Αρχική » » «ΜΗΝΥΜΑ» ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ

«ΜΗΝΥΜΑ» ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ


Από την τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων του καταδρομέα Α/ΓΕΣ, παρουσία του Δ. Αβραμόπουλου.
Με το βλέμμα στη γείτονα.
Η επιλογή του Χρ. Μανωλά ως αρχηγού ΓΈΣ ενισχύει το δόγμα άμεσης αντίδρασης.
Οι καιροί και η αστάθεια που προκαλούν κυρίως οι εξ Ανατολών γείτονες μας απαιτούν «ράμπο» επικεφαλής στο στράτευμα.


Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblaveris@gmail.com

Η διατήρηση και, ει δυνατόν, η έτι περαιτέρω επαύξηση του επι­χειρησιακού δόγματος της αμέσου αντιδράσεως των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα πεδία της αντιπαραθέσεως με την Τουρκία, δηλαδή στον Έβρο, στα νησιά του Ανατολικού Αι­γαίου, αλλά και στην Κύπρο, αν απαιτηθεί, καταδεικνύονται από την επιλογή του (καταδρομέα) αντιστρατήγου Χρίστου Μανω­λά, αλεξιπτωτιστή και υποβρυχίου καταστροφέα εν ενεργεία, ως νέου αρχηγού ΓΕΣ, την οποία αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμ­βούλιο Εξωτερικών και Αμύνης (ΚΥΣΕΑ) σε αντικατάσταση του επίσης καταδρομέα και εν ενεργεία αλεξιπτωτιστή και υποβρύ­χιου καταστροφέα στρατηγού Αθανασίου Τσέλιου.
 
Η κατάσταση με την Τουρκία δεν έχει βελτιωθεί επί της ουσί­ας, αντίθετα μάλιστα (για καθα­ρά ...
εσωτερικούς λόγους) ο Τούρ­κος πρωθυπουργός Ερντογάν έχει αρχίσει και συμπεριφέρεται με τακτικές και πρακτικές μονάρ­χη. Από ελληνικής πλευράς εξετάζεται πάντα το ενδεχόμενο να «εκτονώσει» αυτήν την κατάσταση, όπως συνήθως, στα Ελληνοτουρκικά.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. «Εν τοις πράγμασι», το ΚΥΣΕΑ των τελευταίων δύο ετών (πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος), δείχνει με τις επιλογές κομάντο αρχηγών ότι αποσκοπεί στην υλοποίηση αυτής ακρι­βώς της αποτρεπτικής φιλοσοφίας. Γιατί μπορεί μεν ο αρχηγός ΓΈΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, ο οποίος τον προσε­χή Νοέμβριο συμπληρώνει τριε­τία στο συγκεκριμένο αξίωμα, να προέρχεται από το Όπλο του Πυροβολικού, ωστόσο είναι (και το έχει αποδείξει εμπράκτως) «καταδρομέας» στον τρόπο σκέψεως και δράσεως του. Εκτός του αρχηγού ΓΈΕΘΑ, λοι­πόν, βλέπουμε τα τελευταία δύο χρόνια να έχουμε καταδρομείς (αλεξιπτωτιστές και βατραχανθρώπους) αρχηγούς ΓΈΣ. Έχουμε επίσης τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, επίσης αλεξιπτωτιστή και βατραχάνθρωπο, τον πρώτο αυτής της κατηγορίας στη μακραίωνη ιστορία του Πολεμικού μας Ναυτικού. Και να προσθέσουμε επικουρικώς των ανωτέρω ότι και στο σημερινό Ανώτα­το Στρατιωτικό Συμβούλιο, που περιλαμβάνει 12 αντιστρατήγους, οι μισοί είναι καταδρομείς (και τρεις εξ αυτών και βατραχάνθρωποι). «Σύμπτωση επαναλαμβανομένη παύει να είναι σύμπτωση», λέει και σωστά η παροιμία. Οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι τυχαίες, όπως δεν είναι τυχαία και η εξακολουθητικά υπαρκτή εξ Ανατολών απειλή.

Πρακτικώς αυτό τι μπορεί να σημαίνει; Σημαίνει μήπως ότι οι καταδρομείς είναι οι «καλύτεροι», οι «ράμπο» ή οι «πιο μάγκες» σε σχέση με τους υπό­λοιπους συναδέλφους τους; Ασφαλώς και όχι. Οι καταδρο­μείς στον Στρατό Ξηράς αντιπρο­σωπεύουν το 4% αυτού. Το υπό­λοιπο 96% του Σ.Ξ. ανήκει στα υπόλοιπα Όπλα και Σώματα αυτού, αν και τυπικώς οι καταδρομείς μπορούν να προέρχονται από όλα τα Όπλα. Όμως, ακριβώς λόγω της φύσεως της εκπαιδεύσε­ως τους και της αποστολής τους, είναι σε θέση από πολύ μικρή ηλικία και βαθ­μό να λαμβάνουν κρίσιμες απο­φάσεις, στον ελαχιστότατο δυνα­τό χρόνο.

Επίσης, το στελέχη αυτής της κατηγορίας έχουν μάθει να διοικούν και να είναι αποτελεσματικά με μικρές ομάδες (ή μονάδες) συμπολεμιστών τους, συνήθως κάτω από αντίξοες συνθήκες. Και προφανώς εκρίθη ότι τώρα, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με τη συγκεκριμένη απειλή που εκπορεύεται εξ Ανατολών, με θέματα ενεργειακής ασφα­λείας που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και με την υπάρχουσα εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα, το να τοποθετηθούν στην αρχηγία του ΓΕΣ διαδοχικώς δύο αρχηγοί καταδρομείς και βατρα­χάνθρωποι και άλλος ένας στο ΓΕΝ, ο οποίος συνεχίζει και για δεύτερο χρόνο, σηματοδοτεί ασφαλώς κάτι προφανές. Η τουρκική απειλή, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα, αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένο, «καταδρομικό» τρόπο και μέθοδο. Και γι' αυτό ελήφθησαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις, που μπορεί να ειδωθούν και με προοπτική μέλλοντος.

ΔΙΑΔΟΧΟΙ. Ποια είναι αυτή; Η επιλογή του επόμενου αρχηγού ΓΈΕΘΑ, όποτε και αν γίνει αυτή. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το σημερινό Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και με δεδομένο το πέρας της θητείας του νυν αρχηγού είτε τον προσεχή Νοέμβριο είτε τον Φεβρουάριο του 2015, ως πιθανότεροι διάδοχοι του προβάλλονται ο νυν Α/ΓΈΝ («βάτραχος») αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης και ο νέος Α/ΓΕΣ (που θα έχει ήδη έναν χρόνο στη θέση του) αντιστράτηγος Χρ. Μανωλάς. Στην περί­πτωση υλοποιήσεως του (υπαρκτού) σεναρίου αυτού, βλέπουμε ότι η «καταδρομική» αρχηγία των Κλάδων θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον υπάρχοντα «σχεδιασμό» που έχει διαμορφώσει η πολιτική ηγεσία (Σαμαράς - Αβραμόπουλος).


Συμμαχητής, συμπαραστάτης και οδηγός

Τρία σημεία από την Ημερή­σια Διαταγή της 24/2/2014 του παραλαμβάνοντος νέου αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Χρίστου Μανωλά, που ως γνωστόν αποτελεί τη «Βίβλο» διοικήσεως του κάθε νέου αρχηγού. Λέει, λοιπόν, ο νέος αρχηγός: «Η αποστολή μας, που είναι ταυτόχρονα και το όραμά μου, είναι να διατηρή­σουμε την πατρίδα μας και ειδικότερα το χερσαίο και νησιωτικό τμήμα της, ακέραια, όπως την παραλά­βαμε…». Ο ίδιος συνεχίζει σε άλλο σημείο: «Τονίζω ότι ο κύριος γνώμονας για την εκτέλεση της αποστολής είναι πρώτιστα η προστασία της πατρίδας από κάθε επι­βουλή και με οποιοδήποτε κόστος…».

Το τρίτο και τελευταίο ση­μείο, εκεί όπου ο στρατηγός Μανωλάς «έσπασε» από τη συγκίνηση και σταμάτησε την ανάγνωση της Η.Δ. για αρκετά δευτερόλεπτα, ήταν όταν τόνισε τα εξής, απευθυνόμενος πάντα στο προσωπικό του Σ.Ξ.: «Θα εί­μαι δίπλα σας, συμμαχητής, συμπαραστάτης και οδηγός πρώτα από όλα ως στρα­τιώτης, βαθμό και έννοια στην οποία αποδίδω ύψιστη τιμή, και παράλληλα ως αρχηγός σας». Και όποιος κατάλαβε (εντός και εκτός Ελλάδος) κατάλαβε!

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-28/2/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger