Αρχική » » Με «ψυχολογικά προφίλ» η επιλογή των αξιωματικών

Με «ψυχολογικά προφίλ» η επιλογή των αξιωματικών


✓ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΣΕΙ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. 
✓ Στόχος του εγχειρήματος, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, είναι η αναβάθμιση του υπάρχοντος συστή­ματος επιλογής σπουδαστών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. 

Την απόφαση να αναβαθμιστεί, με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων, το σύστημα επιλογής στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) πήρε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), εκτιμώντας πως σε μια εποχή προκλήσεων και ιδιαίτερων καταστάσεων και στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί μελέτη για τη σύνταξη ψυχολογικού προτύπου (προφίλ) των υποψήφιων σπουδαστών ΑΣΕΙ, από τους οποίους προκύπτουν τα στελέχη και οι αυριανοί ηγέτες των ΕΔ. 

Στόχος του εν λόγω εγχειρήματος, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, είναι η αναβάθμιση του υπάρχοντος ...
συστήματος επιλογής σπουδαστών ΑΣΕΙ, με τη διερεύνηση της επαγγελματικής καταλληλότητας και της δυνατότητας προσαρμογής τους στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, ώστε να επιλέγονται οι καταλληλότεροι για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καριέρας του στρατιωτικού. 

Το μέλλον στα «χέρια» του ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ 

Η υλοποίηση του δύσκολου αυτού εγχειρήματος της ανάπτυξης-στάθμισης μιας νέας συστοιχίας ψυχομετρικών δοκιμασιών ανατέθηκε στη Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, που θα συνεργαστεί με την πανεπιστημιακή κοινότητα και θα υποστηριχθεί από το επιστημονικό προ­σωπικό που στελεχώνει το πρόσφατα οργανωθέν Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων (ΔΚΦΥΕΔ) λόγω της υψηλής εξειδίκευσης του αντικειμένου που καλείται να υλοποιήσει. Κέρδος για τις Ένοπλες Δυνάμεις λογίζεται και το ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα λάβει χώρα και εκπαίδευση-επιστημονική κατάρτιση στελεχών των ΕΔ για να αποκτηθεί τεχνογνωσία επί του θέματος επ' ωφελεία αρχικά των ΕΔ, αλλά και στη συνέχεια ακόμα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. 

Πως θα «περάσουν» στο Δημόσιο 

Η «εξαγωγή» τεχνογνωσίας και στο Δημόσιο εκτιμάται πως θα είναι εφικτή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Και αυτό γιατί τα στελέχη θα εκπαιδευτούν και θα αναπτύξουν μεθόδους και για την προσαρμογή των τεστ αναλόγως των αναγκών, για την επέκταση τους και σε άλλες ομάδες υποψηφίων, όπως για παράδειγμα σπουδαστών ΑΣΣΥ ή στην επιλογή Διοικητών Μονάδων. Εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις εκτιμάται πως θα υπάρξει η δυνατότητα εξαγωγής τεχνογνωσίας είτε στα Σώματα Ασφαλείας είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε σε συμμαχικό πλαίσιο, με στόχο την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο. 

Άλλωστε, τα ψυχομετρικά τεστ ήδη εφαρμό­ζονται σε μεγάλο βαθμό, με πολλαπλούς τρόπους και τύπους σε διάφορες διαδικασίες επιλογής αρκετών φορέων. Η κριτική εναντίον τους, που είναι υπαρκτή, κάνει λόγο για μια πολυδάπανη διαδικασία, που δεν διασφαλίζει τα αποτελέσματα που υπόσχεται ή που χρησιμοποιείται για να επιλέξει όχι κατ' ανάγκη τους καλύτερους, αλλά όσους δίνουν τις «αναμενόμενες» απαντήσεις, κάτι που είναι γνωστό και σε όσους «εξετάζον­ται» και, άρα, εύκολα μπορούν να «ξεγελάσουν» τα τεστ. Από την άλλη μεριά, υποστηρικτές των τεστ υποστηρίζουν πως, αν γίνουν σωστά, μπορούν να εξασφαλίσουν αντικειμενικότητα, οικονομία πόρων και άριστα αποτελέσματα. Όπως σε κάθε «εργαλείο», έτσι και σε αυτή την περίπτωση σημασία έχει πώς θα χρησιμοποιηθεί. 

Κώστας Αττίας 
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-29/03/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger