Αρχική » » ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ


ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 

Βήμα περαιτέρω διεθνοποίησης του αγώνα κατά της απόφασης της Άγκυρας να κρατά κλειστή την Θε­ολογική Σχολή στη Χάλκη, αλλά και της απειλής να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε Τζαμί, πραγματοποί­ησε Διεθνές Συνέδριο στο Βερολίνο, με θέμα τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. 

Στο συνέδριο μάλιστα έκανε παρέμβαση και η τέως Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, γερουσιαστής Χίλαρι... Κλίντον, η συμμετοχή της οποίας έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο κ. Λάκης Βίγκας, εκπρόσωπος των μειονοτικών βακουφιών της Τουρκίας, τόνισε στην ομιλία του τα «προβλήματα νομικής προσωπικότητας» τόσο του Ελληνικού, όσο και Αρμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία. «Υπό το φως των ιστορικών εμπειριών μας, ως μειονότητες της Τουρκίας, χρειαζόμαστε έργα που θα μπορούν να εφαρμοστούν με μακροπρόθεσμη προοπτική να γίνουμε ίσοι, ελεύθεροι πολίτες, που θα μπορούμε να εκφράσουμε ό,τι σκε­φτόμαστε σε ένα ελεύθερο περιβάλλον» είπε ο κ. Λάκης Βίγλας. Ο ίδιος, ανακίνησε, επίσης, το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός ότι παραμένει κλειστή εδώ και 42 χρόνια, «βλάπτει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον ορθόδοξο κόσμο καθώς και την ίδια την Τουρκία». 

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΜΙ; 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ένα άλλο καυτό θέμα ήταν η συζήτηση για το αν θα πρέπει να μετατραπεί σε τζαμί Λ ή όχι το μακραίωνο ιστορικό Μνημείο της Ορθοδοξίας και του κόσμου ολόκληρου, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας. 

Το θέμα έχει ανακινήσει ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς που εξέφρασε την ελπίδα του, όπως είπε, να δει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης να μετατραπεί πάλι σε τζαμί. 

Βεβαίως όλο αυτά με την ανοχή η και προτροπή Ερντογάν ο οποίος παλιότερα σε σχετική τοποθέτηση του προ μερικών μηνών, είχε αφήσει ανοιχτό το θέμα... 

(NEWSBOMB-07/12/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger