Αρχική » » Όλο το παρασκήνιο για το τέμενος στο Βοτανικό

Όλο το παρασκήνιο για το τέμενος στο Βοτανικό


Ο διαγωνισμός, οι μεγαλοκατασκευαστές, οι αντιδράσεις, οι πιέσεις της Άγκυρας και οι αναβολές της ανέγερσης. 

του Κώστα Χαρδαβέλλα

Είναι αυτονόητο ότι ο προϋπολογι­σμός των 946.000 ευρώ είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με το τεράστιο ρί­σκο που θα πάρει όποιος αναλάβει την ανέγερση του τζαμιού στο Βοτανικό». Με αυτή τη φράση εξηγεί ένας από τους ιδιοκτήτες τεχνικών εταιρειών που έλαβαν τα τεύχη δημοπράτησης του μουσουλμανικού τεμένους της Αθήνας το γεγονός ότι κανένας κατασκευαστής δεν έχει εκδήλωση μέχρι σήμερα ενδιαφέρον για την ανέγερση του πρώτου επίσημου μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. 

Το έργο με τίτλο «Κατασκευή Τεμένους με Μετασκευή Υφιστάμενου Κτιρίου στην περιοχή Βοτανικού»,...
προϋπολογισμού ύψους 946.000 ευρώ, αρχίζει να θυμίζει το… γεφύρι της Άρτας αφού από τις αρχές Ιουλίου, οπότε το έργο δημοπρατήθηκε για πρώτη φορά, έχουν γίνει πέντε διαγωνισμοί που απέβησαν όλοι άγονοι (στις 9 Ιουλίου, στις 18 και στις 26 Ιουλίου, στις 15 Οκτωβρίου αναβολή και στις 24 Οκτωβρίου). Σε πρώτη φάση τα τεύχη δη­μοπράτησης εστάλησαν σε 24 τεχνικές εταιρείες αλλά επισήμως καμία δεν συμμετείχε στη διαδικασία. Μιλώντας στα «Επίκαιρα», ο ιδιόκτητης μιας εξ αυτών των εταιρειών απο­καλύπτει το παρασκήνιο των άγονων διαγωνισμών για την ανέγερση του τεμένους στο Βοτανικό. 

«Η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο» 

«Οι αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα Ελ­λήνων πολιτών που διαφωνούν με την ανέ­γερση του τζαμιού λειτουργούν αποτρε­πτικά, αφού μας αναγκάζουν να βάλουμε στη ζυγαριά από τη μια μεριά το τεράστιο ρίσκο μιας τέτοιας συνεργασίας και από την άλλη το οικονομικό όφελος. Το συμπέ­ρασμα είναι προφανές: δεν αξίζει τον κόπο. Να το πω πιο απλά, δεν νομίζω πως θα βρε­θεί κανένας να βάλει μπελά στο κεφάλι του και να στοχοποιήσει την εταιρεία του για μια δουλειά με προϋπολογισμό μικρότερο από 1 εκατ. ευρώ ακόμη και εν καιρώ από­λυτης αναδουλειάς», εξηγεί και προσθέτει: «Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η κυβέρ­νηση το γνώριζε αυτό ευθύς εξαρχής. Το κόστος των 946.000 ευρώ, σι συνδυασμό με τις αντιδράσεις που ήταν δε δομένο ότι θα υπάρξουν, της εξασφάλιζε ότι κανένας κατασκευαστής δεν θα έπαιρνε το ρίσκο. Έτσι κερδίζει χρόνο, αφού και στην Τουρ­κία δίνει την εντύπωση ότι "εγώ κάνω ό,τι πρέπει για να χτιστεί το τζαμί στην Αθήνα όπως έχω δεσμευτεί, αλλά δεν υπάρχει εν­διαφέρον" και σε εκείνους που αντιδρούν δίνει την ικανοποίηση ότι κατάφεραν να αναβάλουν την ανέγερση. Το ερώτημα εί­ναι: "Μέχρι πότε;" ». 

Το ερώτημα θα πρέπει να απαντηθεί άμεσα από την κυβέρνηση, καθώς δεν πρέπει να ξε­χνάμε τις πιέσεις που ασκεί εδώ και μήνες η τουρκική πλευρά κατηγορώντας την Ελλάδα για καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών των μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε φτάσει στο σημείο να προτείνει στον Αντώνη Σαμαρά να χρηματοδοτήσει η Τουρκία την ανέγερση του τζαμιού της Αθή­νας ενώ, όπως έχουν αποκαλύψει τα «Επίκαι­ρα», στην Άγκυρα γίνονται ήδη κινήσεις για ανάληψη δράσης εκ μέρους της Τουρκικής Διεύθυνσης Συνεργασίας και Συντονισμού -πρόκειται για την αντίστοιχη της δικής μας ΥΔΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών, που δια­χειρίζεται τα κονδύλιο για τις ΜΚΟ-, η οποία θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του τεμένους στο Βοτανικό εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντεπεξέλθει άμεσα στις υποχρεώσεις της. 

Οι μεγαλοκατασκευαστές 

Ρωτάμε τον ιδιόκτητη της τεχνικής εταιρείας εάν υπάρχει κάποιο χρηματικό ποσό που θα έκανε έναν κατασκευαστή να αγνοήσει την πιθανή στοχοποίηση και να αναλάβει το έργο στο Βοτανικό. 

«Λόγω οικονομικής κρίσης, ο προϋπολο­γισμός ενός τέτοιου έργου θα πρέπει σί­γουρα να μην προκαλεί το λαϊκό αίσθημα, αφού θα πληρωθεί με χρήματα του Ελληνι­κού Δημοσίου. Από την άλλη πλευρά όμως, στην ίδια περιοχή όπου θα ανεγερθεί το τζαμί υπάρχει έργο ανάπλασης που δεν περιλαμβάνει κτίρια, αλλά μόνο χώρους πρασίνου, και κόστισε 1.700.000 ευρώ. Συγκρινόμενο με αυτό το κόστος του τεμέ­νους είναι σαφώς χαμηλό, αν και προσωπι­κά δεν θα αναλάμβανα το ρίσκο ούτε για τα διπλάσια», λέει θέτοντας ζήτημα ασφάλειας νια όποιον αναλάβει μια τέτοια δουλειά. 

« Ανεξάρτητο από τον προϋπολογισμό για το τζαμί του Βοτανικού, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το θέμα της φύλαξης του χώρου, της ασφάλισης των μηχανημάτων και κυρίως των εργαζομένων. Όλα αυτά μια εταιρεία "μεσαίου" μεγέθους τα σκέ­φτεται και τα συνεκτιμά. Γιατί πρέπει να τονίσουμε ότι ο διαγωνισμός μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου απευθυνόταν βασικά στις εργοληπτικές επιχειρήσεις 4ης-5ης τάξης, δηλαδή στις μεσαίες», λέει, και στη συνέχεια εξηγεί γιατί οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες δύ­σκολα θα ενδιαφερθούν για το έργο: 

«Μετά την αναβολή του τρίτου διαγωνι­σμού στα μέσα Οκτωβρίου, ο υπουργός Υποδομών, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, αποφάσισε να αναβαθμίσει το έργο, στοχεύοντας πια τα κατασκευαστικά "θηρία". Έχω την αί­σθηση ότι το έκανε και με μια διάθεση να "τιμωρήσει" εμάς τους "μεσαίους" που... τολμήσαμε να μην εκδηλώσουμε ενδιαφέ­ρον. Έτσι, με δική του έγκριση, ο τελευταί­ος διαγωνισμός έγινε με κατά παρέκκλιση συμμετοχή στη διαδικασία εργοληπτικών επιχειρήσεων 7ης τάξης, αλλά ούτε αυτοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του. Το θέμα εδώ είναι καθαρά οικονομικό, αφού πολύ δύσκολα θα ασχοληθούν οι μεγάλες τεχνι­κές εταιρείες με ένα έργο που ο προϋπολο­γισμός του δεν είναι καν 1 εκατ. ευρώ». 

«Δηλαδή για τους μεγάλους "παίκτες" του χώρου των κατασκευών δεν υπάρχει ο φόβος της στοχοποίησης και των αντιδράσεων;» τον ρωτάμε. 

«Δεν νομίζω ότι "ιδρώνει το αυτί τους" από συγκεντρώσεις και χριστιανικά εμ­βατήρια. Το μόνο πρόβλημά τους είναι τα χρήματα του έργου, που είναι λίγα. Για μια μεγάλη τεχνική εταιρεία, εξάλλου, η όποια "χασούρα" από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας θα καλυφθεί και με το παραπάνω από την καλή εικόνα που θα δείξουν προς τις μουσουλμανικές χώρες. "Κοιτάξτε, εμείς πήγαμε κόντρα στο ρεύμα και φτιάξαμε το πρώτο επίσημο ισλαμικό τέμενος στην Αθήνα" θα είναι το μήνυμα, που μπορεί να ανοίξει ακόμη πιο εύκολα τις "πόρτες" των αραβικών κυρίως μουσουλ­μανικών κρατών για ανάληψη έργων». 

Πώς θα είναι το μουσουλμανικό τέμενος της Αθήνας 

Όπως εξηγεί στα «Επίκαιρα» ο κατασκευα­στής τεχνικών έργων, η κατασκευή του μου­σουλμανικού τεμένους παρουσιάζει κάποιες ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς δεν θα χτιστεί από την αρχή, αλλά θα γίνει ανακατασκευή του υπάρχοντος κτιρίου. 

«Πρόκειται για ένα παλιό συνεργείο αυ­τοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού, που, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, θα ανακατασκευαστεί και θα διατηρηθούν μόνο οι πλαϊνοί τοίχοι. Αυτοί οι τοίχοι θα ενισχυθούν με μεταλλικό σκελετό, ώστε να στηριχθεί πάνω τους η νέα οροφή, γιατί η παλιά είναι υπό κατάρρευση. Μιναρέ δεν έχει το σχέδιο, αλλά υπάρχει πρόβλεψη για μια ειδική κατακόρυφη σύνθεση που οπτικά θα παραπέμπει σε μιναρέ. Για να γίνουν όλα αυτά και μάλιστα μέσα σε έξι μήνες που ορίζει ο διαγωνισμός, χρειάζο­νται ειδικά μηχανήματα και εξειδικευμένο προσωπικό». 

Σύμφωνα με τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, το κτίσμα θα είναι συνολικής έκτασης 1.017τ.μ. και θα αποτελείται από δύο διαφο­ρετικούς χώρους προσευχής, έναν για τους άνδρες χωρητικότητας 300 ατόμων, και έναν για τις γυναίκες χωρητικότητας 50 ατόμων, οι οποίοι θα έχουν μεταξύ τους μόνο ακουστική επαφή. Στα 17 στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί για την κατασκευή του τεμένους το οποίο δεν θα είναι ορατό από την Ιερά Οδό, θα διαμορφωθούν επίσης ένας προαύλιος χώρος καθώς και μια επέκταση του χώρου προ­σκυνήματος για τις περιπτώσεις μεγάλης συ­γκέντρωσης πιστών, ειδικά διαρρυθμισμένοι χώροι για το πλύσιμο των ποδιών των πιστών και για την τοποθέτηση των παπουτσιών τους, γραφεία και χώροι πρασίνου. 

«Θα ήταν πρακτικά αδύνατο να χτιστεί από την αρχή ένας τέτοιος χώρος στο Βοτανικό όχι μόνο λόγω των όρων δόμησης, αλλά κυρίως γιατί θα υπήρχε σίγουρα εμπλοκή με ευρήματα αρχαιολογικού ενδι­αφέροντος. Η επιλογή της ανακατασκευής είναι η πιο ασφαλής και σύντομη, αφού, από την ώρα που θα ξεκινήσουν, οι εργασί­ες μέσα σε διάστημα 8-12 μηνών θα έχουν κιόλας ολοκληρωθεί χωρίς εκπλήξεις και καθυστερήσεις. Ο μοναδικός παράγοντας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων και γενικότερα των πολιτών», λέει ο κατασκευαστής. Όσο για τον εσωτερικό διάκοσμο και στολισμό του ιερού χώρου, οι δίκες του πληροφορίες λένε ότι «απ΄ ότι ενημερώθηκα, θα χρηματοδο­τηθεί απευθείας από μουσουλμανικές κοι­νότητες». 

«Όταν είδαμε ΜΑΤ και συγκεντρωμένους το ξανασκεφτήκαμε» 

« Αληθεύουν, άραγε, οι πληροφορίες ότι οι 24 εταιρείες, τα ονόματα των οποίων δημοσιοποιήθηκαν τον Ιούλιο και φέρο­νταν ως ενδιοψερόμενες για την κατα­σκευή του τζαμιού, δέχτηκαν απειλές από τη Χρυσή Αυγή;» τον ρωτάμε. 

«Τη δική μας εταιρεία, πάντως, δεν την απείλησε κανένας. Οι μόνοι που μας τη­λεφώνησαν ήταν δημοσιογράφοι, που αμέσως μετά τον πρώτο αποτυχημένο διαγωνισμό ζητούσαν να μάθουν εάν θα συμμετάσχουμε στην επόμενη φάση. Δεν χρειάζεται όμως να σε απειλήσει η Χρυσή Αυγή όταν πας να καταθέσεις την προσφορά και βλέπεις έξω από το γρα­φείο της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων έργων-Κτιριακών συγκεντρωμένο πλήθος να τραγουδάει το "Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί" και τα ΜΑΤ παρατεταγ­μένα. Πείτε μου ένα σοβαρό λόγο να το διακινδυνεύσεις», υποστηρίζει. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-7-11/11/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger