Αρχική » » Περιμένουν ως και 12 μήνες για το εφάπαξ οι στρατιωτικοί

Περιμένουν ως και 12 μήνες για το εφάπαξ οι στρατιωτικοί


■ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. 
■ Οι αιτήσεις που εκκρεμούν και στα τρία Μετοχικά Ταμεία ξεπερνούν τις 2.000. 
■ Κάποιος στρατιωτικός που έκανε αίτηση πριν από ένα μήνα δεν πρόκειται να δει το «χρώμα του χρήματος» πριν από το καλοκαίρι του 2014. 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ 

Τους δώδεκα μήνες προσεγ­γίζει η αναμονή χορήγησης του εφάπαξ στους στρατι­ωτικούς οι οποίοι αποστρατεύονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η έλλειψη ρευστότητας των Μετοχικών Ταμείων προκαλεί μεγάλη ανησυχία, η οποία αυξάνεται όσο η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο ασφαλιστικό. Πηγές του Πενταγώνου πάντως σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι το εφάπαξ των στρατιωτικών δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τις όποιες ρυθμίσεις προωθεί το υπουργείο Εργασίας....
 
Δεν τηρείται 

Βάση νόμου το εφάπαξ θα πρέπει να χορηγείται με την παρέλευση τριμήνου μετά την αποστρατεία του αξιωματικού ή του υπαξιωματικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εν τούτοις όμως αυτό δεν τηρείται τα τελευταία δυο-τρία χρόνια και η αναμονή συνεχώς αυξάνεται, έχο­ντας ήδη φθάσει στους 8 μήνες και οδεύει προς τους 12 μήνες. 

Στρατιωτικοί που αποστρατεύθηκαν στις κρίσεις του περασμένου Μαρτίου δεν έχουν πάρει ακόμη εφάπαξ, ενώ κάποιος που έκανε αί­τηση πριν από ένα μήνα δεν πρόκει­ται να δει το «χρώμα του χρήματος» πριν από το καλοκαίρι του 2014. Οι αιτήσεις που εκκρεμούν και στα τρία Μετοχικά Ταμεία ξεπερνούν τις 2.000. Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Οι λογαριασμοί ΕΛΟΑΣ, ΕΛΟΑΝ και ΕΛΟΑΑ δεν μπορούν να καλύψουν τα απαιτούμενα ποσά για την καταβολή των εφάπαξ, τη στιγμή μάλιστα που αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των αποστρατειών. 

Σε περίπτωση δε που η κυβέρ­νηση κάνει πράξη τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν σε νέες επώδυνες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, τότε χιλιάδες στρατιωτικοί που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης θα σπεύ­σουν να… κρεμάσουν τη στολή. Ήδη, από το 2014 και μετά αυξάνεται το όριο παραμονής στο στράτευμα και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους μεγάλο «κύμα φυγής». 

Τα Μετοχικά Ταμεία έχουν υπο­στεί τεράστια ζημιά από το PSI, όπου έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών τους, ενώ τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά, παρά την επιπλέον επιβάρυνση των εν ενεργεία στελεχών με αύξηση 1% της εισφοράς. 

Τα περιουσιακά στοιχεία δεν αποδίδουν, ακίνητα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, ενώ το σημαντικό έσοδο από τα εξοπλιστικά (σε ποσοστό 4%) είναι πλέον ανύπαρκτο, καθώς δεν υλοποιούνται νέες αμυ­ντικές προμήθειες, ελλείψει διαθέ­σιμων κονδυλίων για την άμυνα. Με όλα αυτά τα δεδομένα, η ανησυχία των στρατιωτικών είναι έκδηλη για το αν θα προλάβουν να πάρουν τα χρήματα ή μέρος των χρημάτων που έχουν δώσει όσο υπηρετούσαν στο στράτευμα. 

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ωστόσο, παρότι αναγνωρίζεται το πρόβλημα ρευστότητας των Με­τοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτι­κού και Αεροπορίας, ξεκαθαρίζεται πως σε καμία περίπτωση το εφάπαξ των στρατιωτικών δεν επηρεάζεται από τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Κι αυτό διότι το εφάπαξ που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί οι οποίοι αποστρατεύονται είναι αμιγώς ανταποδοτικού χαρα­κτήρα και όχι προνοιακού. 

Χορηγείται με την αποστρατεία ή συμπλήρωση 35ετούς μετοχικής σχέσης στους ειδικούς λογαριασμούς αλληλοβοήθειας των Μετοχικών Ταμείων και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου- διατάγματος 398 του 1974. Οι εν λόγω δε ειδικοί αυτοί λογαριασμοί είναι οικονομικά αυτοτελείς και δεν επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.  

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-01/11/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger