Αρχική » » Μαζί (σε άσκηση) Έλληνες και Αμερικανοί πεζοναύτες!

Μαζί (σε άσκηση) Έλληνες και Αμερικανοί πεζοναύτες!


► Στη συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών χρησιμοποιήθηκαν τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη καθέτου από προσγειώσεως V-22 Osprey. 
► Νυχτερινές επιχειρήσεις και χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας σε δύο ημέρες εκπαίδευσης. 

Από τον 
Ευθύμιο Πέτρου
e p.petrou@gmail.com 

Μία διήμερη άσκηση που έγι­νε την περασμένη εβδομάδα έδειξε το υψηλό επίπεδο των ελληνικών δυνάμεων πεζο­ναυτών, που έφεραν σε πέρας πολύ εξειδικευμένες μορφές επιχειρήσεων σε συνερ­γασία με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους. Μάλιστα στη συνεκπαίδευση αυτή έκαναν χρήση μέσων και εξοπλισμού ιδι­αίτερα υψηλής τεχνολογίας που απαιτούν επαγγελματισμό, γνώση και εξειδίκευ­ση. Παρά τη σχετική ...φιλολογία η άσκηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες και δεν είχε την παραμικρή σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία! 

Πάντως, αυτό που επιβεβαιώνεται πε­ρίτρανα από τέτοιες ασκήσεις είναι η ικα­νότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμε­ων στις νυχτερινές επιχειρήσεις. Έτσι με­τά τη μεγάλη νυχτερινή άσκηση που έγινε στο τέλος του περασμένου χρόνου με άρματα μάχης και μηχανοκίνητο Πεζικό στον Έβρο, τώρα οι πεζοναύτες έκαναν αεροκίνητη επιχείρηση για την προσβολή εχθρι­κού αεροδρομίου, υπό την κάλυψη του σκοταδιού της νύχτας. 

Στην πολύπλοκη αυτή επιχείρηση, που έγινε στο αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου κοντά στον Βόλο, μετείχαν από ελληνικής πλευράς ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, το 521 Τάγμα Πεζοναυτών και από αμερικανικής στοιχεία της 22ης Μονάδας Εκστρατείας Πεζοναυτών. Οι συνεκπαιδεύσεις ολοκληρώθηκαν με μεικτή επι­χείρηση επιθέσεως μηχανοκίνητου λόχου την επόμενη μέρα. 

Όμως από τις αρχές του χρόνου συνεχί­ζεται εντατικά το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως και ασκήσεων του Στρατού σε όλη την επικράτεια, με ενέργειες τις οποίες πολλές φορές καλείται να παρακολουθήσει και ο τοπικός πληθυσμός. Μια τέτοια δραστηριότητα ήταν η ρίψη αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσεως στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» στην Αλεξανδρούπολη, που έγι­νε τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου. Τις ίδιες μέρες περίπου πραγματοποιήθη­κε στο αεροδρόμιο του Τυμπακίου η άσκη­ση «Βέλος» από την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτι­στών, με αεραπόβαση λόχου. 

Πέρα από αυτά, σε όλα τα νησιά έγιναν αλλεπάλληλες ασκήσεις μικρών κλιμακί­ων που διατηρούν το προσωπικό σε ετοιμό­τητα αλλά παράλληλα αποδεικνύουν ότι ακόμη και με σημαντικά μειωμένο προϋ­πολογισμό η προσεκτική διαχείριση αφή­νει περιθώρια να μη μένει πίσω η εκπαί­δευση, όπως την είχαν αφήσει οι υπουρ­γοί της κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου. 

Στον Έβρο 

Δεν είναι όμως όλες οι ασκήσεις μάχιμες. Πρακτική εξάσκηση στο πεδίο έγινε στον Έβρο, στο πλαίσιο σχολείου νοσοκόμων με συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων και των τοπικών μονάδων. 

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην εκ­παίδευση των σπουδαστών των παραγωγι­κών σχολών αξιωματικών και υπαξιωματι­κών. Έτσι η σχολή Ευελπίδων έκανε χει­μερινή στρατιωτική εκπαίδευση τεσσάρων εβδομάδων που περιελάμβανε τεχνικά αντικείμενα αλλά και διάφορα σενάρια τακτικής. Βολές, πορείες, εικονικές επιθέ­σεις και πιστοποιήσεις των σπουδαστών σε διάφορα καθήκοντα υπήρξαν τα ουσιαστικά αντικείμενα των ασκήσεων που έγιναν σ΄ αυτό το διάστημα. 

Πιο απαιτητικά αντικείμενα τέθηκαν στους ευέλπιδες των δύο τελευταίων ετών, οι οποίοι έκαναν αμφίβιες και αεροκίνητες επιχειρήσεις, αγώνα σε χιονοσκεπείς περι­οχές, ενώ συμμετείχαν ενεργά στην εκπαί­δευση των νεότερων. 

Την ίδια στιγμή, οι σπουδαστές της Σχολής Μόνιμων Υπαξιωματικών εκπαι­δεύονταν στον ορεινό αγώνα και στη χειμερινή διαβίωση, καθώς και σε πολλά αντι­κείμενα ακόμη που θα κληθούν να αντιμε­τωπίσουν κατά τη διάρκεια της σταδιοδρο­μία τους. 

Τέλος, η μεγάλη ενέργεια που ήταν και κύκνειο άσμα για τον αποστρατευθέντα αρχηγό ΓΕΣ Αθαν. Τσέλιο ήταν η «Ατσά­λινη Βροχή». Μια άσκηση των πυραυλι­κών δυνάμεων του Δ' Σώματος Στρατού το οποίο ο ίδιος διοικούσε μέχρις ότου ανέλαβε την ηγεσία του Στρατού. Οι πολλα­πλοί εκτοξευτές ρουκετών MLRS (αμερι­κανικής προελεύσεως) και RM-70 (ρωσικού τύπου, που αποκτήθηκαν από την πρώ­ην ανατολική Γερμανία) σάρωσαν το πεδίο βολής Πετρωτών, δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο την ετοιμότητα των ακριτών του Έβρου. 

Στις ακτές της Σομαλίας (με τους πειρατές) η φρεγάτα «Ψαρά» 

ΚΟΝΤΑ στις ακτές της Σομα­λία περιπολεί η φρεγάτα «Ψα­ρά», η οποία ήδη πήρε τη θέση της ανάμεσα στα πλοία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που μετέ­χουν στην επιχείρηση «Αταλάντα», παρέχοντας ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα αλλά και στα φορτία τροφίμων του ΟΗΕ που προορίζονται για το επισιτιστι­κό πρόγραμμα στο κέρας της Αφρικής. Ήδη στις λίγες εβδομάδες που το Ελληνικό Πολε­μικό κινείται στην περιοχή έχει αναλάβει και αποστολές συ­νοδεία πλοίων που μεταφέ­ρουν τρόφιμα στη Σομαλία. Τα πλοία αυτά είναι από τους κύρι­ους στόχους των πολεμάρχων της περιοχής, οι οποίοι κατευ­θύνουν τους πειρατές. Αν τα καταλάβουν τα φορτία, από αν­θρωπιστική βοήθεια γίνονται ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. 

Η μεθοδολογία 

Με την πείρα που έχει αποκτη­θεί στα χρόνια που διεξάγεται η ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρη­ση η μεθοδολογία έχει αναθε­ωρηθεί. Αντί να αναζητούνται οι πειρατές στον αχανή Ινδι­κό Ωκεανό, οι περιπολίες αρ­χίζουν κοντά στις ακτές από τις οποίες εξορμούν. Πρέπει βέ­βαια να αναγνωρισθούν, διό­τι στις περισσότερες περιπτώ­σεις βγαίνουν στα ανοιχτά προ­σποιούμενοι ότι είναι ψαράδες ταυτόχρονα με άλλα αλιευτικά της περιοχής. 

Πρώτη αποστολή του πλοί­ου που περιπολεί είναι να κά­νει το ξεκαθάρισμα και να ανα­γνωρίσει ποια από τα σκάφη μπορεί να είναι πειρατικά, ώστε να τα ελέγξει και να τα σταμα­τήσει, κάτι που δεν είναι πά­ντα εύκολο. Οι αξιωματικοί και οι ναύτες πρέπει να εξοικειω­θούν με τις συνθήκες και να εί­ναι σε θέση να διακρίνουν ασυνήθιστες κινήσεις που θα προ­δώσουν ότι τα πράγματα δεν είναι πολύ αθώα. Μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι αρκετά πιο ήρεμη σε σχέση με το πα­ρελθόν, και αυτό αποδίδεται σε έναν βαθμό στη νέα τακτική που εφαρμόζεται και που απο­τρέπει τους πειρατές από το να ξεκινήσουν. Παράλληλα, στα περισσότερα εμπορικά πλοία που διασχίζουν την επικίνδυ­νη ζώνη επιβαίνουν πλέον εκ­παιδευμένοι ένοπλοι φύλακες. Στον τομέα αυτό δραστη­ριοποιούνται και ελληνικές εταιρίες ασφαλείας, στελεχω­μένες με αποστράτους του Πολεμικού Ναυτικού και του Λι­μενικού Σώματος, κάποιες από τις οποίες έχουν αποσπάσει δι­εθνείς διακρίσεις για τον επαγ­γελματισμό και την αποτελεσματικότητά τους. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-16/03/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger