Αρχική » » Έτος αναβάθμισης το 2013 για τις Ένοπλες Δυνάμεις!

Έτος αναβάθμισης το 2013 για τις Ένοπλες Δυνάμεις!


Παρά τις περικοπές στον Προϋπολογισμό, οι ασκήσεις δείχνουν μεγάλη ετοιμότητα! 

Από τον 
Ευθύμιο Πέτρου 

Χρονιά επανενεργοποιήσεως του αμυντικού μας συστήματος χαρα­κτηρίζεται το 2013. Είναι η πρώτη χρονιά μετά την κρίση που οι Ένοπλες Δυνάμεις, έχοντας μειώσει τον προϋπολογισμό τους περίπου οε ποσοστό 40%, έφεραν σε πέρας ένα πλήρες πρόγραμμα ασκήσεων και εκπαιδεύσεων. Πέρα από τις προγραμματισμένες μικρής και μεγά­λης κλίμακας ασκήσεις, σχεδόν κάθε μή­να ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κινητοποιούσε χωρίς προειδοποίηση κάποιο τμήμα των δυνάμε­ων άμεσου επεμβάσεως για να μετρηθούν οι χρόνοι και να αξιολογηθούν οι ετοιμότητες. Μάλιστα, η τελευταία τέτοια κινη­τοποίηση έγινε στις 20 Δεκεμβρίου. Παρότι... ήταν Παρασκευή και είχαν ήδη αρχί­σει οι εορταστικές άδειες και η χαλάρωση της περιόδου των Χριστουγέννων, όλα τα συμμετέχοντα τμήματα κινήθηκαν κατά τρόπο που εξέπληξε τους λίγους που προ­έβλεπαν καθυστερήσεις και προβλήματα στην εφαρμογή των σχεδίων. 

Για τις επιδόσεις αυτές είναι υπερήφα­νος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός, Μιχα­ήλ Κωσταράκος, ο οποίος δηλώνει ότι θα δεχόταν πολύ ευχαρίστως μια εντολή από την πολιτική ηγεσία να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικά μια άσκηση, ώστε να δείξει πέρα από κάθε αμφισβήτηση την αποτελε­σματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Ανάμεσα στα γεγονότα που σημάδε­ψαν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες ήταν και το ότι για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια προσεκλήθη πρωθυπουργός να παρακολουθήσει στρατιωτική άσκηση. Πράγματι, ο Αντώνης Σαμαράς επέβη για ένα πρωί σε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυ­τικού και παρακολούθησε την ανακατάλη­ψη βραχονησίδας με συντονισμένη αερο­ναυτική επιχείρηση. 

Εξάλλου, λίγα χιλιόμετρα από τη με­θόριο του Έβρου πραγματοποιήθηκε μια πλήρης νυκτερινή επιχείρηση με προέλαση τεθωρακισμένων δυνάμεων, τις οποίες υποστήριζε η Πολεμική Αεροπορία. Στην άσκηση αυτή αποδείχθηκε η ικανότητα του Ελληνικού Στρατού να συντονίζει τις επιχειρήσεις του με την εφαρμογή προηγ­μένων τεχνολογικά εφαρμογών, όπως το σύστημα «Ηνίοχος» που ενσωματώνουν τα άρματα Leopard 2Hel και A4. 

Ο Στρατός τώρα προσδοκά την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των νέων αρμά­των με την απόκτηση επαρκών ποσοτήτων συμμαχικών, που καθυστερούν μια ολόκληρη δεκαετία. 

Η πίστωση 

Η σχετική πίστωση, περίπου 50.000.000 ευρώ, έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2014, οπότε σύντομα θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την απόκτηση τους, με συμ­μετοχή μάλιστα και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που μπορεί να φτάσει και στο 40% της προστιθέμενης αξίας του συμβολαίου. 

Η χρονιά έκλεισε με μια εντυπωσιακή βολή αποδοχής του συστήματος S-300 στο ελληνικό οπλοστάσιο, κάτι που είχε καθυστερήσει για περίπου μία δεκαετία αφότου το ρωσικό αυτό αντιαεροπορικό μεταβιβά­στηκε σε ελληνική ιδιοκτησία. Το γεγονός ότι στην πρώτη βολή ενός συστήματος που είναι ουσιαστικά νέο προσκλήθηκαν υπουργοί, δημοσιογράφοι και ξένοι στρα­τιωτικοί ακόλουθοι αποδεικνύει όχι μόνο την ικανότητα αλλά και την αυτοπεποίθηση όλων όσοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίησή της. Οι πιθανότητες απρόοπτων περιπλοκών δεν μπορούν ποτέ να απο­κλειστούν σε μια τέτοια βολή. Σχεδόν κα­νένας στρατός στον κόσμο δεν διακινδυ­νεύει να την κάνει παρουσία παρατηρητών. Συνήθως γίνεται χωρίς προσκεκλημένους η δοκιμή αποδοχής και στη συνέχεια «στα σίγουρα», πραγματοποιείται και μια ανοι­χτή επίδειξη. 

Δεν πρέπει να παραλείψουμε και ένα γεγονός που «δοκίμασε» την κυβερνητι­κή συνοχή. Η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε κα­νονικά με συμμετοχή μηχανοκίνητων τμημάτων, κάτι που είχε σταματήσει από τότε που ο νυν υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος αποφάσισε να κάνει και εκεί οικονομίες και περιέκοψε τη σχετική δαπά­νη. Αποδείχθηκε όμως ότι, σε αντίθεση με τις αιτιάσεις του, η παρέλαση δεν επιβαρύ­νει ιδιαίτερα τον Προϋπολογισμό. Πάντως βρέθηκαν και αρκετοί επιχειρηματίες (όχι όλοι «μεγάλοι») πρόθυμοι να συμβάλουν στην κάλυψη των εξόδων για να γίνει σω­στά η παρέλαση. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-20/12/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger