρίς να απο­κλείεται και η περαιτέρω επιδείνωσή του. 

Οι αλλεπάλληλες απο­καλύψεις για οικονομι­κά σκάνδαλα τεσσάρων υπουργών του αλλά και του ίδιου και ...της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομέ­νης και της αποκαλύψε­ως της συζητήσεως μεταξύ του ΥΠ.ΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, του ΥΦΥΠΕΞ Φεριντούν Σινιρλίογλου, του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ και του αρ­χηγού της MIT Χακάν Φιντάν σχετικά με τον σχεδι­ασμό μιας προβοκάτσιας εντός Συρίας προκειμένου να δημιουργηθεί πρόσχη­μα για μία τουρκική επέμ­βαση στη Συρία, δεν είχαν σοβαρό δυσμενές αποτέλε­σμα για τον Ερντογάν και το κόμμα του για πολλούς λό­γους, μεταξύ των οποίων και η τεράστια επιρροή του Τούρκου πρωθυπουργού στα ΜΜΕ. 

Τα σχολεία του Γκιουλέν 

Πριν από τις εκλογές, πάντως, είχε αποφασισθεί η συ­ζήτηση στη Βουλή και η έγκριση ενός νόμου για την κατάργηση των σχολείων του Γκιουλέν για την προ­ετοιμασία μαθητών που θα εισέρχονταν στα ανώτα­τα εκπαιδευτικό ιδρύματα της χώρας, σε μια αποφα­σιστική κίνηση του Ερντογάν να στερήσει τον Γκιουλέν από σημαντικούς οικονομικούς πόρους του κινήματός του και από τη δυνατότητά του να στρατολογεί μέσω των σχολείων αυτών τα μελλοντικά στελέχη του κρατικού μηχανισμού. 

Λογοκρισία 

Αρκεί να σημειωθεί ότι εκτός από την ουσιαστι­κή λογοκρισία που επέβα­λε και την επαπειλούμε­νη φυλάκιση των αντιφρο­νούντων δημοσιογράφων, ο Ερντογάν εμφανιζόταν μέ­χρι τις εκλογές στους ελεγχόμενους από το κόμμα του τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλη την Τουρκία μέχρι και τρεις φορές την ημέρα! 

Η προσωρινή κατά την άποψή μας, επικράτηση του Ερντογάν και η ανάγκη να καταφύγει σε καθαρά αυταρχικές αποφάσεις για αντικατάσταση εκατοντά­δων αστυνομικών, η αφαί­ρεση των υποθέσεων των σκανδάλων από τους αρμόδιους δικαστές και η καθυπόταξη της Δικαιοσύνη μέσω του ελέγχου από την κυβέρνηση του Συμβουλίου των Δικαστών και Ει­σαγγελέων και οι ίδιες οι αποκαλύψεις δεν θα αργή­σουν να κυοφορήσουν στο άμεσο μέλλον. Απλώς χρει­άζεται ο απαιτούμενος χρόνος. Ένα κεντρικό σημείο των μελλοντικών προβλη­μάτων αναμένεται να είναι και το νέο νομοσχέδιο για τις αρμοδιότητες της ΜΙΤ, στο οποίο είχαμε αναφερ­θεί στην «κυριακάτικη δη­μοκρατία» της 9ης Μαρτί­ου 2014. 

Η έγκριση του νομο­σχεδίου αυτού από την ολομέλεια της Βουλής (σ.σ.: τον Φεβρουάριο είχε εγκριθεί από τον αρμόδια επιτροπή της Βουλής), με το οποίο η τουρκική μυστι­κή υπηρεσία θα καθίστατο το κύριο όργανο επιβολής του Ερντογάν και βασικό εργαλείο για την εξουδετέ­ρωση κάθε αντιπάλου του, από την κοινότητα Γκιου­λέν μέχρι τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και για τον ασφυκτικό έλεγχο κάθε πτυχής της τουρκικής πολιτικής ζωής και φυσικά ολόκληρου του τουρκικού λαού είχε τελικώς αποφα­σισθεί (28 Φεβρουαρίου) να εισαχθεί στην ολομέ­λεια μετά τις εκλογές. 

Στο πλαίσιο αυτό, εί­χε προηγηθεί ένα άλλο μέ­τρο, εναντίον του Γκιουλέν πάλι, με σκοπό την κάθαρ­ση του κρατικού μηχανι­σμού από το «παράλληλο κράτος» που είχε εγκαθι­δρύσει ο Γκιουλέν μέσω των οπαδών του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Taraf», ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, έπειτα από εντο­λή του Ερντογάν, εξέδω­σε στις 15 Ιανουαρίου 2014 ένα έγγραφο με την ονομα­σία «Προτεραιότητες Στό­χων και Σχεδιασμός Απαιτήσεων για το Έτος 2014», το οποίο ανέφερε ότι τα μέ­λη της ΜΙΤ θα έπρεπε να σταματήσουν τις αντι-πλη­ροφοριακές τους ενέργειες και τη συλλογή πληρο­φοριών εναντίον διάφορων οργανώσεων και του κοινού εγκλήματος και να επικεντρώσουν κατά από­λυτη προτεραιότητα τις προσπάθειες τους στη συλ­λογή πληροφοριών ενα­ντίον όλων των θρησκευτικών οργανώσεων, οι οποίες αποτελούν το «παράλληλο κράτος» (σ.σ.: όπως είχε χαρακτηρίσει ο Ερντογάν τους οπαδούς του Γκιου­λέν) εντός συγκεκριμένων οργάνων του κρατικού μηχανισμού, όπως η Αστυνο­μία και η Δικαιοσύνη. 

Το έγγραφο 

Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο, τα στελέχη της ΜΙΤ εντέλλονταν να εντο­πίσουν και να αναφέρουν στην υπηρεσία κάθε μέλος θρησκευτικής οργανώσεως στον κρατικό μηχανισμό, να καταγράψουν τη δράση τους και να επιχειρήσουν να στρατολογήσουν αυτά τα άτομα ως πληροφοριοδότες της ΜΙΤ. 

Το μείζον πρόβλημα που ενδεχομένως θα πα­ρουσιασθεί στην Τουρκία σύντομα είναι αν το Συ­νταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας κρίνει τον νό­μο με τις υπερεξουσίες της ΜΙΤ αντισυνταγματικό, κάτι που τεκμηρίωσε πλήρως και η τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Insan Haklari Dernegi), με ανακοίνωσή της στις 5 Μαρτίου 2014, στην οποία αναφέρεται σειρά άρθρων του Συντάγματος που πα­ραβιάζονται με το νομοσχέ­διο για τις νέες της αρμοδι­ότητες. 

Ο «φύλακας των μυστικών» Χακάν Φιντάν που κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο 

ΣΕ ΣΧΕΣΗ με τα παραπάνω δι­καιολογείται και η σημαντική άνοδος της ισχύος της ΜΙΤ των τελευταίων λίγων ετών και συγκε­κριμένως από το 2010, που ανέ­λαβε την ηγεσία της ο Χακάν Φι­ντάν, τον οποίο ο Ερντογάν αρέ­σκεται να αποκαλεί «ο φύλακας των μυστικών μου». 

Συγκεκριμένως, σε σχέση με τον αριθμό του προσωπικού που απασχολεί, αυτός -σύμφωνα με στοιχεία που κατετέθησαν στη Βουλή στις 23 Φεβρουαρίου επί τη ευκαιρία συζητήσεως του νο­μοσχεδίου για τις νέες της υπερεξουσίες- ανέρχεται πλέον σε 8.000 άτομα (σ.σ.: σχεδόν οκταπλάσιος της δικής μας ΕΥΠ). 

Στο βιβλίο μας για τις «Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες και τη ΜΙΤ» του 1998 είχαμε προσδιο­ρίσει τον αριθμό του προσωπικού της σε 4.500-5.000 άτομα. Στο προ διετίας (Ιανουάριος 2012) βι­βλίο μας «Η Μυστική Δράση των Τούρκων στην Ελλάδα και η Σύγ­χρονη ΜΙΤ» (Εκδόσεις Ινφογνώμων) είχαμε εκτιμήσει τον αριθμό αυτόν στα τέλη της δεκαετίας του 2000 σε 6.000 άτομα, έναν αριθ­μό με τον οποίο συμφωνούσε και ο πρώην πράκτορας της ΜΙΤ Γιλμάζ Τεκίν (συγγραφέας βιβλίου για τη ΜΙΤ) το 2005. 

Κατά την άποψή μας, αυτή η σημαντική αύξηση του αριθμού του προσωπικού της ΜΙΤ οφείλε­ται στην απορρόφηση του προσω­πικού που εργαζόταν στις εγκαταστάσεις της Γενικής Διευθύνσεως Πληροφοριών του Γενικού Επιτε­λείου (του οποίου όλες οι εγκαταστάσεις υποκλοπών μεταβιβά­στηκαν στη ΜΙΤ στο πλαίσιο των ενεργειών που προηγήθηκαν για την απομάκρυνση των στρατιωτι­κών από την εξουσία) και εν μέ­ρει στην πρόσληψη από τη ΜΙΤ ανδρών των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων (Bordo Bereli), με σκοπό την απόκτηση αυτόνομων δυνατοτήτων της ΜΙΤ να εκτελεί «ειδικές επιχειρήσεις» στο εσω­τερικό και κυρίως στο εξωτερι­κό. Βλ, π.χ., την ικανότητα δημιουργίας προβοκάτσιας στη Συρία με επίθεση εναντίον τουρκικού στόχου, που θα αποτελούσε την αφορμή στρατιωτικής ενέργειας της Τουρκίας στη Συρία, η οποία απεκαλύφθη προ ημερών με τη διαρροή των υποκλαπεισών συ­νομιλιών στα ΜΜΕ. 

Ο προϋπολογισμός 

Ανάλογη αύξηση εμφανίζει και ο προϋπολογισμός της ΜΙΤ, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, παρουσιάζει μια συνεχή άνοδο. Συγκεκριμένως, ο προϋπολογισμός της ΜΙΤ για το 2014 ανέρ­χεται σε 352.000.000 ευρώ, από 331.000.000 το 2013. Οι προβλέ­ψεις για τον προϋπολογισμό των αμέσως δύο επόμενων ετών είναι 380.000.000 ευρώ για το 2015 (σ.σ.: ακριβώς ο διπλάσιος του ση­μερινού προϋπολογισμού της δικής μας ΕΥΠ) και 409.000.000 ευρώ για το 2016. 

Μία σύγκριση του προϋ­πολογισμού της ΜΙΤ του 2014 (352.000.000 ευρώ) με τον αντί­στοιχο προϋπολογισμό του 2004 (167.400.000 ευρώ) δείχνει ότι μέσα σε μία δεκαετία (που εντάσ­σεται στην περίοδο Ερντογάν) ο προϋπολογισμός της υπερδιπλα­σιάστηκε, μία τάση που παραμέ­νει σταθερή, έτος προς έτος, σε ολόκληρη αυτήν τη δεκαετία (βλ βιβλίο μας του 2012). 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-06/04/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger