Αρχική » » ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ της 26 Φεβ 2014

ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ της 26 Φεβ 2014


✓ Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί εν τέλει η κατάσταση στην Ουκρανία. Ίσως μάλιστα μέχρι τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές τα δεδομένα να έχουν μεταβληθεί σε σχέση με τη στιγμή που γράφονται. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις είναι άκρως σημαντικές και μας αφορούν άμεσα, καθώς το αποτέλεσμα της κρίσης εκεί, θα επηρεάσει και τα γεγονότα στην πατρίδα μας. 

 Ο τέως πρόεδρος της Ουκρανίας έχει χάσει την στήριξη της Ρωσίας, μιας και ούτως ή άλλως δεν ήταν και... από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και πριν από την έκρηξη της κατάστασης είχε ήδη κάνει κάποια «νερά» στους Ρώσους με αφορμή το ζήτημα της τιμής του φυσικού αερίου. 

 Οι διαδηλωτές, που αποτελούν ένα ετερό­κλητο πλήθος χωρίς καμία πραγματική συνοχή, έχουν ουσιαστικά πάρει τον έλεγχο της Βορειοδυ­τικής Ουκρανίας αν και δεν είμαι σίγουρος πως ξέρουν τι να τον κάνουν τώρα που τον πήραν. Αρχικά βέβαια, θα πρέπει να δουν ποιος θα επικρατήσει στη διαμάχη για την εξουσία μεταξύ τους, που είναι σίγουρο πως θα ξεσπάσει. 

 Οι φιλοδυτικοί οπαδοί της Τιμοσένκο έχουν σίγουρα τις καλύτερες σχέσεις με τη Δύση και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO θα ήθελαν να τους δουν να καταλαμβάνουν την αρχή. Όμως οι ακτιβιστές του «Δεξιού Τομέα» που πρωταγωνί­στησαν στην ανατροπή της κυβέρνησης και είχαν τα περισσότερα θύματα αλλά ταυτόχρονα προκάλεσαν και στους κυβερνητικούς τις περισσότερες απώλειες, δεν θα το αφήσουν έτσι. 

 Αν και συνεργάστηκαν αυτές τις μέρες με τους φιλοδυτικούς, δεν τρέφουν καμία αγάπη για τη Δύση και σίγουρα θα προσπαθήσουν να έχουν αυτοί το πάνω χέρι στην επόμενη μέρα. Το χειρότερο για τους αντιπάλους τους είναι πως πέρα από την διάθεση, έχουν και τον τρόπο και πλέον και την εμπορία να υποστηρίξουν τις διεκδικήσεις τους. 

 Δεν είναι απίθανο να τελείωσε ένας κύκλος βίας μόνο και μόνο για να ανοίξει ένας ακόμα, μεταξύ των διαδηλωτών αυτή τη φορά. Ειδικά αν σκεφτούμε πως οι Δυτικοί δεν θα μπορέσουν να παρέμβουν και πολύ άμεσα από το φόβο μήπως ισχυροποιήσουν ξανά την φιλορωσική παράταξη και χάσουν όσα έχουν κερδίσει μέχρι τώρα. 

 Όσο αυτά γίνονται στη Δύση, στα νότια και στα ανατολικά της χώρας η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Σε εκείνα τα σημεία της χώρας ο πληθυσμός είναι ξεκάθαρα φιλικός προς τους Ρώσους και δύσκολα θα αποδεχθούν την πρόσδεση της Ουκρανίας στο άρμα της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. ειδικά αν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν, όπως πάντα συμβαίνει όπου επεμ­βαίνει το Ταμείο. 

 Η διαφορά στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την Ρωσία δεν έχει να κάνει με απλή προτίμηση. Οι διαφορές των Ουκρανών είναι πολύ βαθύτερες από όσο μπορεί να ξέρει ένας εξωτερικός παρα­τηρητής. Αρχικά, οι Δυτικοί μιλούν Ουκρανικά ενώ οι Ανατολικοί Ρωσικά. 

 Ο λόγος που μιλούν διαφορετική γλώσσα είναι πως στην πραγματικότητα έχουν και διαφορετική καταγωγή. Οι Δυτικοί κατάγονται από φυλές της Κεντρικής Ευρώπης -και από Γερμα­νικές μεταξύ άλλων- ενώ οι Ανατολικοί έχουν Σλαβική Ρωσική καταγωγή. Επίσης έχουν και διαφορετική θρησκεία. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως υπάρχει το υπόβαθρο για την διάσπαση της Ουκρανίας, πράγμα που αρκετοί επιθυμούν και όχι επειδή έχουν το καλό της χώρας αυτής στο μυαλό τους. 

 Όπως και να έχει εμείς πρέπει και αυτή την κρίση να την παρακολουθούμε από κοντά. Πιθα­νή «ήττα» της Ρωσίας μπορεί και να σημαίνει πως θα αποφασίσει να αντιδράσει δυναμικά σε άλλα μέτωπα που προσφέρονται για παρέμβαση, ένα από τα οποία είναι και η χώρα μας. 

SNIPER 
(ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ-26/02/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger