Αρχική » » Νέο ρεσιτάλ Βασιλάκου σε... ζωντανή μετάδοση!

Νέο ρεσιτάλ Βασιλάκου σε... ζωντανή μετάδοση!


Οι ανακρίβειες και τα μισόλογα του πρώην γενικού διευθυντή Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών σε τηλεοπτική εκπομπή για τον περίεργο χειρισμό της υποθέσεως των παρεμβολέων της SONAK. 
Ο κ. Βασιλάκος ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για τη ματαίωση της προμήθειας των πυρομαχικών των 120 χλστ. των νέων αρμάτων μάχης. 

Από τον Μάνο Ηλιάδη 

Η άκρως ενδιαφέρουσα εκπομπή του Κ. Χαρδαβέλλα την περασμένη Τετάρτη στο Extra σχετικά με την αμυντική βιομη­χανία και τους εξοπλισμούς κα­τέδειξε αρκετά από τα προβλήμα­τα που διείπαν τις αμυντικές προ­μήθειες των τελευταίων αρκετών ετών ή μάλλον του... μακρινού παρελθόντος, διότι στην πράξη οι αμυντικές προμήθειες ουσιαστικώς σταμάτησαν το 2005, με εξαί­ρεση ορισμένες που αποφασίσθη­καν για λόγους που είχαν να κά­νουν περισσότερο με τη διάσωση της αμυντικής βιομηχανίας (π.χ. η απόφαση για τη ναυπήγηση ακό­μη δύο πυραυλακάτων -όχι γιατί δεν τις χρειάζονταν στο ΠΝ, αλλά γιατί υπήρχαν άλλες, πιεστικότερες ανάγκες) και λιγότερο για την ενίσχυση της άμυνας. 

Στο θέμα της αμυντικής βιο­μηχανίας, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ και «καθ΄ ύλην αρμόδι­ος» για την ...(ιδιωτική) ελληνική αμυντική βιομηχανία Τάσος Ροζολής κάλυψε κατά τον καλύτε­ρο τρόπο το θέμα, διατυπώνοντας συνοπτικά μια κατάσταση που θα έπρεπε να κάνει όσους πολιτι­κούς και υπηρεσιακούς παράγο­νται ήσαν υπεύθυνοι τα τελευταία χρόνια να ντρέπονται. Ένας πασίγνωστος, από τους τελευταίους ήταν και ο Ευάγγε­λος Βασιλάκος, κοντά πέντε χρό­νια γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών), ο οποίος ήταν και ο «guest star» της βραδιάς και ως γνωστόν διώκεται (μαζί με άλλους 18) για τον περί­εργο χειρισμό της υποθέσεως των παρεμβολέων και κέντρων ακροά­σεων της Sonak. 

Τα ρεπορτάζ 

Για τον συντάκτη του παρόντος, ο οποίος έχει γράψει αμέ­τρητα άρθρα για το συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα στον τότε «Επεν­δυτή» και «Κόσμο του Επενδυ­τή» (π.χ., 8/2/2004, 3/10/2005, 22/10/2006, 13/10/2007, 9/12/2007, 20/6/2010), καθώς και πρόσφατα ακόμη, στην «κυρια­κάτικη δημοκρατία» (11/8/2013), εντύπωση προκάλεσε η παραπο­μπή και του τότε Α/ΓΕΣ και με­τέπειτα Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Γε­ώργιου Αντωνακόπουλου, ενός εκ των πλέον ικανών και ακέραι­ων αξιωματικών που πέρασαν από το Στράτευμα. Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο στρατηγός Αντωνακόπουλος είχε γράψει συγκεκριμένες (αρνητικές) παρατηρήσεις στα προωθούμενα τότε έγγραφα της συγκεκριμένης προμήθειας, αλλά αυτές, λόγω του πνεύματος της εποχής, ουδόλως ελήφθησαν υπ΄ όψιν από την πολιτική ηγεσία. 

Δεν θα ασχολούμεθα εκ νέ­ου με το θέμα εάν ο Ευ. Βαοιλά­κος δεν ανέφερε -με τη χαρακτη­ριστική, μακρόσυρτη εκφορά του λόγου του, που θύμιζε τον αμίμη­το καρατερίστα του παλιού ελλη­νικού κινηματογράφου Νίκο Φέρμα- ότι «οι ανόητοι γράφουν ανόη­τα πράγματα». Και επειδή συγκα­ταλεγόμαστε μεταξύ των πλέον ανόητων για το θέμα έχοντας γρά­ψει, ως προελέχθη, αρκετά άρθρα για τη συγκεκριμένη προμήθεια επανερχόμαστε εν συντομία. 

Το περίεργο εδώ είναι ότι ο ικανότατος και έμπειρος Κ. Χαρδαβέλλας τού παρέσχε την άνεση να ξεπεράσει με τον γνωστό αόρι­στο τρόπο του και χωρίς να δίνει καμία εξήγηση ακόμη και την παρέμβαση του πρώην ανώτατου δι­καστικού της στρατιωτικής Δικαι­οσύνης, και συγκεκριμένως του εγνωσμένου κύρους Κυριάκου Σαμπάνη, Αναθεωρητού Γ΄ Τάξεως, ενός αδέκαστου και επαρ­κέστατου αξιωματικού που ήταν πρόεδρος της επιτροπής των τε­λικών διαπραγματεύσεων με τη Sonak. Ο τελευταίος με παρέμβασή του δήλωσε στην εκπομπή ότι η επιτροπή της οποίας προίστατο είχε ολοκληρώσει το έργο της, κατοχυρώνοντας τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, όταν η επι­τροπή του διελύθη με εντολή Βα­σιλάκου δύο ώρες πριν! (σ.σ: την επιστολή Σαμπάνη προς Βασιλά­κο, που επιβεβαιώνει τη σχετική δήλωση, την έχουμε, ενώ παρακάτω αναφέρεται και σχετική επιστο­λή της Sonak, που επιβεβαιώνει τον Κ. Σαμπάνη). Απάντηση Βα­σιλάκου, απευθυνόμενος προς Κ. Χαρδαβέλλα «Δεν είναι ακριβές αυτό», χωρίς να δώσει καμία άλ­λη εξήγηση γιατί ήταν ανακριβής η δήλωση Σαμπάνη, για να συνε­χίσει τις υπεκφυγές σε όποια ερώ­τηση με πρόσχημα ότι το θέμα εί­ναι στη Δικαιοσύνη («και εγώ σέβομαι τους θεσμούς» κ.λ.π). 

Η επιστολή 

Σε άρθρα του γράφοντος στον τό­τε «Κόσμο του Επενδυτή» την 13/10/2007 και 9/12/2007 (είχαν προηγηθεί αρκετά άλλα με προειδοποιητικό χαρακτήρα για το πού θα κατέληγε η σύμβαση) είχαμε παρουσιάσει το κείμενο μιας επι­στολής της Sonak προς τον Ευ. Βασιλάκο, με ημερομηνία 6 Σεπτεμ­βρίου 2006, το περιεχόμενο της οποίας ήταν ενδεικτικό των προ­θέσεων της εταιρίας: 

«Τον Σεπτέμβριο του 2005 ξε­κίνησε η διαδικασία επίλυσης των διαφορών στο πλαίσιο του άρθρου 21 της σύμβασης. Την 1η Σεπτεμβρίου 2006 και λίγες ώρες προ της υπογραφής του Πρακτικού, στο οποίο είχαμε καταλήξει έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή της ΓΔΑΕΕ, η διαδικασία διεκόπη αιφνίδια και αδικαιολόγητα με εντολή σας. Από τότε, και παρά τις υπομνήσεις μας σε επιστολές και συναντήσεις, δεν προωθείται λύση του αδιεξό­δου, παρά το γεγονός ότι ήδη, με τις προηγούμενες επιστολές μας, σας έχουμε πλήρως αποδείξει το ύψος των θετικών και αποθετι­κών ζημιών που υφιστάμεθα από τη μη εκπλήρωση της συμβάσεως. Οι ζημίες αυτές, συμπεριλαμβα­νομένου και του άμεσου κόστους διατήρησης εγγυητικών επιστο­λών και εμπλεκόμενου προσω­πικού, βαίνουν καθημερινά αυ­ξανόμενες και υπερβαίνουν τα 50.000.000 ευρώ». 

Αυτό που είναι εντυπωσιακό, γράφαμε τότε, είναι ότι ενώ το κεί­μενο αυτό, προφανώς συντεταγ­μένο από νομικό, έδειχνε καθαρά ότι η εταιρία (Sonak) -εν όψει της διαπιστωθείσης σε δύο δοκιμές αδυναμίας του συστήματός της να ανταποκριθεί στις τεχνικές προδιαγραφές της συμβάσεως- καλλι­εργούσε το έδαφος για να ξεφύγει από το φυσιολογικά αναμενόμε­νο ζητούμενο της επιστροφής των 35.000.000 ευρώ περίπου που εί­χε πάρει σε προκαταβολές, διά της παραπομπής του θέματος στη μακροχρόνια διαδικασία της διαιτησίας, η ΓΔΑΕΕ, διά της αδράνειας της τής παρέσχε όλο τον χρόνο και τα προσχήματα να το επιτύχει. 

Το αποτέλεσμα ήταν στις 28 Νοεμβρίου 2007 η Sonak να προσφύγει στη διαιτησία, έναν και πλέον χρόνο μετά τη διάλυση της επιτροπής και χωρίς καμία, εξ όσων γνωρίζουμε, άλλη ενέργεια της ΓΔΑΕΕ. Τι έκανε ο Ευ. Βασιλάκος; Στις 15 Οκτωβρίου 2009 (!!), τρία ολόκληρα χρόνια αργό­τερα δηλαδή μετά τη διάλυση της επιτροπής και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και δύο χρό­νια μετά την προσφυγή της Sonak στη διαιτησία υπέβαλε και αυτός.. αντίθετη αίτηση προσφυγής στη διαιτησία, σε μια προφανώς ύστα­τη προσπάθεια να καλύψει τις ευθύνες του. Είχαμε, δηλαδή μια κα­ραμπινάτη περίπτωση προκλήσε­ως ζημίας στο Ελληνικό Δημόσιο (το οποίο έχασε την προκαταβο­λή και αναγκάστηκε να πληρώσει και 3.000.000 ευρώ για δικαστι­κά έξοδα) λόγω της αδράνειας και των παραλείψεων συγκεκριμένου ατόμου. Και είναι αυτό ακριβώς που επισήμανε, κατά τη διάρκεια της εκπομπής, στον Ευ. Βασιλάκο ο διακρινόμενος για την ευθυκρι­σία και μαχητικότητά του Κ. Φράγκος, ότι ευθύνες δεν υπάρχουν μόνο για παράνομες πράξεις αλλά και για παραλείψεις. 

Τα πυρομαχικά 

Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η μό­νη περίπτωση των αδέξιων χειρι­σμών του Ευ. Βασιλάκου, ο οποί­ος ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για τη ματαίωση της προμήθειας των πυ­ρομαχικών των 120 χλστ. των νέ­ων αρμάτων μάχης και προκάλεσε την καθυστέρηση σε σχεδόν κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα των τρι­ών κλάδων των Ε.Ε., με αποτέλε­σμα τη σημερινή ελάχιστα επιθυμητή κατάσταση. Και είναι ο ίδιος ο οποίος ευθύνεται κατά γενική ομολογία για την απαράδεκτη κα­τάσταση στο θέμα των ανεκτέλε­στων Α.Ω., το οποίο εθίγη στην ίδια εκπομπή με σημαντικές δυσμε­νείς επιπτώσεις για τη δύσμοιρη ελληνική αμυντική βιομηχανία. 

Η εμφάνιση του σε μια αξιό­λογη εκπομπή όπως αυτή του Κ. Χαρδαβέλλα την περασμένη Τε­τάρτη, στην οποία κατηγόρησε για ακόμη μία φορά τους πάντες για διαφθορά κ.λ.π., με τη γνωστή του τακτική των υπονοουμένων και της αοριστολογίας, χωρίς στην ου­σία να λέει απολύτως τίποτε, εκτός του ότι είναι ο μόνος τίμιος στον χώρο (οι παρακολουθούντες τα θέ­ματα της άμυνας θυμούνται τις κατ΄ επανάληψη δηλώσεις του, σε στιλ Νίκου Φέρμα πάντα, «εγώ δεν τα πήρα»), αποτέλεσε συνέχεια της μακράς και επιβλαβούς παρουσίας του στον χώρο. 


Ο Ευάγγελος Βασιλάκος 

Ο απολογισμός και η μεγαλομανία του 

ΠΡΙΝ τον ξανακαλέσει στην εκπομπή του, ο συμπαθέστατος Κ. Χαρδαβέλλας καλά θα κάνει να διαβάσει τον Απολογισμό Έργου της ΓΔΑΕΕ10/4/2006-4/10/2009 (υπάρχει στο διαδίκτυο, βλ. DefenceNet 1/03/2010) που υπέβαλε ο Ευ. Βασιλάκος την επομένη των εκλογών του 2009 στον νέο τότε υπουργό Ευ. Βενιζέλο για να διαπιστώσει τη σοβαρότητα των απόψεων Βα­σιλάκου και κυρίως την ιδέα του ατόμου αυτού για το άτομο του. «Για το έργο που παρήχθη κατά την περίοδο της θητείας μου, αρμόδιος να το κρίνει είναι ο ιστορικός του μέλλοντος» έγραψε. 

Στον ίδιο απολογισμό ο Βασιλάκος υποστήριξε ότι η παρούσα στελέχωση της ΓΔΑΕΕ (235 επιτελείς) ήταν ανεπαρκής και χρειάζονταν τουλάχιστον 800-1.000 (!) επιτελείς, ενώ παρακάτω επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός υφυπουργεί­ου Αμυντικών Επενδύσεων με προσωπικό 3.000 άτομα! Μία ολόκληρη ταξιαρχία δηλαδή. Τούτο δε τον Οκτώβριο του 2009, όταν η χώρα δεν αγόραζε από ετών πλέον απολύτως τίποτε. Πε­ριττό να τονισθεί ότι το υπόλοιπο του απολογισμού του έργου Βασιλάκου ήταν ανάλογης σοβαρότητας. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-24/11/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger