Αρχική » » Η (μαύρη) περίοδος Μπεγλίτη ακόμα στοιχειώνει τον Στρατό

Η (μαύρη) περίοδος Μπεγλίτη ακόμα στοιχειώνει τον Στρατό


Αριστερά: O νέος αρχηγός ΓΕΣ Χρίστος Μανωλάς με τον προκάτοχο του Αθ. Τσέλιο και τον υπουργό Δ. Αβραμόπουλο. Πάνω: Ο πρώην υπουργός Πάνος Μπεγλίτης.
Θα χρειαστούν άλλα τέσσερα χρόνια για να αποκατασταθεί η διοικητική ροή!

 
Από τον
Ευθύμιο Πέτρου
 

Σταθερό προσανατολισμό στους στόχους του προ­κατόχου του θα έχει και ο νέος αρχηγός του Γε­νικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, ο οποίος αναμένεται να μη διατα­ράξει το κλίμα ηρεμίας και εμπι­στοσύνης του προσωπικού, το οποίο επέτυχε ο απελθών στρατηγός Αθανάσιος Τσέλιος.
 
Στο πνεύμα αυτό θα αρχίσουν -στις 6 Μαρτίου κατά πάσα πιθανότητα- οι ετήσιες κρίσεις αξιωματικών....
Πολύ μικρές αλλαγές αναμένονται στην ανώτατη βαθμίδα, παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους αντιστράτηγους είναι συμμαθητές του νέου αρχηγού. Αν όμως αποστρατευτούν όλοι, όπως εθιμικά συνηθιζόταν, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα συ­νέχειας στη διοίκηση. Πολύ σοβαρότερο από το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργείται από την «οικειότητα» μεταξύ των συμμαθητών, όταν μεταξύ τους υπάρ­χουν σχέσεις υπαγωγής.

Οι λάθος αποφάσεις

Οι Ένοπλες Δυνάμεις υφίστα­νται ακόμη τις συνέπειες της άφρονος αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ του Νοεμβρίου του 2011, οπότε με εισήγηση του τότε υπουργού Παν. Μπεγλίτη αντικαταστάθηκε ολόκληρη η στρα­τιωτική ηγεσία με ικανούς μεν αξιωματικούς, οι οποίοι όμως ήσαν τόσο νέοι στην επετηρίδα, που η κορυφή του Στρατεύματος διαταράχθηκε σοβαρά, αφού ταυτόχρονα αποστρατεύθηκαν όλοι οι παλαιότεροι, έμπειροι ανώτατοι αξιωματικοί.

Οι ίδιοι οι νέοι αρχηγοί είχαν βρεθεί σε αμηχανία. Σε ανάλο­γη αμηχανία βρίσκονται ακό­μη και σήμερα πολλοί από τους αντιστράτηγους και υποστράτηγους, οι οποίοι βλέπουν να περνούν από τη μία θέση στην άλλη σε διάστημα λίγων μηνών, χωρίς να προλαβαίνουν να αποκτή­σουν την απαιτούμενη πείρα για να προχωρήσουν.

Με προσεκτικές επιλογές εκτιμάται ότι θα χρειασθούν άλ­λα τέσσερα χρόνια για να επα­νέλθουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε μια κανονική ροή της διοικητικής ιεραρχίας.

Πέρα όμως από το ζήτημα των κρίσεων, ο νέος αρχηγός αντιμετωπίζει τη συνέχεια της αναδιοργανώσεως του Στρα­τού, η οποία τον τελευταίο χρό­νο σημείωσε σημαντικά βήματα, παρά τις συνεχιζόμενες τοπικές αντιδράσεις για την απενεργο­ποίηση μονάδων και στρατοπέ­δων που εξυπηρετούσαν σχεδιασμούς άλλων δεκαετιών, οι οποίοι δεν ισχύουν πλέον. Στον τομέα αυτό, σημαντική είναι η συμβολή της πολιτικής ηγεσίας και ιδιαιτέρως του υπουργού Δημ. Αβραμόπουλου, ο οποίος στηρίζει με σταθερότητα τις αποφάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, αποτρέποντας τις παλινωδίες που για πολλά χρόνια εμπόδιζαν την αναδιοργάνωση, εξαιτίας της αντιδράσεως άλλων πολιτικών παραγόντων.

0 Αβραμόπουλος

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος αποδεικνύεται ευέλικτος και αποτελεσματικός στην προ­σπάθεια για εξασφάλιση πι­στώσεων τόσο για τα επιδόμα­τα υπηρεσίας στις παραμεθόριες περιοχές όσο και για την κα­νονική συνέχιση της ροής των απαραίτητων πυρομαχικών και ανταλλακτικών και την κάλυψη άλλων δαπανών υποστηρίξεων του υλικού.

Η πιο σημαντική από τις προγραμματισμένες δαπάνες είναι αυτή για την αγορά πυρο­μαχικών για τα άρματα μάχης τύ­που Leopard 2Hel, μια εκκρεμό­τητα που έχει μείνει ανοικτή από την εποχή της υπογραφής της συμβάσεως αγοράς των αρμάτων από τον Γιάννο Παπαντωνίου. Τα άρματα αυτά, που είναι χωρίς υπερβολή τα καλύτερα στον κόσμο, έχουν ανεπαρκείς ποσότητες πυρομαχικών και ιδιαίτε­ρα των τύπων εκείνων που αξιο­ποιούν στο έπακρο τις αναβαθμισμένες δυνατότητές τους.

Τέλος, με τον ίδιο σταθερό ρυθμό των προηγούμενων μη­νών θα συνεχισθεί το πρόγραμ­μα διεξαγωγής ασκήσεως σε όλες τις κλίμακες, το οποίο έχει ήδη φέρει αποτελέσματα που εί­ναι ορατά, όχι μόνο στο επίπεδο ετοιμότητας, αλλά ακόμη περισσότερο στο ηθικό του Στρατεύματος, το οποίο τα προηγούμε­να χρόνια, με τη δικαιολογία της περιστολής δαπανών, παρέμενε αδρανές και αισθανόταν πλήρως απαξιωμένο.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ-01/03/2014)


 

 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger