Αρχική » » ΑΣΚΗΣΗ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013». Η Ελλάδα περνάει στην... αντεπίθεση

ΑΣΚΗΣΗ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013». Η Ελλάδα περνάει στην... αντεπίθεση


Μέσα σε όλα αυτά που πληγώνουν την χώρα υπάρχουν και κάποιοι που δίνουν ελπίδα ότι είναι οι εγγυ­ητές της ασφάλειάς της και ενός διαφορετικού καλύτερου, μέλλοντός της: 

Σύμφωνα με το defencenet.gr οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο της τελευταίας τριετίας σε ό,τι αφορά τις ετοιμότητες και τις διαθεσιμότητες κατά την διάρκεια της πανε­θνικής διακλαδικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ 2013» που ολοκληρώνεται σήμερα με τις δύο τελικές φάσεις, στον Έβρο και τη νήσο Λέσβο, αλλά πάνω απ' όλα έχει επιστρέψει και πάλι το επιθετικό πνεύμα... 

Ο Αρχηγός ΓΈΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, αναλύοντας τις προηγούμενες ασκήσεις επί μέρους και την τακτική κατάσταση που παρουσιάζεται τα τε­λευταία χρόνια στις δύο πλευρές του Αιγαίου κατέληξε ό­τι αυτό που πρέπει να ενισχυθεί είναι το επιθετικό πνεύμα. Όχι μόνον άμυνα, αλλά και επίθεση. Δεδομένες οι οικονο­μικές δυσχέρειες και τα προβλήματα με την έλλειψη α­νταλλακτικών και μέσων (τώρα, κάπου έχει αρχίσει και μα­ζεύεται η κατάσταση), αλλά το πνεύμα και το ηθικό προη­γούνται όλων. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τα Γενικά Επιτελεία στο πλαίσιο αυτό θα εκτελεστεί μεγάλη αποβατική άσκη­ση στην Σάμο με σενάριο όχι ανακατάληψης του νησιού, αλλά κατάληψης περιοχής του εχθρού και επίτευξης συ­ντριπτικού κτυπήματος σε ευαίσθητο σημείο της αμυντι­κής του διάταξης. 

Όλα αυτά βέβαια μετά την διάπραξη του "απονενοημένου διαβήματος" από την πλευρά του "κόκκινου" εχθρού, δη­λαδή την έναρξη επιχειρήσεων σε βάρος της χώρας. Το σενάριο είναι διπλού ρόλου: Προβλέπει την κατάληψη εχθρικού νησιού σε μια πράξη ισοδύναμου τετελεσμένου ή απλά απάντησης σε ένα ελληνικό νησί, ενώ ταυτόχρονα ένα μέρος του αφορά την κλασική άσκηση ανακατάληψης εδάφους. 

Ξέρουν όμως πολύ καλά στα Επιτελεία, ότι αν υπάρξει ε­πιτυχημένη εχθρική απόβαση στα νησιά του Α. Αιγαίου πο­λύ δύσκολα εν συνεχεία θα αποτραπεί η κατάληψη του νησιού λόγω διαφόρων παραγόντων (εγγύτητα με τις βά­σεις εξόρμησης των εχθρικών δυνάμεων, απόσταση από τα αντίστοιχα ελληνικά κέντρα κ.λ.π) και για τον λόγο αυτό, πέρα από τα αμυντικά σενάρια πλέον επεξεργάζονται και ασκούνται και σε καθαρά επιθετικά. 

Η Ίμβρος, αλλά και η Τένεδος για καταδρομικές επιχειρήσεις, προσφέρονται για ένα τέτοιο "ισοδύναμο τετελεσμέ­νο". 

Την ίδια στιγμή θα εκτελεστεί και μεγάλη άσκηση, αμυντι­κού χαρακτήρα αυτή την φορά, απόκρουσης αεραπόβασης στην Λέσβο. 

Στο νησί έχουν τοποθετηθεί στις μονάδες του Στράτου Ξηράς διοικητές-ξυράφια που έχουν μεταμορφώσει τις δυνατότητές τους, αλλάζοντας το πνεύμα και επιτυγχάνο­ντας πολύ υψηλότερες διαθεσιμότητες από αυτές που παρέλαβαν και υπάρχει αισιοδοξία ότι η τελική φάση θα πάει εξαιρετικά.. 

Και επειδή ακριβώς το νησί είναι "κλειδί" για την έ­ξοδο από τα Δαρδανέλια, και κορυφαίος στόχος των "κόκκινων" θα παιχτεί σενάριο μαζικών αεραποβάσεων και απόκρουσης τους. 

Μην ξεχνάμε ότι η τουρκική Αεροπορία Στράτου έχει δυνατότητα μεταφοράς μας ολόκληρης Ταξιαρ­χίας ειδικών δυνάμεων με την αφθονία των ιπτάμε­νων μέσων που διαθέτει. 

Πηγές του ΓΈΕΘΑ ανέφεραν ότι τις δυο πρώτες η­μέρες των επιχειρήσεων, η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε πάνω από 200 εξόδους μαχητικών αεροσκαφών, ενώ ο μεταφορικός στόλος της Π.Α προχώρησε με απόλυτη επιτυχία στη μεταφορά υ­λικών και μέσων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης. 

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει 77 μονάδες κρούσης και υποστήριξης (υψηλότατη διαθεσιμότη­τα) ενώ διέθεσε και 10 ιπτάμενα μέσα. Ο Α/ΓΕΝ πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένος από το έργο των ανδρών και γυναικών του Κλάδου... 

Οι ειδικές δυνάμεις κινούνται στο γνωστό μοτίβο στην ά­σκηση: "Υψηλή ετοιμότητα, υψηλή απόδοση". 

Στον Έβρο δοκιμάζονται σκληρά οι τεθωρακισμένες δυ­νάμεις και το πυροβολικό (η "γερμανική" διάταξη των μι­κτών ομάδων αρμάτων μάχης-ΤΟΜΑ-Πυροβολικου έχει μετατρέψει σε φονικές μηχανές τις ελληνικές Τ/Θ μονά­δες) και πάλι σε επιθετικά σενάρια. Γενικά η επίθεση και η κατάληψη εχθρικού εδάφους παί­ζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εφετινό "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ" (ελπίζουμε να μην κάνουμε πέντε χρόνια για να ξαναδού­με τέτοια άσκηση). 

Αξίζει πάντως να κάνουμε και μια ειδική αναφορά σε κάτι πολύ λιγότερο εντυπωσιακό, αλλά πολύ ουσιαστικό. Τις Ψυχολογικές Επιχειρήσεις και τον κυβερνοπόλεμο που έ­χουν τα δικά τους "σκληρά" σενάρια οι ανάλογες διευθύν­σεις. Σήμερα, ειδικά, ίσως η μάχη να κριθεί ακριβώς σε αυτούς τους τομείς. 

Αύριο, η άσκηση ολοκληρώνεται. 

(ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΏΡΑ-04/10/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger