Αρχική » » Η «Αγιά Σοφιά» προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο!

Η «Αγιά Σοφιά» προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο!


«Κολλημένους» με το Βυζάντιο αποκαλεί γνωστή συγγραφέας της Τουρκίας τους Έλληνες οπαδούς της ΑΕΚ και περιμένει την... τάφρο 

Ένα νέο αλλά μάλλον... απρόσμε­νο θέμα δημιούργησε η παρουσίαση του γηπέδου της ΑΕΚ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση από τον Δημή­τρη Μελισσανίδη. Αναμφίβολα στην Ελλά­δα, η παρουσίαση είναι το θέμα των ημε­ρών. Όμως απ' ότι φαίνεται οι μακέτες δεν προκάλεσαν μόνο θετικά σχόλια. Είναι αλή­θεια ότι οι εν Ελλάδι οπαδοί, ακόμα και αυ­τοί που πρόσκεινται σε άλλη ομάδα μίλη­σαν με τα καλύτερα λόγια για τα όσα είδα­με στη Λεωφόρο Συγγρού. 

Στην Τουρκία όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορε­τικά και ειδικότερα μετά το εκτενές άρθρο ...της συγγραφέως Μουτλού Τονμπεκιτζί. Ούτε λίγο ούτε πολύ η φιλελεύθερη δημο­σιογράφος χαρακτηρίζει το όλο σχέδιο ως «εθνικιστι­κή καταστροφή» προβλέ­ποντας ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρ­ξουν σοβαρές αντιδράσεις από το δεξιό και ακροδε­ξιό μέτωπο της Τουρκίας. 

Η ίδια, αν και δε φαίνεται να συμμερίζε­ται την επικείμενη στάση των φιλοοθωμανών, μιας και προωθεί επισταμένως την εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, κάνει μερι­κά επικριτικά σχόλια κυρίως από πλευ­ράς αισθητικής. 

Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση εί­ναι το γεγονός πως ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποφάσισε να χαρίσει στις θύρες του γηπέδου τα ονόματα πόλεων που απο­τέλεσαν κοιτίδες του ελληνικού πολιτισμού πριν την γενοκτονία των Ποντίων. Σε εκεί­νο το σημείο η Μουτλού Τονμπεκιτζί στέ­κεται πολύ περισσότερο και υπογραμμί­ζει πως «η συγκεκριμένη ονοματοδοσία θ' αποτελέσει θέμα συζήτησης για πολύ μεγάλο χρονικό δι­άστημα». 

Είναι εμφανές φυσικά το ότι η ίδια προφανώς θέλει να το... παίξει «Κασσάνδρα», ωστό­σο τα σχόλια που συνοδεύ­ουν το άρθρο της που βρί­σκεται σε όλο το τουρκικό διαδίκτυο είναι μάλλον... ανη­συχητικά: «Ας τους αφήσου­με να το φτιάξουν. Εμείς έχουμε κατακτη­τές», αναφέρει ένας από τους οπαδούς, με μια σαφέστατη παραπομπή στον Μω­άμεθ τον Β'. «Και ο μιναρές που θα μπει;», ήταν το σκωπτικό σχόλιο ενός άλλου ανα­γνώστη, ενώ στη συντριπτική τους πλειο­ψηφία τα αρνητικά σχόλια παίρνουν θετι­κές ψήφους κάτι που σημαίνει πως αρκε­τοί αναγνώστες συμφωνούν σιωπηρά σε τέτοιου είδους ακραίες θέσεις. 

Τα δύο μοναδικά... διασκεδαστικά στην υπόθεση είναι το γεγονός πως η συγγραφέ­ας υποστηρίζει πως το όλο εγχείρημα είναι «το μοναδικό νέο στην Ελλάδα που έχει... πλάκα, λόγω κρίσης», αλλά και η περιγρα­φή του σχεδίου. Συγκεκριμένα, η δημοσιο­γράφος με διάθεση ειρωνείας υπογραμμί­ζει πως περιμένει να δει την... τάφρο μπρο­στά από τα βυζαντινά τείχη, ενώ βγάζει... γλώσσα κοροϊδευτικά εις βάρος του μότο: «Τα δικά μας τείχη δε θα πέσουν ποτέ». 

Πέρα όμως από την πλάκα καταλήγει με ένα συμπέρασμα τονίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία σωτηρία για τους δύο γείτονες. Οι μεν είναι "κολλημένοι" με το Βυ­ζάντιο και οι δε με τους Οθωμανούς». 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΡΣΙΝΟ, 
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ «ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ» 

(ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-10/11/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger