Αρχική » » Πολυφάρμακο για την υγεία η γυμναστική

Πολυφάρμακο για την υγεία η γυμναστική


ΜΕΙΩΝΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 50% ΤΟΝ ΚΙΝ∆ΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ.
Η γυμναστική φαίνεται να ανταγωνίζεται... στα ίσα ορισμένα καρδιολογικά φάρμακα, ενώ υπερτερεί γενικά έναντι των φαρμάκων για το εγκεφαλικό. 

Πιο αποτελεσματική είναι η σωματική άσκηση σε σύγκριση µε ορισμένα καρδιολογικά φάρμακα, σύμφωνα µε µια νέα επιστημονική έρευνα που φέρει ελληνική συμμετοχή. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Πρόληψης Ασθενειών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η γυμναστική μπορεί να μειώσει έως 50% τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, διαβήτη και καρκίνο, και 30% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εμφράγματα ή άλλες παθήσεις.... 

Ο Έλληνας επιστήμονας, μαζί µε τον ερευνητή Χουσεΐν Νάσι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αξιολόγησε µια σειρά από δημοσιευμένες μετα-επιδημιολογικές αναλύσεις που αφορούσαν περίπου 340.000 άτομα, οι οποίες συνέκριναν τη φυσική άσκηση µε τα χάπια ως θεραπευτικό µέσο. Η συγκριτική μελέτη αποκάλυψε ότι η γυμναστική φαίνεται να ανταγωνίζεται... στα ίσα ορισμένα καρδιολογικά φάρμακα, ενώ υπερτερεί γενικά έναντι των φαρμάκων για το εγκεφαλικό. Γι’ αυτό το λόγο οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συνιστούν τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα γρήγορο περπάτημα, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση των ενηλίκων που ασκούνται στον ελεύθερο χρόνο τους και αύξηση στην κατανάλωση φαρμάκων διεθνώς. 

Παράλληλα, η έρευνα δείχνει ότι γενικά τα φάρμακα και η άσκηση είναι συγκρίσιμα από άποψη θνησιμότητας των ασθενών, µε δύο εξαιρέσεις: τα διουρητικά φάρμακα που σαφώς υπερτερούν έναντι της άσκησης στη θεραπεία των καρδιοπαθειών, ενώ το αντίθετο συμβαίνει µε τα φάρμακα για το εγκεφαλικό, µε την άσκηση να έχει καλύτερα αποτελέσματα από άποψη προσδόκιμου ζωής του ασθενούς. 

Αυτοπεποίθηση 

Πάντως, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η φυσική άσκηση τονώνει την αυτοπεποίθηση, τη γενικότερη ψυχική διάθεση και την ποιότητα του ύπνου, ενώ βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Για τους λόγους αυτούς θεωρούν ότι η γυμναστική πρέπει να προστεθεί στο θεραπευτικό σχήμα, χωρίς να σταματήσουν οι ασθενείς να παίρνουν τα φάρμακά τους. 

Ο Γιάννης Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1965 στη Νέα Υόρκη, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ειδικεύτηκε στη Βιοπαθολογία. Έως το 2010 δίδασκε ως καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Έγινε διεθνώς γνωστός το 2005 µε την «αιρετική» εργασία του µε θέμα «Γιατί τα ευρήματα των περισσότερων δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών είναι αναληθή». 

Πηγή: University of Stanford
(ΕΛΕΥΘ.ΤΥΠΟΣ-03/10/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger