Αρχική » » Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ

Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ


ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ 

Ένα από τα πιο μεγάλα... μάτια του Μεγάλου Αδελφού είχε τοποθετηθεί στην Κύπρο. Η Μεγαλόνησος αποτελούσε τον κόμβο των παρακολουθήσεων που διενεργούσε η Βρετανία στη Μέση Ανατολή υπό τις οδηγίες των ΗΠΑ. 

Καθώς ξετυλίγεται σιγά σιγά ο μίτος της Αριάδνης όλο και πιο ενδιαφέροντα στοι­χεία αποκαλύπτονται... για τη δράση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που βασίζονταν στα «ξαδέλφια» για να φέρουν εις πέρας το έργο. Τα ευρήματα της μεγά­λης έρευνας που διενήργησαν η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και το ιτα­λικό περιοδικό L' Espresso -συμμετείχαν και ελληνικά μέσα ενημέρωσης- ήταν όντως εντυπωσιακά. Επιβεβαίωσαν τις υποψίες ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις «αδελφές» αγγλόφωνες χώρες -Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία- και δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για το πού και το πώς γίνεται η παρακολούθηση. 

Η Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Παρακολούθησης της Βρετανίας (GCHQ), που συνερ­γάζεται στενά με την αμερικανική NSA, έχει στήσει το στρατηγείο της στον Άγιο Νικό­λαο, «σταθμό» των διαδικτυακών υποκλο­πών. Από εκεί γίνονται οι παρακολουθήσεις σχεδόν ολόκληρης της Ευρώπης - πολιτι­κών πρόσωπων, διπλωματών κλπ. Η υπη­ρεσία GCHQ χρησιμοποιεί το πρόγραμμα Tempora για να καταγράφει στον «κόμβο» της Κύπρου μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κωδικούς τηλεφωνικές κλή­σεις ή για να «επισκέπτεται» ιστοσελίδες. 

Στις αποκαλύψεις που είχε κάνει το κα­λοκαίρι ο Έντουαρντ Σνόουντεν στην εφημερίδα Washington Post σχετικά με τις παρακολουθήσεις είχε περιοριστεί να δη­λώσει ότι οι υποκλοπές γίνονταν «από ένα σημείο στο εξωτερικό». Τότε δεν ήθελε να πει περισσότερα, αλλά εννοούσε τη βάση στην Κύπρο, που, όπως έγινε τώρα γνωστό, έχει την κωδική ονομασία Sounder. 

Ένα δαιδαλώδες δίκτυο καλωδίων και οπτικών ινών περνά κάτω από τη θάλασσα για να κατασκοπεύει τις επικοινωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Το δίκτυο συνδέει την Κύπρο με το Ισραήλ και τη Συρία, την Ελλάδα, το Λίβανο, την Τουρκία την Αίγυπτο και την Ιταλία Το ιταλικό L'Espresso είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο ότι τρία από τα δίκτυα οπτικών ινών που «ακολουθούσε» συστηματικά η βρετανική μυστική υπηρεσία κατέληγαν στη Σικελία, άλλο ένα κομβικό σημείο για τις αγγλοσα­ξονικές παρακολουθήσεις. 

Η NSA χρηματοδοτεί τη βρετανική GCHQ για να συντηρεί το μεγάλο πλέγμα παρακο­λουθήσεων σε όλο τον κόσμο. Το 2010 οι Αμερικάνοι χορήγησαν πάνω από 46 εκατ. ευρώ στις παρακολουθήσεις της βρετανικής υπηρεσίας· την επόμενη χρονιά το μισό του ποσού αυτού κατέληξε στο «κέντρο» της Κύπρου. 

Για να πραγματοποιούνται οι παρακολου­θήσεις η βρετανική υπηρεσία πληροφο­ριών είχε καλή συνεργασία με την British Telecom, σύμφωνα με τις πηγές των βρε­τανικών μέσων ενημέρωσης όπως και με άλλες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσε να κινείται άνετα. Οι παρακολουθήσεις άλλωστε, γίνονταν με την ανοχή υπηρεσιών και κυ­βερνήσεων -κι ας το αρνούνται μετά βδελυγμίας όλοι. Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Independent αποκάλυπτε ότι ορισμένες από τις κεραίες των υποκλοπών είχαν στηθεί σε εβδομήντα τέσσερα κτίρια πρεσβειών και προξενείων σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 

Η NSA από το κέντρο επιχειρήσεων της Τζόρτζια (στο Φορτ Γκόρντον) και η GCHQ από τη Βρετανία αντάλλασσαν σε πραγματικό χρόνο άμεσα τις πληροφορίες που λάμβαναν για τη Μέση Ανατολή χρησιμο­ποιώντας κατασκόπους που μιλούν αραβι­κά, ελληνικά, τουρκικά κ.λ.π 

Οι αποκαλύψεις έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, από τους οποίους το Κοινοβούλιο ζήτησε εξηγήσεις, καθώς οι πολιτικοί θέλουν να πείσουν ότι δεν είχαν ιδέα. Μετά τα συνεχή δημοσιεύματα του βρετανικού και του διεθνούς Τύπου και υπό την απειλή νέων αποκαλύψεων, οι «αρχικατάσκοποι» της Βρετανίας -επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών GCHQ, ΜΙ5 και ΜΙ6- προσπάθησαν να εξηγήσουν τους λογούς των παρακολουθήσεων. Ο κύριος σκοπός είναι γνωστός και επαναλαμβανόμενος: ο Άντριου Πάρκερ, επικεφαλής της ΜΙ5, δήλωσε ότι η υπηρεσία του σταμάτησε τριαντατέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις από το 2005 κι έπειτα. Βέβαια, κανείς από τους αρχιπράκτορες δεν απάντησε γιατί δεν σταμάτησαν άλλες επιθέσεις ή, αφού άκουγαν τους πάντες στη Μεσόγειο, γιατί δεν προ­ειδοποίησαν κανέναν για την επερχόμενη χιονοστιβάδα της «αραβικής άνοιξης». 

Δεν δόθηκαν, λοιπόν, εξηγήσεις για τη μεγάλη παρακολούθηση από την Κύπρο, την έκταση της οποίας είναι αμφίβολο αν θα μάθουμε ποτέ, έκτος κι αν ο Σνόουντεν ανοίξει κι άλλα χαρτιά.  

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-14-21/11/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger