Αρχική » » Όταν η διαφθορά υπονομεύει την Εθνική Άμυνα

Όταν η διαφθορά υπονομεύει την Εθνική Άμυνα


Γράφει ο 
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ-Πρέσβης ε.τ 

Άρχισε με τον πρώην αναπληρω­τή Διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα ένας νέος κύκλος αποκαλύψεων για τις προμήθειες που πληρώθηκαν κατά την αγο­ρά όλων σχεδόν των μεγάλων ο­πλικών συστημάτων. Ο μεγάλος αριθμός των ε­μπλεκομένων προσώπων και το ύψος των προμη­θειών καθιστούν σαφές ότι η διαφθορά είχε προσλάβει συστημικά χαρακτηριστικά. 

Η εξέλιξη αυτή κατέστησε θρασείς και ασύδοτους τους δωροδοκούντες, οι οποίοι εγκαθίδρυαν σχέσεις ...συνενοχής και πλήρους συνεργασίας με τους εντεταλμένους από την Πολιτεία ιθύνοντες, που έπαιρ­ναν τις αποφάσεις. 

Πώς θα ελέγχονταν, υπό τις συνθήκες αυτές, οι τιμές; Πώς θα υλοποιούνταν τα συμφωνημένα αντισταθμιστικά οφέλη; Πώς θα προαγόταν η ανάπτυξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας, όταν οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού αντι­πρόσωποι και μεσάζοντες των ξέ­νων εταιρειών και κατασκευα­στών είχαν προφανές συμφέρον να διατηρήσουν το υπάρχον καθεστώς αγοράς και να τορ­πιλίσουν την ανάπτυξη της εθνικής βιομηχανίας, που δεν προωθούσε άμεσα τα δικά τους συμφέροντα; 

Η εξέλιξη αυτή, προφανώς, δεν ήταν αναπόφευκτη. Απόδειξη ότι αυτά τα τέρατα και σημεία δεν συμβαίνουν σε όλες τις χώρες. Χαρακτη­ριστικό παράδειγμα είναι η γειτονική Τουρκία. Μέχρι τη δεκαετία του '80, η πολεμική βιομηχανία της Ελλάδος βρι­σκόταν σε καλύτερη θέση από αυ­τήν της Τουρκίας. Αμέσως μετά το 1974 είχαν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες για τη θεμελίωση μιας αξιόλογης πολεμικής βιομηχανίας σε όλους τους τομείς. Η Τουρ­κία ξεκίνησε την προσπάθεια της αργότερα. Κυρίως μετά το embar­go που επέβαλε, λόγω Κυπριακού, το Αμερικανικό Κογκρέσο στις πω­λήσεις όπλων στην Τουρκία. Κατόρθωσε όμως να διαμορφώσει μια ο­λοκληρωμένη και σταθερή στρατη­γική για την ανάπτυξη της εθνικής πολεμικής βιομηχανίας και να οικο­δομήσει τους απαραίτητους θε­σμούς και τις διαδικασίες για τη συ­νεργασία του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα και την υλο­ποίηση μεγάλων και φιλόδο­ξων προγραμμάτων. Η εθνι­κή πολεμική βιομηχανία ανήχθη από την Άγκυρα σε μεγάλο εθνικό στόχο, η κατάκτηση του οποίου ταυτίζεται με τις φιλοδοξίες της να καταστεί περιφε­ρειακή και ταυτόχρονα βιομηχανική και τεχνολο­γική δύναμη. 

Η συνήθης αναφορά στους εξοπλισμούς υποτιμά και υποβαθμίζει τη συμβολή της πο­λεμικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη μιας χώρας, ιδιαίτερα την τεχνολογι­κή. Η Άγκυρα κατόρθωσε να συνδέ­σει και να συντονίσει με την προσπάθειά της αυτή τα ερευνητικά της κέντρα και τα πανεπιστήμιά της, ιδιαίτερα τα πολυτεχνεία της, και ν΄ αναπτύξει το ερευνητικό της δυναμι­κό. Στη σημερινή εποχή των συνε­χών τεχνολογικών εξελίξεων και της καινοτομίας, έχει τεράστια σημασία το τεχνολογικό προβάδι­σμα. 

Η κατιούσα, παράλληλα, πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα κατά τις τελευταίες τρείς δεκαετίες, αναδεικνύει το μέγεθος του πολιτικού της προβλήματος, που υπονόμευσε την ανάπτυξη και την πρόοδό της σε ό­λους τους τομείς. Η κομματοκρατία, η διαφθορά, ο φθηνός λαϊκισμός και η έλλειψη σταθερής στρατηγικής και εθνικού σχεδίου, καθήλωσαν τη χώ­ρα. Οδήγησαν και στον συγκεκριμέ­νο τομέα της εθνικής άμυνας σε σπατάλη πολύτιμων πόρων χωρίς να επιτευχθεί με αυτούς το αποτέλεσμα που ήταν δυνατό να επιτευχθεί και να διασφαλισθεί η άμυνα της χώρας και η ανάπτυξη της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. Αντιθέτως, οι συνεχείς αποκαλύψεις και συζητήσεις για τα σκάνδαλα στον τομέα της ε­θνικής άμυνας, δυσφημούν και δια­σύρουν την ανάγκη των αμυντικών δαπανών και πλήττουν με ένα άλλο τρόπο την εθνική άμυνα. 

Χαρακτηριστική είναι η συζήτηση στη βουλή της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επι­τροπής για το θέμα των καθηλωμέ­νων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού και γενικότερα του καθεστώτος των ναυπηγείων Σκαραμα­γκά. Το κόστος των υποβρυχίων έχει σχεδόν καταβληθεί από το Πολεμικό Ναυτικό. Τα υποβρύχια, όμως, δεν παρεδόθησαν και το ναυπηγείο βρί­σκεται σε πλήρη αποτελμάτωση. Η διαχείριση του προγράμματος της κατασκευής και του εκσυγχρονι­σμού των υποβρυχίων του Πολε­μικού Ναυτικού και της ιδιωτικοποιήσεως των ναυπηγείων Σκα­ραμαγκά είναι μνημείο κομματι­κής ιδιοτέλειας, πολιτικής ασχε­τοσύνης, διαφθοράς και αδιαφο­ρίας για την κατάσταση της εθνι­κής άμυνας. 

Τα υποβρύχια είναι απολύτως α­παραίτητα στο Πολεμικό Ναυτικό για την άμυνα του Αιγαίου και την υπο­στήριξη των ζωτικών εθνικών συμφερόντων της χώρας. Παραμένουν, όμως, υπό ομηρεία, με προφανή κίνδυνο να προηγηθεί η Τουρκία στην παραλαβή των δικών της έξη παρομοίων υποβρυχίων που κατα­σκευάζονται στα δικά της ναυπηγεία. 

Οι συζητήσεις στη Βουλή επικε­ντρώθηκαν περισσότερο στην αποκόμιση πολιτικού οφέλους από την καταγγελία του σκανδάλου και των υπευθύνων γι' αυτό, παρά στη λύση του προβλήματος που έχει δημιουρ­γηθεί από το σκάνδαλο. Ασφαλώς, οι υπεύθυνοι πρέπει να καταγγέλλο­νται και να λογοδοτήσουν ενδεχομέ­νως ενώπιον της Δικαιοσύνης για τις ευθύνες τους. Ευθύνη όμως όλων σήμερα είναι και να εξευρεθεί λύση για την αποπεράτωση των υποβρυ­χίων και την έγκαιρη παράδοσή τους στο Πολεμικό Ναυτικό. 

Οι σχεδιασμοί της Άγκυρας και π εντεινόμενη εσωτερική πολιτική α­στάθεια, δεν αφήνουν περιθώριο για περαιτέρω αδράνεια και υποτίμηση των κινδύνων. Η έγκαιρη προετοιμασία και η διαφύλαξη και παρασκευή των αναγκαίων μέσων αποτροπής είναι επιταγή στοιχειώδους σωφροσύνης και παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης 

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η δια­φθορά, η μικροπολιτική ιδιοτέλεια και ο εφησυχασμός να καταφέρουν νέο πλήγμα στην εθνική άμυνα και στη χώρα. 

(TO ΠΑΡΟΝ- 22/12/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger