Αρχική » » ΤΑ «ΔΩΡΑ» TOY DEMPSEY

ΤΑ «ΔΩΡΑ» TOY DEMPSEY


✓ Ο Δ. Αβραμόπουλος υποδέχεται στο γραφείο του τον στρατηγό Martin Ε. Dempsey, ο οποίος συνοδεύεται από τον Έλληνα ομόλογό του, Μιχάλη Κωσταράκο.
✓ Οι επαφές του αρχηγού του Αμερικανικού Στρατού στην Αθήνα με την ηγεσία των Ε.Δ. 
✓ Ο στρατηγός επισκέφθη­κε και τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, επιβεβαι­ώνοντας, μεταξύ άλλων, τις εξαιρετικές αμυντικές σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
lsbtaveris@gmail.com 

Ο εξαιρετικά σημαντικός γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδος στην Ανατολι­κή Μεσόγειο, ο «ατλαντι­κός προσανατολισμός» των Αθηνών, καθώς και οι εξαιρετικές αμυντικές σχέσεις Ελλάδος και ΗΠΑ, κορωνίδα των οποί­ων είναι η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με οπλικά συ­στήματα από τα αποθέματα του Αμε­ρικανικού Στρατού, επανεπιβεβαιώθηκαν κατά την επίσημη επίσκεψη του αρχηγού του Μικτού Επιτελεί­ου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Martin Ε. Dempsey, στη χώρα μας, το διήμε­ρο 7 και 8 Δεκεμβρίου.... 

ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Επρόκειτο για μια επίσκεψη με αρκετό «παρασκήνιο» και ουσία, συνέχεια της πρόσφατης (σ.σ.: τον Ιούλιο) επισκέψεως στην Ουάσινγκτον και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, και των εξαιρετικά επιτυχημένων επαφών που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Chuck Hager. Θυ­μίζουμε ότι τότε, στη μεταξύ τους συνάντηση και λόγω της αρίστης «προσωπικής χημείας» που υπάρχει, καθορίστηκε ένας κατά κάποιον τρόπο «οδικός χάρτης» των ελληνο­αμερικανικών αμυντικών σχέσεων, με πρώτο βήμα την επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού αρχηγού στην Ελλάδα μετά από σχετική πρόσκληση του ομολόγου του, αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου. Μάλιστα, αυτή είχε οριστεί για τον Σεπτέμβριο, τα γεγονότα της Συ­ρίας όμως και η πιθανολογούμενη επέμβαση των Αμερικανών, εξαιτί­ας των συνομιλιών του Άσαντ για να καταστραφεί το χημικό του οπλοστά­σιο, ακριβώς την παραμονή της επισκέψεως Dempsey στην Αθήνα, εί­χαν ως αποτέλεσμα την αναβολή της για ευθετότερο χρόνο. 

Έκτοτε, οι δύο αρχηγοί συναντή­θηκαν στο πλαίσιο τόσο της Συνό­δου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας (MC/NATO), που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στη Βουδαπέστη, όσο και τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες. Σε αυτές τις δύο συναντήσεις, κυρίως σε αυτήν της Βουδαπέστης, όπου η συνάντη­ση των δύο αρχηγών διήρκεσε για ώρα, οι συζητήσεις ήταν ουσιαστι­κές και καθοριστικές. Και βεβαίως από τότε είχε «κλειστεί» η ημερομηνία της ανταποδοτικής επίσημης επισκέψεως του Αμερικάνου αρχηγού στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρα­σε, στο πλαίσιο της ετήσιας περιο­δείας του αρχηγού στις αμερικανικές εγκατασταθείς ανά τον κόσμο ενόψει των Χριστουγέννων (USO Holiday Tour), και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Αυτό γιατί ο στρατηγός Dempsey, εκτός του Έλληνα ομολόγου του, είχε συναντήσεις τόσο με τον κ. Αβραμόπουλο όσο και με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ. Για το «τεχνι­κό θέμα» της ενισχύσεως των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα αποθέματα του Αμερικάνικου Στρατού, οι στρατηγοί Κωσταράκος και Dempsey έχουν συζητήσει, σύμφωνα με υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές, τις παραχωρήσεις: 

 Δωρεάν 80-90 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams. Η δωρεά αυτή έχει εγκριθεί τόσο από το ελληνικό Κοι­νοβούλιο όσο και από την Αμερικα­νική Γερουσία και προχωρά κανονι­κά. Ο αριθμός μίας είναι αρκετός για τον εξοπλισμό μίας Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (2 Επιλαρχίες Μέσων Αρμάτων και 1 Τάγμα Μηχανοκινήτου Πεζικού) ή δυο Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών Πεζικού (1 Επιλαρχία και 2 Τάγματα Μ/Κ Πεζικού), ενώ τα λίγα εναπομείναντα άρματα θα υπάρχουν στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων για την εκπαί­δευση των αρματιστών στον τύπο. 

 10 μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D Chinook, πλήρως συντηρημένων και «φορώντας» το σύστημα αυτο­προστασίας τους, στην τιμή των 6-7 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που θα πληρωθούν σε δό­σεις και σε βάθος χρό­νου. Με αυτά προβλέπεται να δημιουργηθεί και δεύτερο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στράτου, γεγονός που θα αναβαθμίσει κατακόρυφα την επιχειρησιακή και τακτική αξιοποίηση τους. 

 Αριθμού μεταχειρισμένων Πολ­λαπλών Εκτοξευτών Πυ­ραύλων τύπου MLRS. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 18-20 μονά­δες και ήδη επιτρο­πή στις Διευθύνσε­ως Πυροβολικού του ΓΕΣ έχει μεταβεί στις ΗΠΑ, τα έχει επιθεωρή­σει και έχει επιλέξει ποια από αυτά είναι στην καλύτερη κατάσταση για να αποκτηθούν. 

 Αριθμού Σκάφων Ανορθόδοξου Πολέμου των Αμερικάνων SEAL, των κομάντος του Αμερικανικού Ναυτικού, για χρήση από τις δικές μας Ειδικές Δυνάμεις, κυρίως από τους Υποβρύχιους Καταστροφείς της ΔΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού ή/και τους Αμφίβιους Καταδρομείς του Στράτου Ξηράς. 

Όπως μάθαμε, τα τελευταία δύο οπλικά συστήματα έχουν φύγει από επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ και βρί­σκονται πλέον στο επίπεδο των αρ­μόδιων επιτελείων. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το βασικό πρόβλη­μα για την πραγματική δωρεάν πα­ροχή υλικού είναι η εξαιρετικά αυστηρή αμερικανική νομοθεσία, που απαγορεύει τέτοια ενεργεία για χώ­ρες των οποίων το ΑΕΠ υπερβαίνει τα στάνταρ των Αμερικάνων, και μάλιστα αν είναι μέλη της E.E. 

Μετάβαση στη Σούδα και ενημέρωση 

Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως του αρχηγού του Μικτού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενό­πλων Δυνάμεων, Martin Ε. Dempsey, στην Ελλάδα μαζί με τον ομόλογό του. Μ. Κωσταράκο, μετέβησαν στη Σούδα της Κρήτης, όπου και επισκέφθηκαν το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που ανήκει στο ΓΕΕΘΑ, και ενη­μερώθηκαν για την αποστο­λή, τις δυνατότητες και τις πρόσφατες δραστηριότητές του, ενώ παρακολούθησαν και μια επίδειξη από τους εκπαιδευτές του στο πρώην εκπαιδευτικό πλοίο «ΑΡΗΣ» του Π.Ν., που βρίσκεται εκεί ειδικά για τους εκπαιδευτι­κούς σκοπούς του Κέντρου. 

Σε ανταπόδοση της επισκέ­ψεως αυτής, ο Αμερικανός αρχηγός προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του στο αμερικανικό πυραυλοφόρο καταδρομικό USS «Stout», που ναυλοχούσε στον κόλπο της Σούδας, όπου και ενημερώθηκε σχετικά για την αποστολή και τις δραστηριότητές του στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του 6ου Στόλου. Επίσης, ο Έλληνας αρχηγός, γνω­ρίζοντας ότι ο στρατηγός Dempsey είναι αξιωματικός προερχόμενος από το Όπλο του Ιππικού-Τεθωρακισμένων, του προσέφερε ως δώρο μια χαρακτηριστική σπάθα ιππέως του Ελληνι­κού Ιππικού. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-14/12/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger