Αρχική » » Οι συνομιλίες με την Τουρκία και η αγωνία 23 πρεσβευτών

Οι συνομιλίες με την Τουρκία και η αγωνία 23 πρεσβευτών


Τουρκικά μαχητική αεροσκάφη εν πτήσει. 
Επιστολή σε Σαμαρά για ΑΟΖ, ορισμό υφαλοκρηπίδας και κατάσταση στη Θράκη. 

Από τον Ευθύμιο Πέτρου 

Το αδιέξοδο των ελληνοτουρκι­κών συνομιλιών και των μέτρων οικοδομήσεως εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες επιση­μαίνουν 23 πρέσβεις επί τιμή σε επιστολή που απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό, για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Τονίζουν μάλιστα ότι, όσο συνεχίζονται άκαρπες συνομιλίες δίδεται άλλοθι στην Τουρκία, η οποία, στα μάτια των φι­λικών και συμμαχικών χωρών, παραμένει μια χώρα που προσπαθεί να επιτύχει επίλυση των προβλημάτων της περιοχής διά του διαλόγου. 

Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφο­ρετική αφού, όπως επισημαίνουν οι πρέσβεις, «υπό τη σκιά ...του casus belli, η Άγκυρα επιδιώκει ανατροπή της διεθνούς έννομης τάξης στο Αιγαίο», με τα αεροσκάφη της να παραβιάζουν συστηματικά τον ελ­ληνικό εναέριο χώρο, ενώ «πολεμικά σκάφη της, υπό τον μανδύα της αβλαβούς διέ­λευσης, κάνουν επίδειξη σημαίας. 

Την ίδια ώρα οι διερευνητικές συνο­μιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες «έχουν συμπληρώσει 55 γύρους και τείνουν επικινδύνως» να μετεξελιχθούν σε δια­πραγμάτευση και τα λεγόμενα ανώτατα συντονιστικά συμβούλια «όχι μόνο απο­δεικνύονται άκαρπα, αλλά αποπροσανα­τολίζουν τους φίλους και εταίρους μας ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Τουρ­κίας». Ανησυχητική περιγράφουν την κα­τάσταση στη Θράκη, όπου «με πολιορκητικό κριό το γενικό προξενείο της Κομοτη­νής, με τη διάθεση κονδυλίων και δυστυ­χώς με τη σύμπραξη ορισμένων τοπικών παραγόντων, η Τουρκία ασκεί ουσιαστικά συνδιαχείριση, υλοποιώντας τη μακρόχρο­νη πολιτική της για την προβολή ανύπαρκτης "τουρκικής" μειονότητας, με απώτε­ρο στόχο την απόσπαση της ακριτικής αυ­τής περιοχής από τον εθνικό κορμό. Άλλωστε ανάλογο μειονοτικό ζήτημα επιδιώκει να εγείρει στη Ρόδο και την Κω». 

Για το ζήτημα αυτό ζητούν να υπάρξει η δέουσα αντίδραση στην ανατρεπτική δρα­στηριότητα της γείτονος και υπογραμμί­ζουν ότι «η εκτροπή του Τούρκου γενικού προξένου Κομοτηνής από τα καθήκοντά του και η μη συμμόρφωση του στις υποδεί­ξεις της Πολιτείας θα έπρεπε να οδηγήσει στην κήρυξή του ως ανεπιθύμητου». 

Τονίζουν ακόμη ότι «παρά το γεγονός ότι η οικονομική συγκυρία έχει επηρεάσει δυσμενώς τις δυνατότητες πολιτικών και διπλωματικών παραστάσεων, θα πρέπει η χώρα μας να κινηθεί με ανανεωμένο δυναμισμό για την ενδελεχή ενημέρωση τρίτων χωρών και της Ε.Ε. ως προς τη στάση της Άγκυρας». 

Επισημαίνοντας, τέλος, ότι η μη άσκη­ση κυριαρχικών δικαιωμάτων μπορεί να δώσει λαβή σε ποικίλες παρερμηνείες, καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων «με ανε­ξάρτητη και κυρίαρχη απόφαση σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» και στον ορισμό ελληνικής υφαλοκρηπί­δας και ΑΟΖ. 

Ποιοι υπογράφουν 

Την επιστολή υπογράφουν οι πρέσβεις επί τιμή Σ. Αλιάγας, I. Γεννηματάς, Ε. Δεναξάς, Ν. Διαμαντόπουλος, Σ. Δοκιανός, I. Δρακουλαράκος, Α. Είκοσιπένταρχος, I. Θωμόγλου, Α. Καμήλος, Ε. Καραγιάννης, Α. Κοραντής, Ι. Κοραντής, Ε. Μεγαλοκονόμος, Λ. Νάνος, Π. Οικονόμου, Α. ΠΑσπαλιώτης, Κ. Πολί­της, I Σπέτσιος, Ε. Στοφορόπουλος, Π. Τσομούλης, Κ. Τσώκος, Ε. Φραγκούλης και Α. Χρυσανθόπουλος. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-10/11/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger