Αρχική » » Βήματα για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου

Βήματα για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου


Το επόμενο βήμα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου σε επίπεδο Εμπειρογνω­μόνων επρόκειτο να συζητήσουν αργά χθες βράδυ στο περιθώριο της 68ns Συνόδου της Γ.Σ του ΟΗΕ οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών επιταχύνοντας τις εξελίξεις γύρω από τη δημιουργία ενός κοινού στρατηγικού σχήματος για τη διαχείριση και αξιοποίηση της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο. 

Η τριμερής συνάντηση στην έδρα της μόνι­μης αντιπροσωπείας της Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη έρχεται... ως συνέχεια της επίσκεψης Βε­νιζέλου στο Κάιρο στις 5 Σεπτεμβρίου. «Μέσα σε 15 ημέρες δίνουμε μια χειροπιαστή συ­νέχεια για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζω­νών». δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ σημαντική». Απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» αν η τρίμερης στέλνει μήνυμα στην 

Άγκυρα, είπε: «Η τριμερής δεν στέλνει μήνυμα εναντίον κάποιας χώρας, στρέφεται υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Μεσόγειο. Έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν ισορροπίες και να κινητοποιούνται όλες οι χώρες προς την κατεύθυνση που είναι πάντα η κατεύθυνση του διεθνούς δικαίου και της αξιοποίησης των πόρων». 

Η σημασία των επαφών με την Αίγυπτο εί­ναι καθοριστική. Οι δυο χώρες είχαν ξεκινήσει συνομιλίες για τον καθορισμό ΑΟΖ επί κυ­βέρνησης Καραμανλή. Οι συζητήσεις όμως διεκόπησαν, μετά τις αντιδράσεις της Τουρ­κιάς, που αμφισβητεί την ύπαρξη ΑΟΖ στο Κα­στελόριζο, η γεωγραφική θέση του οποίου εί­ναι καθοριστικά για την οριοθέτηση ΑΟΖ με­ταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. 

Η αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή ε­πιτρέπει ένα διαπραγματευτικό άνοιγμα όσον αφορά το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομι­κής Ζώνης (ΑΟΖ). Η ελληνικά διπλωματία ε­πιδιώκει να επιταχύνει τις εξελίξεις ανοίγοντας βήμα και δίνοντας στους εμπειρογνώμονες των τριών χωρών το πράσινο φως να προχωρή­σουν στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Επί προεδρίας Μόρσι, η τουρκική κυ­βέρνηση είχε καταφέρει να επηρεάσει παρα­σκηνιακά την Αίγυπτο να ανατρέψει τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο, αλλά και να επηρεάσει προς όφελός της τπ στάση του Καϊρου έναντι της Αθήνας περί θαλασσίων ζωνών. 

Ας σημειωθεί ότι η ΑΟΖ του Καστελόριζου δημιουργεί κοινό όριο ανάμεσα στις ΑΟΖ Ελλάδας -Κύπρου – Αιγύπτου. Αν όμως «ε­ξαιρεθεί » το Καστελόριζο, όπως επιδιώκει η Τουρκία, η Αίγυπτος απόκτα θαλάσσια σύ­νορα με την Κύπρο και την Τουρκία, ενώ π Ελλάδα χάνει ένα σημαντικό τμήμα της δικής της ΑΟΖ. 

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συναντήθηκε χθες στην έδρα του ΟΗΕ με τον γ.γ Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό, την ονομασία της ΠΓΔΜ (παρα­βρέθηκε στη συνάντηση και ο ειδικός διαπραγματευτής Μάθιου Νίμιτς), τις εξελίξεις στη Συρία κ.ά. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα εκπρο­σωπήσει την Ελλάδα στην 68η Σύνοδο της Γ.Σ του ΟΗΕ, ενώ στο περιθώριο θα έχει σειρά δι­μερών επαφών με ξένους ομολόγους του. 

τoυ ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-23/09/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger