Αρχική » » Ηλεκτρονικό πόθεν έσχες από το 2015 σχεδιάζει n κυβέρνηση

Ηλεκτρονικό πόθεν έσχες από το 2015 σχεδιάζει n κυβέρνηση


► Άμεση διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων και επιβολή βαρύτατων κυρώσεων για τους παραβάτες.
► Τα υπουργεία Δικαιο­σύνης και Οικονομικών εξετάζουν να αυξηθεί ο αριθμός των υπόχρε­ων από 110.000 άτομα στα 250.000 άτομα. 
► Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές θα αναλαμβάνουν δράση έχοντας απευ­θείας και άμεση πρόσβαση στο TAXIS, το Elenxis, στα Ε1 και Ε9, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα για άμεση άρση του τραπεζικού απορρήτου και δια­σταύρωση των στοιχείων με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. 

Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ 

Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες», με άμε­ση διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων με τα λοιπά ελεγκτικά συστήματα και επιβολή βαρύτατων κυρώσεων για τους παραβάτες σχε­διάζει η κυβέρνηση. Με το νέο ηλε­κτρονικό «πόθεν έσχες» θα ελέγ­χεται και θα διασταυρώνεται ηλε­κτρονικά κάθε χρόνο η περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων (πολι­τικών, δικαστών, ένστολων, δημο­σιογράφων, στελεχών δημόσιας διοίκησης κ.λ.π.). Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών εξετάζουν να αυ­ξηθεί ο αριθμός των υπόχρεων από 110.000 άτομα στα 250.000 άτομα. 

Το νέο σύστημα «Υπηρεσίες για την ηλεκτρονική υποβολή επεξερ­γασία και έλεγχο των δηλώσεων...περιουσιακής κατάστασης» πα­ρουσιάστηκε χθες σε ειδική ημε­ρίδα στη ΓΓΠΣ. Σύμφωνα με το σχέδιο, από το 2015 όλες οι δηλώ­σεις «πόθεν έσχες» από τους υπόχρεους θα υποβάλλονται ηλεκτρο­νικά. Με τον τρόπο αυτό θα διευ­κολύνονται οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στα περιουσιακά στοι­χεία των υπόχρεων. Επί της ουσίας το υπουργείο Οικονομικών καθώς και άλλοι φορείς που έχουν πρό­σβαση στα «πόθεν έσχες» θα γνω­ρίζουν αν κάποιος υπόχρεος δή­λωσης «πόθεν έσχες» υπέβαλε ή όχι και στη συνέχεια θα γίνεται διασταύρωση με τα φορολογικά στοιχεία (φορολογικές δηλώσεις, περιουσιολόγιο, τραπεζικές κατα­θέσεις κ.λ.π.). 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οι­κονομικών Γ. Μαυραγάνη «το βα­σικό στοιχείο της ιδέας του "πόθεν έσχες" είναι μια αλγεβρική εξίσωση. Δεν μπορεί η συνολική περιουσια­κή κατάσταση ενός πολίτη το νέο έτος να είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε το προηγούμενο έτος προσθέτοντας τα διάφορα εισοδήματά του και αφαιρώντας το κόστος δια­βίωσης». Αυτή την απλή εξίσωση επιθυμούμε να την εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά, αυτόματα και σε ευρεία κλίμακα. Αυτή την αυ­τοματοποιημένη μαζική και ταχύ­τατη εφαρμογή της παραπάνω εξί­σωσης έρχεται ουσιαστικά να υλο­ποιήσει το εν λόγω σύστημα». 

Ση­μειώνεται ότι στο υπουργείο Δι­καιοσύνης συνεδριάζει νομοπα­ρασκευαστική επιτροπή που θα εισηγηθεί αλλαγές εκ βάθρων, στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά το «πόθεν έσχες», αυστηροποίηση των κυρώσεων, αλλά και ηλεκτρο­νική υποβολή της δήλωσης προ­κειμένου να γίνεται άμεση δια­σταύρωση των στοιχείων με τα συστήματα TAXIS, Elenxis και τα έντυπα Ε1 και Ε9. 

Η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος θα θέσει τέλος στον δειγματοληπτικό έλεγχο που διε­νεργείται μέχρι σήμερα, καθώς η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνεται άμεσα και το σύστημα αυ­τόματα θα εντοπίζει ύποπτες πε­ριπτώσεις. 

Από εκεί και πέρα οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές θα αναλαμβάνουν δράση έχοντας απευθείας και άμε­ση πρόσβαση στο TAXIS, το Elen­xis, στα Ε1 και Ε9, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα για άμεση άρση του τραπεζικού απορρήτου και διασταύρωση των στοιχείων με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Σε δεύτερη φάση η όλη πλατφόρμα θα συνδεθεί με τις τράπεζες, το Εθνικό Κτηματολόγιο αλλά και τα υποθηκοφυλακεία. 

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, στην ομιλία του τόνισε ότι το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» θα απο­τελέσει πολύτιμο εργαλείο κατά της διαφθοράς, ενώ παρουσιάζοντας τα προβλήματα του υφιστάμε­νου χειρόγραφου συστήματος ανέ­φερε ότι υπάρχει ένας τεράστιος όγκος έντυπου υλικού με πολύ μεγάλες δυσκολίες όχι μόνο ελέγχου αλλά και αποθήκευσής του. Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφορια­κού Συστήματος θα υπάρχει στη διάθεση των αρχών και υπηρεσιών που κάνουν έλεγχο περιουσιακής κατάστασης ένα αποτελεσματικό εργαλείο και παράλληλα με τη θω­ράκιση του θεσμικού πλαισίου θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στον αγώνα κατά της διαφθοράς σημεί­ωσε ο κ. Ρακιντζής. 

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χαρ. Τσαβδάρης, ανέ­φερε ότι με το ολοκληρωμένο σύ­στημα «πόθεν έσχες» θα εντοπί­ζονται με συνοπτικές διαδικασίες όλοι οι υπόχρεοι σε δήλωση «πόθεν έσχες» που δεν εκπληρώνουν τη σχετική υποχρέωσή τους, ενώ από τη διασταύρωση των στοιχείων που θα δηλώνεται από τους υπόχρεους θα είναι εφικτός ο ευκολότερος εντοπισμός εστιών διαφθοράς και συναλλαγής. 

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-20/03/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger