Αρχική » » ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ! 

Του Νότη Μαριά
(Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων βουλευτής Ηρακλείου, μέλος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.) 

Μετά τη συγκρότηση της Διακομμα­τικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, το κεφαλαιώδες αυτό εθνικό θέμα μπαίνει σε μια νέα σημα­ντική φάση. Κυρίως γιατί η πρωτοβουλία των κινήσεων περνά πλέον από την απρό­θυμη εκτελεστική εξουσία στη Βουλή, η οποία έχει τη δυνατότητα στο πλαίσιο μιας ενεργού κοινοβουλευτικής διπλωματίας όχι μόνο να αναδείξει το ζήτημα των Οφει­λών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αλλά και να δρομολογήσει ένα αποφασιστικό πλαίσιο δράσης για την αποτελεσματική τους διεκδίκηση.... 

Οι γερμανικές οφειλές 

Ως γνωστόν, οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα αφορούν: 

1. στην υποχρέωση καταβολής του υπο­λοίπου των επανορθώσεων από τον Α' Πα­γκόσμιο Πόλεμο˙ 
2. στις αποζημιώσεις λόγω απώλειας κυ­ρίως σκαφών (βομβαρδισμοί, τορπιλισμοί, βυθίσεις, αιχμαλωσία) κατά την περίοδο ουδετερότητας της Ελλάδος στο Β' Παγκό­σμιο Πόλεμο, πριν από την επίθεση της Ιταλίας και της Γερμανίας εναντίον μας˙ 
3. στις πολεμικές επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής που επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων το 1946, ύψους 108 δις ευρώ πλέον τόκων˙ 
4. στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, ύ­ψους 54 δις ευρώ πλέον τόκων˙
5. στις οφειλές της Γερμανίας για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων που προκάλεσαν οι θηριωδίες των γερμα­νικών στρατευμάτων κατοχής˙ 
6. στις απαιτήσεις της πατρίδος μας για άμεση επιστροφή των κλαπέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής αρχαιολογικών μας θησαυρών. 

Τι πετύχαμε μετά τις εκλογές του 2012 

Μετά τις εκλογές του 2012 θεωρώ ότι είχαμε σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα της διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα αφού στη Βουλή εκλέχθηκαν βουλευτές ορισμένα μέλη του «Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», προεξάρχοντος του προέδρου του Συμβουλίου, Μανώλη Γλέζου. 

Στο πλαίσιο αυτό και από την πλευρά μου είχα την ευκαιρία να καταθέσω και να συζητηθούν στη Βουλή τουλάχιστον επτά επίκαιρες ερωτήσεις ενώ πραγματοποίη­σα δεκάδες άλλες κοινοβουλευτικές πα­ρεμβάσεις με ομιλίες στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές αλλά και κατάθεση γρα­πτών ερωτήσεων και αναφορών με σημα­ντικά αποτελέσματα. 

Έτσι στις 3/9/2012 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή μου δεσμεύτηκε να συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) προκειμένου να συγκεντρώσει το σχετικό αρχειακό υλικό σε σχέση με το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Με το πέρας του έργου της, η ως άνω Ομάδα Εργασίας συνέταξε σχε­τική Έκθεση για την έρευνα των αρχείων του κράτους που αναφέρονται στον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που όμως αφού χα­ρακτηρίστηκε απόρρητη, δεν μου δόθηκε, παρά τις σχετικές κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις. Στην πορεία και μετά από σχετική γραπτή ερώτησή μου το Μάρτιο του 2013 ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλος με ενημέρωσε ότι διαβί­βασε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) την ως άνω Έκθεση της Ομάδος Ερ­γασίας του Γενικού Λογιστηρίου προκειμένου να υποβάλει σχετική γνωμοδότηση για τις νομικές ενέργειες που απαιτούνται εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αποτελεσματική διεκδίκηση της άμεσης καταβολής όλων των οφειλών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας προς την πατρίδα μας. Τελικά και μετά από πολύμηνη καθυστέρηση και έντονες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις το ΝΣΚ δέησε να υποβάλει πόρισμα εντέλει και όχι γνωμοδότηση για το κεφαλαιώδες αυτό εθνικό θέμα το οποίο όμως ο ΥΠ.ΕΞ κ. Βενιζέλος θεώρησε ως ανεπαρκές και για το λόγο αυτό με νέο έγγραφό του ζή­τησε από το ΝΣΚ την υποβολή σχετικής γνωμοδότησης στο πλαίσιο του άρθρου 100Α του Συντάγματος. 

Επιπλέον, ενόψει της άφιξης Σόιμπλε και Γκάουκ στην Αθήνα τον Ιούνιο 2013 και το Μάρτιο 2014 αντίστοιχα φροντίσαμε με επίκαιρες ερωτήσεις οι οποίες συζητήθη­καν, να υπενθυμίσουμε στο Βερολίνο αφε­νός μεν το ζήτημα της επιστροφής των κλεμμένων από τους ναζί αρχαιολογικών θησαυρών και αφετέρου την εξόφληση του συνόλου των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. 

Πάντως ο τρόπος χειρισμού εκ μέρους των μνημονιακών κυβερνήσεων του θέ­ματος των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα καταδεικνύει ότι πρόκειται για μια τακτική κωλυσιεργίας προκειμένου να μην δυσαρεστηθούν το Βερολίνο και η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα. 

Επίσης στις σχετικές γραπτές μας εισηγή­σεις επί του προϋπολογισμού του 2013 και του 2014 είχαμε την ευκαιρία να προτεί­νουμε στην Ολομέλεια του Σώματος την εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Η πρότασή μας αυτή δυ­στυχώς απορρίφθηκε από τη μνημονιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενώ τουλά­χιστον φέτος έτυχε της υποστήριξης και του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η διεθνοποίηση του θέματος 

Η διεθνοποίηση του ζητήματος των οφειλών της Γερμανίας προς την πατρίδα μας αποτελεί καθοριστικό ζήτημα στην όλη θετική έκβασή του, αφού συμβάλλει στην ενημέρωση των λαών και των κοινο­βουλίων στη Γηραιά Ήπειρο και αλλαχού και διευρύνει τον κύκλο των συμμαχιών της χώρας. 

Στο πλαίσιο αυτό, στις 25/4/2013 είχα την ευκαιρία να ενημερώσω επί μακρόν στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώ­πης τους 311 βουλευτές από τις υπόλοι­πες 46 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και να τους ζητήσω να υπο­στηρίξουν τις ελληνικές προσπάθειες για την εξόφληση των οφειλών της Γερμα­νίας προς την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι τρεις μέρες πριν, τη Δευτέρα 22/4/2013, επισκέφθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης και μίλησε στα μέλη της Κοινοβουλευτι­κής Συνέλευσης ο Πρόεδρος της Ομο­σπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. κ. Γκάουκ. 

Επίσης, το Φεβρουάριο του 2014 έθεσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης το ζήτημα της κυβερνητικής άρνησης να χορηγήσει άδεια εκτέλεσης της υπ΄ αριθμ. 137/1997 αμετάκλητης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για τη σφαγή του Διστόμου, πράξη η οποία κατά τη γνώμη μας συνιστά καραμπινάτη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Ταυτόχρονα με παρεμβάσεις μας ενημερώθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Οικονο­μικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, ενώ σημαντική θεωρείται τέλος η ενημέρωση που έκανα πρόσφατα στις Βρυξέλλες στα μέλη της Πολιτικής Ομάδας των Ευρω­παίων Αντιφεντεραλιστών του Ευρωπαϊ­κού Κοινοβουλίου. 

Η τακτική της γερμανικής πλευράς 

Η γερμανική πλευρά συνεχίζει την ανάλ­γητη, απάνθρωπη και άκαμπτη στάση την οποία κρατά από την εποχή της λήξης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και αρνείται να αναγνωρίσει τις οφειλές της προς την Ελλάδα από τις παραπάνω αιτίες. Δεν περιορίζεται, βέβαια μόνο σε τακτικές τύπου Γκάουκ, ότι δήθεν το ζήτημα είναι ηθικό, αλλά προσπαθεί να διεμβολίσει από τα κάτω το δίκτυο των μαρτυρικών πόλεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα άρχισε «να περιφέρεται από χωρίου εις χωρίον» επισκεπτόμενος δημάρχους και άλλους φορείς μαρτυρικών πόλεων και χωριών, προσπαθώντας με διάφορα μέσα «να φτιάξει κλίμα» υπέρ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε σχέση με τις γερμανικές πολε­μικές επανορθώσεις και τις διεκδικήσεις των αποζημιώσεων των συγγενών των θυμάτων που εκτέλεσαν τα γερμανικά στρα­τεύματα κατοχής. Ανάλογους σκοπούς υπηρετεί και η δράση του «περίφημου» Φούχτελ. 

Ξεκάθαροι στόχοι της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής 

Οι στόχοι μας θα πρέπει πλέον να είναι σαφείς και να επικεντρωθούν μεταξύ άλ­λων και στις παρακάτω δράσεις: 

1. Τιτλοποίηση του κατοχικού δανείου.
2. Εγγραφή των οφειλών της Γερμανίας στον κρατικό προϋπολογισμό. 
3. Εκτέλεση της υπ΄ αριθμ. 137/1997 αμετάκλητης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για τη σφαγή του Διστόμου. 
4. Αξιοποίηση της σχετικής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση Γερμανία κατά Ιταλίας, και ιδίως της παραγράφου 104 της απόφασης για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για την καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυ­μάτων που εκτελέστηκαν από τα γερμανι­κά στρατεύματα κατοχής (Βιάννος, Καλά­βρυτα, Λιγκιάδες κ.λ.π.). 
5. Διεκδίκηση από τη χώρα μας των αρ­χαιολογικών θησαυρών που έκλεψαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. 
6. Έντονη κοινοβουλευτική διπλωματία. 
7. Δημιουργία από τα κάτω ενός πανελ­λήνιου ακομμάτιστου συμμετοχικού κινήματος για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την πατρίδα μας. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-13-19/03/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger