Αρχική » » ΕΝΑ … ΦΕΣΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

ΕΝΑ … ΦΕΣΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ


Τα ύποπτα παιχνίδια της Άγκυρας με τον μουφτή και η αντίδραση της Αθήνας
Όλα όσα δεν έκαναν οι ελληνικές κυβερνήσεις έδωσαν χώρο στους Τούρκους, οι οποίοι θρασύτατα επικαλούνται τη Συνθήκη της Λωζάννης. 

Του K.Ι. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ 

Η Άγκυρα δεν κατάφερε ποτέ να ξεγελάσει κανέ­ναν για το τι θέλει να πετύχει στη Θράκη. Η στρατηγική της στόχο έχει να μετατρέψει την εκεί μου­σουλμανική μειονότητα σε τουρκο-μουσουλμανική «κοινότητα». Και επί των ημερών Ερντογάν, μάλιστα, αυτό έγινε ξεκάθαρο, με τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί ανοικτά πλέον τον όρο «κοινότητα». Τώρα, ο Ερντογάν ανησυχεί -και πολύ σωστά- επειδή η Αθήνα επιμένει στη νο­μοθέτηση της εκλογής μουφτή από το ελληνικό Κράτος και όχι από τους μειονοτικούς, όπως το θέλει η Άγκυρα. 

Στη Θράκη, όπου κατά ευρωπαϊκή πρωτοτυπία ισχύει ακόμα η σαρία (ιερατικός νόμος), η τουρκική... πολιτική υπολογίζει ιδιαίτερα στην επιρροή που μπορεί να ασκούν οι μουφτήδες στον ντόπιο μου­σουλμανικό πληθυσμό, παράλλη­λα με τις θρασύτατες πολιτικές που ασκούν το προξενείο Κομοτηνής και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσί­ες, με χρηματοδοτήσεις, πιέσεις και ποικίλους εκβιασμούς στον χώρο της μειονότητας. 

ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Πίσω από όλα αυτά, όμως, υπάρ­χει δυστυχώς... ελληνικός δάκτυλος. Και αυτός συνίσταται στη βροντερή και ανεξήγητη (με κάθε λογική) ανυπαρξία πολιτικής των κυβερνήσεων της Αθήνας για ανα­πτυξιακή ενίσχυση της Θράκης και για μία σθεναρή, δυναμική πολιτι­κή αντιμετώπισης μιας επιθετικής τουρκικής «πολιτικής» επί ελληνι­κού εδάφους. Η βαριά ελληνική αμέλεια σε οικονομικό, διοικητικό, πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο στη Θράκη, η πολιτική δειλία των κυβερνήσεων και η εκ μέρους της Αθήνας πολιτικά απαράδεκτη σιωπηρή αποδοχή της άσκησης ενός αυθαίρετου δικαιώματος εποπτείας της Τουρκίας (droit de regard) για τους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες ενίσχυσαν τις προκλητικές τουρκικές «πολιτικές». Η εντυπωσι­ακή ελληνική αδράνεια έδωσε στην Τουρκία την άνεση χρόνου για μια επιμελή οργάνωση της πολιτικής της για «αξιοποίηση» των μουσουλ­μάνων στη Θράκη, αλλά (τα τελευταία χρονιά) και στα Δωδεκάνησο. Και όλα αυτά με δραστηριότητες σε διεθνές επίπεδο. 

ΖΗΤΕΙ ΤΖΑΜΙΑ. Τώρα, ο ισλα­μικών αντιλήψεων Ταγίπ Ερντο­γάν εμφανίζεται αυθαιρέτως ως... θρησκευτικός ηγέτης και προστά­της όλων των μουσουλμάνων που βρίσκονται στην Ελλάδα! Και ζητά από την Αθήνα να κατασκευάσει γι΄ αυτούς τζαμιά, ενώ την ίδια ώρα προβάλλει την υπόθεση της εκλο­γής μουφτήδων στη Θράκη ως ισοδύναμη και ανταλλάξιμη με την υπόθεση της άδειας λειτουργίας της Σχολής της Χάλκης -κάτι που βεβαίως αφορά τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκί­ας για τη λειτουργία του Οικουμε­νικού Πατριαρχείου. Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα αναφέρουν ότι ορθώς η κυβέρνηση αρνείται σή­μερα αυτή την «ισοδυναμία», αλλά τονίζουν και ότι στο εξής η ελληνι­κή διπλωματία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιλαμβάνει, έστω και εμμέσως, στις διμερείς επαφές της με την Άγκυρα το ζήτημα της Σχολής της Χάλκης. Αντιθέτως, λένε, είναι καιρός να αντιδράσει η Αθήνα στις προκλητικές «βόλτες» που κάνουν κάθε τόσο στη Θράκη Τούρκοι υπουργοί και αξιωματούχοι ως δήθεν θεσμι­κοί «προστάτες» των εκεί μουσουλμάνων -αναιδώς επικαλούμενοι μάλιστα τα προβλεπόμενα στη Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία η Άγκυρα έχει προ πολλών δεκαετιών κουρελιάσει στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο. 

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ. Επισημαίνεται από πρώην και εν ενεργεία διπλωματικούς παράγοντες ότι γενικότερα η αδρανής (ακόμη και βλακώδης σε ορισμένα ση­μεία της) πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων στη Θράκη συνιστά ένα τεράστιο εθνικό στρατηγικό λάθος, που ήδη κοστίζει ακριβά. «Αλλαγή σελίδας» με σχέδιο στρα­τηγικό πολλών επιπέδων είναι το μόνο που πρέπει να αποφασίσει η Αθήνα για τη Θράκη, όπου ήδη η τουρκική στρατηγική έχει βά­λει τις πρώτες βάσεις γιο τη διεκδίκη­ση αργότερα, σε «κατάλληλο» χρόνο, μιας «αυτοδιοικούμενης» περι­οχής, «τουρκικής» εντός ελληνικής επικράτειας. Σήμερα οι τουρκικές πολιτικές για τη Θράκη είναι αναβαθμισμένες. Πέραν της «δουλειάς των τουρκικών μυστικών υπηρε­σιών, αυξάνουν οι τραπεζικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Παράλληλα, εργάζεται για την προ­ώθηση ισλαμοτουρκικής κουλτούρας το διεθνώς δραστήριο κίνημα Νουρτζού, του περιβόητου Φετουλάχ Γκιουλέν, που, εμφανιζόμενο ως μετριοπαθές ισλαμικό κίνημα (και συμμαχικό εργαλείο του Ερ­ντογάν), κινείται στη Θράκη με δραστηριότητες γνωστές στις ελληνικές υπηρεσίες εθνικής ασφά­λειας και πληροφοριών. 

Ας σημειωθεί ότι οικονομικά δρα­στήριοι φίλοι και υποστηρικτές του Γκιουλέν έχουν συγκεντρωθεί στον επιχειρηματικό όμιλο Tuskon, που διατηρεί στενές σχέσεις με την κυ­βέρνηση του κ. Ερντογάν και απο­τελεί εργαλείο τουρκικής διείσδυ­σης στα Βαλκάνια έως και στον Καύκασο. 

Οι εκτιμήσεις του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ. 

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Τουρκίας για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής Θρά­κης είναι διαρκές. Αλλά σή­μερα ιδιαιτέρως η έντασή του συνδέεται τόσο με τον υπολο­γισμό της Άγκυρας ότι η Ελ­λάδα βρίσκεται στην παρού­σα φάση σε αδυναμία όσο και με το γεγονός ότι στην Ευρω­παϊκή Ένωση η Τουρκία δεν παίρνει καθόλου καλό βαθμό σε ό,τι αφορά τις συμπεριφο­ρές της σε θέματα θρησκευτι­κών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Έτσι, η τουρκική πλευρά προ­σπαθεί τώρα να «αποδείξει» ότι ένα κράτος-μέλος της Ε,Ε., η Ελλάδα, δεν συμπεριφέρε­ται καλά στη μουσουλμανι­κά μειονότητα και αρνείται να «συνεργαστεί» με την Τουρκία για τη λύση «σχετικών» προ­βλημάτων.. 

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμάται σήμερα ότι η «εξα­γωγή» πάλι του ζητήμα­τος της Θράκης, καθώς και οι «βόλτες» πολεμικών σκα­φών έξω από την Κέα πρέπει να συνδυαστούν και με τον εκνευρισμό που προκαλούν στον κ. Ερντογάν και στον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ορισμέ­νες υποθέσεις, όπως οι Κούρ­δοι και ο Ασαντ, η συνερ­γασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η «εκκρεμότητα» του Κυπριακού και οι πρώτες, δει­λές έστω, «επαφές» Ουάσιν­γκτον και Τεχεράνης. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-18/10/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger