Αρχική » » «ΠΑΡΟΧΕΣ» ΜΕ ΤΡΙΠΛΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ

«ΠΑΡΟΧΕΣ» ΜΕ ΤΡΙΠΛΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ


Έτοιμο το σχέδιο του Μαξίμου για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013.
Ποιες κοινωνικές ομάδες θα ενισχυθούν πρώτες, με ποια κριτήρια και τι εντολές έδωσε ο Σαμαράς στους υπουργούς του. 
Που να ήταν και τριπλές οι κάλπες. 

Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΑΚΟΥ 

Σχέδιο για τη διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει ήδη μελετήσει το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν δώσει σαφείς εντολές στους αρμόδιους υπουργούς να επεξεργαστούν προγράμματα για την ανακούφιση των πολιτών και σε μια δεύτερη κατηγορία, που δεν σχετίζεται με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. 

Η σύνθεση των δυο πακέτων, δηλαδή η διανομή του πλεονάσματος, από τη μια, και οι πρόσθετες παροχές... από την άλλη, βρίσκεται ήδη στο γρα­φείο του κ. Αντώνη Σαμαρά για την τελική επεξεργασία σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, και με την προϋπόθεση ότι το ποσό που θα διατεθεί τελικά θα φτάσει, στην καλύτερη περίπτωση, το 1 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να το μοιράσει με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάσει σε όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, που θα δημιουργούσαν την εικόνα σύγκρουσης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. 

Οι βασικοί άξονες είναι τρείς: 

Πρώτον, ένα ποσό θα δοθεί σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Δεύτερον, υπολογίζεται να ενισχυθεί το πρόγραμμα δημοσίων έργων. Ειδικότερα, από τα 6 δισ. ευρώ να αυξηθεί το προϋπολογισμένο ποσό, αν είναι εφικτό, στο 6.5 δισ. 
Τρίτον, να γίνει σταδιακή αποπληρωμή των οφειλομένων σε επιχειρήσεις. 

ΕΝΣΤΟΛΟΙ. Η κυβέρνηση ΈΧΕΙ ήδη αποφασίσει να δώσει ένα ποσό, που θα κυμαίνεται έως τα 50 ευρώ τον μήνα, για τους ένστολους και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές. 

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ. Στους χαμηλοσυνταξιούχους, θα μπει όριο στο ύψος της σύνταξης, κάτω από το οποίο θα δοθούν αναλογικά ποσά, που θα κυμαίνονται από 30 έως 50 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, προτεραιότητα θα έχουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και όσων η σύνταξη φτάνει τα 700 ευρώ. Από την άλλη, όμως, θα μπουν και συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων. Ειδικότερα, θα προσμετρήσει η συνολική οικογενειακή κατάσταση, κα­θώς και το εισόδημα Στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο αντί να καταβάλλεται το ποσό κάθε μήνα, να δοθεί στους δικαιούχους σε δυο δόσεις. Δηλαδή, αν η βάση είναι τελικά τα 30 ευρώ τον μήνα, να δοθούν δύο δόσεις των 180 ευρώ, με την πρώτη να μπαίνει στις τσέπες των πολιτών το Πάσχα. 

ΦΟΡΟΙ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν ήδη εξετάσει αναλυτικά το θέμα της φορολογίας και έχουν εντοπίσει τις μεγαλύτερες αδικίες, λαμβανομένου πάντοτε υπ΄ όψιν του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος. Στον αντίποδα, μάλιστα, μελετάται η περίπτωση αντί να δοθούν χρήματα να υπάρξει μείωση φορών, για παράδειγμα στο «χαράτσι» της ΔΕΗ, για τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που θα ικανοποιηθούν. 

Μεγάλη βαρύτητα δίνει η κυβέρνηση σε μέτρα ανακούφισης, με στοχευμένες παρεμβάσεις που δίνουν ώθηση στην οικονομία και δεν προσκρούουν στον σκόπελο της τρόικας. 

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ. Με κυβερνητική παρέμβαση θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, για τις οποίες δεν θα χρειαστεί νέος νόμος, αλλά θα τις προωθήσουν οι τράπεζες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες. εξετάζεται η περίπτωση να δοθεί σιωπηρή παράταση για «πάγωμα» των δόσεων για έναν χρόνο σε δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Η πραγματικότητα σήμερα ξεπερνά και τις προϋποθέσεις του Νόμου Κατσέλη, αλλά και τις πρόσφατες ρυθμίσεις με το «πάγωμα» των πλειστηριασμών, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να μην μπορούν πραγματικά να ευνοηθούν από αυτές. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση θα μπουν κριτήρια. Ειδι­κότερα, θα θεσμοθετηθεί όριο διαβίωσης -κάτι που ζητάει άλλωστε και η τρόικα-, το οποίο για μια 4μελή οικογένεια θα φτάνει το 18.000-20.000 ευρώ τον χρόνο. Με βάση αυτά θα καθορίζεται και το ύψος της δόσης, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται όταν θα μεταβάλλονται τα οικογενειακά εισοδήματα. 

ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Από την άλλη, στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν έτοιμο σχέδιο για επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων των νέων επιχειρήσεων, ενώ το πακέτο θα περιλαμβάνει και τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Άλλωστε, η πρώτη κίνη­ση έγινε με τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Από την άλλη, στόχος είναι να περιοριστεί και το εργοδοτικό κόστος, δηλαδή των εισφορών, πράγμα που ζητά επιτακτικά και η τρόικα. Για τις νέες εται­ρείες, μάλιστα, θα υπάρξουν φοροαπαλλαγές, ενώ θα δημιουργηθεί και ένας ενιαίος φόρος, που θα είναι μειωμένος κατά 15% σε σχέση με τον υπάρχοντα. 

ΑΓPOTΕΣ. Πέρα από τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ και την τήρηση στοι­χείων αντί βιβλίων για τους αγρότες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τρέχει να αξιοποιήσει τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που περιλαμβάνει 20 δισ. έως βέβαια το 2020. Στόχος, να διατεθούν αυτά τα χρήματα όσο πιο γρήγορα γίνεται, ενώ θα μειωθεί και το ενεργειακό κόστος για τους αγρότες. 

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ. Όσον αφορά τους σχολικούς φύλα­κες, οι πληροφορίες λένε ότι θα απορροφηθούν σε υπηρε­σίες των δήμων μέσω συγχρη­ματοδοτούμενων προγραμμά­των, ενώ θα ανοίξουν και νέες θέσεις ειδικών φρουρών. Στο κυβερνητικό αυτό σχέδιο, για τη μεγα­λύτερη δυνατή ανακούφιση των πολιτών και τη διόρθωση των αδικιών, υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις, πάντα σε σχέση με το τελικό ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως ό,τι έχει σχεδιαστεί βασίζεται πλήρως στις δυνατότη­τες που υπάρχουν σήμερα με βάση το Μνημόνιο και δεν αποτελεί προεκλογικό πυροτέχνημα, το οποίο άλλωστε θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να απορρίψει η τρόι­κα Και αυτό, γιατί μια ενδεχόμενη άρνηση των δανειστών για παροχές τις οποίες έχει περιγράψει ο ίδιος ο πρω­θυπουργός θα ήταν το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-28/02/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger